A magyarok negyede rendszeresen dohányzik

Ugyan az uniós átlag felett van a dohányosok száma Magyarországon, - az Eurostat adatai szerint a magyar lakosság 19,7 százaléka dohányzik – Bulgária dohányosainak számát így sem tudjuk „lepipálni”.

2019-ben a hazai dohányosok 5,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legalább napi 20 szálat szív, 12,6 százalékuk ennél kevesebbet.

Az Egyesült Királyságban újabb és újabb intézkedésekkel próbálják visszaszorítani a dohányzást – azzal a határozott céllal, hogy 2030-ra a lakosság kevesebb mint öt százalékára csökkenjen a fogyasztók száma, ehhez képest például Bulgária lakosságának közel 30 százaléka rendszeresen dohányzik.

A pontosabb számadatok:

A legdohányosabb ország – a fentebb már említett - Bulgária (28,2 százaléka); ezt követi Törökország (27,3 százalék); Görögország (27,2 százalék); és a negyedik helyen Magyarország (25,8 százalék).

A legkevesebb dohányos Svédországban él (9,3 százalék). A skandináv ország ugyanakkor nagy csatát vívott a cigarettával: 2005 elején tiltották meg, hogy a bárokban és éttermekben rá lehessen gyújtani, 2019-ben pedig minden közterületen – írta a témával kapcsolatban az Euronews.

 

A felmérés arra is kitér, hogy uniós-átlagban többen dohányoznak a férfiak: 22,3 százalékuk a 15 év felettiek közül napi fogyasztók, míg ugyanez az arány a nőknél 14,8 százalék.

Magyarországon ez az arány valamivel kiegyenlítettebb: a férfiak 21,5 százaléka, a nők 17,3 százaléka dohányos az aktív fogyasztók között.

Svédországban azonban a nők nehezebben szoknak le a dohányzásról, így ők többen is cigarettáznak, 6,8 százalékuk, míg a férfiaknak csak az 5,9 százaléka.

 

A felmérés arra is rámutat, hogy az aktív férfi fogyasztók 78,1 százaléka több mint 10 éve dohányzik. Ugyanez az arány a nőknél 73,5 százalék.

Az Eurostat felmérése kitért azokra a dohányosokra is, akik elektromos cigarettát fogyasztanak. Uniós átlagban a lakosság 1,7 százaléka fogyaszt e-cigarettát napi szinten, a legtöbben Lengyelországban (4,6 százalék), a legkevesebben Romániában (0,3 százalék). Magyarország ebben a tekintetben az uniós átlag alatt van, a lakosság 1 százaléka él e-cigarettával.

 

Forrás: Eurostat, napi.hu

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.