A magyarok negyede rendszeresen dohányzik

Ugyan az uniós átlag felett van a dohányosok száma Magyarországon, - az Eurostat adatai szerint a magyar lakosság 19,7 százaléka dohányzik – Bulgária dohányosainak számát így sem tudjuk „lepipálni”.

2019-ben a hazai dohányosok 5,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legalább napi 20 szálat szív, 12,6 százalékuk ennél kevesebbet.

Az Egyesült Királyságban újabb és újabb intézkedésekkel próbálják visszaszorítani a dohányzást – azzal a határozott céllal, hogy 2030-ra a lakosság kevesebb mint öt százalékára csökkenjen a fogyasztók száma, ehhez képest például Bulgária lakosságának közel 30 százaléka rendszeresen dohányzik.

A pontosabb számadatok:

A legdohányosabb ország – a fentebb már említett - Bulgária (28,2 százaléka); ezt követi Törökország (27,3 százalék); Görögország (27,2 százalék); és a negyedik helyen Magyarország (25,8 százalék).

A legkevesebb dohányos Svédországban él (9,3 százalék). A skandináv ország ugyanakkor nagy csatát vívott a cigarettával: 2005 elején tiltották meg, hogy a bárokban és éttermekben rá lehessen gyújtani, 2019-ben pedig minden közterületen – írta a témával kapcsolatban az Euronews.

 

A felmérés arra is kitér, hogy uniós-átlagban többen dohányoznak a férfiak: 22,3 százalékuk a 15 év felettiek közül napi fogyasztók, míg ugyanez az arány a nőknél 14,8 százalék.

Magyarországon ez az arány valamivel kiegyenlítettebb: a férfiak 21,5 százaléka, a nők 17,3 százaléka dohányos az aktív fogyasztók között.

Svédországban azonban a nők nehezebben szoknak le a dohányzásról, így ők többen is cigarettáznak, 6,8 százalékuk, míg a férfiaknak csak az 5,9 százaléka.

 

A felmérés arra is rámutat, hogy az aktív férfi fogyasztók 78,1 százaléka több mint 10 éve dohányzik. Ugyanez az arány a nőknél 73,5 százalék.

Az Eurostat felmérése kitért azokra a dohányosokra is, akik elektromos cigarettát fogyasztanak. Uniós átlagban a lakosság 1,7 százaléka fogyaszt e-cigarettát napi szinten, a legtöbben Lengyelországban (4,6 százalék), a legkevesebben Romániában (0,3 százalék). Magyarország ebben a tekintetben az uniós átlag alatt van, a lakosság 1 százaléka él e-cigarettával.

 

Forrás: Eurostat, napi.hu

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

2024. július 17.
MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

A dohány feketepiac virágzik, a hazánkban elfogyasztott dohánytermékek egyre nagyobb hányada onnan származik. Az illegális gyártók, a feketekereskedők ellen az állami hatóságok (a NAV és a Rendőrség) lép fel. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi jár a vásárló fejében, amikor egy gyanús alaktól vásárol vagy online rendel magának dohányárut.

Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!

2024. július 04.
Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!


Felhívjuk Tisztelt Trafikos Társaink figyelmét, hogy az üzletekben elhelyezett biztonsági kamerák felvételeit kizárólag azok készítésének céljából (vagyonvédelem, bűnmegelőzés) lehet felhasználni, és azok csak az arra jogosultak számára megismerhetők.

Tisztelt Érdeklődők!

2024. július 01.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

2024. július 01.
Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

Ausztráliában a dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretták (vape) július 1-től csak gyógyszertárban kaphatóak.

A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

2024. július 01.
A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.