Az Elf Bar után a Poco Bar lett ijesztően népszerű a tinédzserek körében - VIDEÓVAL

Újabb káros eszköz, az akár tízezer slukkos, száz-százötven szál cigarettának megfelelő nikotintartalmú Poco Bar lett népszerű a tinédzserek körében.

„Rengeteg jelzést kapunk pedagógusoktól, egészségügyi szakemberektől, és maguktól a fiataloktól is, hogy új ízesített elektronikus cigaretta lett nagyon népszerű, elsősorban a gyerekek körében. Ezt Poco barnak hívják” – figyelmeztetett Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészségfejlesztő referense.

A Poco Bar, lényegében az Elf Bar továbbfejlesztett változata. Zacher Gábor toxikológus. A Népszavának úgy nyilatkozott: „Kezdetben vala az Elf Bar a 600-800 puffal (azaz slukkal), aztán ahogy fejlődött a technika, eljutottunk oda, hogy ezek a Pocók 10 ezer puffosak is lehetnek. Fajlagosan így sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos cigaretták (ezek átlag ára kétezer forint), most 10-13 ezer forintért hozzá lehet jutni, sőt egyes szlovák boltokban akár 8000 forintért is meg lehet vásárolni egy ilyen elektromos dohányzáshelyettesítő eszközt.”

A magyarországi trafikokban természetesen nem lehet megvenni ezeket a készüléket, azonban internetes portálok elérhetőek, ahonnan bárki különösebb gond nélkül beszerezheti.

Ezeket az eszközöket gyakran emlegetik a hagyományos cigaretta egészségesebb alternatívájaként. Zacher Gábor szerint, valóban lehet ártalomcsökkentő szerepük abban az esetben, ha valaki ugyanúgy, ugyanolyan mennyiségben fogyasztja, mint a hagyományos cigarettát, azaz arról tér át az elektromos eszköz használatára. „A hagyományos cigaretta mondjuk 10 slukk, azt elszívja valaki, utána 1-1,5 óra múlva gyújt rá a következőre. Ha az ember 1-1,5 óránként elfogyaszt 10 puffot, akkor a szervezetébe került rákkeltő aldehidek mennyisége valóban jóval alacsonyabb, 8-10 százalék a hagyományos cigarettához képest. Ami a probléma, hogy jellemzően nem így használják, hanem az ember leül a tévé elé, és amíg megnéz egy filmet vagy egy meccset, folyamatosan puffogtat. Így 24 óra alatt 5-6 doboz cigarettának megfelelő mennyiségű káros anyagot is be tud vinni a szervezetébe.”

Ahogy azt Kimmel Zsófia, az NNGYK egészségfejlesztő referense is kiemelte, mivel ezek a termékek a trafikokba nem kerülnek be, így a bevizsgálásuk sem történik meg.  Emiatt nem lehet tudni, pontosan mi van bennük. A szakértő szerint nagyon fontos, hogy erre a gyerekek figyelmét is felhívjuk.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy hasonló, potenciálisan egészségkárosító eszközök egyéb – például Puff bar, Nutristik, Beco bar, Geek bar – neveken is megtalálhatók az interneten. „Ha esetleg azt tapasztaljuk, hogy valaki kereskedik ezekkel, akkor nyugodtan hívjuk a 1828-as telefonszámot és ott megtehetjük a bejelentésünket” – tette hozzá.

Az ilyen termékeket árusító weboldalakat az SZTFH az NMHH-val együttműködve blokkolni fogja. Az árusító weboldalak 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírságot is kaphatnak.

A témában készült Facebook videó, IDE kattintva érhető el!

 

 

Forrás: NNGYK,hazipatika.com, nepszava.hu

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

Tisztelt Érdeklődők!

2024. június 21.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

2024. június 07.
Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

Az elektronikus kereskedelem ma már nemcsak a webáruházi áruforgalmat jelenti, az internetes felületek sok egyéb gazdasági tevékenységre is lehetőséget biztosítanak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is kiemelt figyelemmel kíséri a különböző digitális platformokon és a közösségi médián keresztül tevékenységet végző vállalkozókat.

Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

2024. május 31.
Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

A sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt., nettó árbevétele 21 százalékkal 77 milliárd forintra, adózott eredménye 17,5 százalékkal közel 9,7 milliárd forintra nőtt - közölte az MTI-vel a vállalat pénteken.

A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

2024. május 30.
A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai továbbra is nyomon követik az eldobható, ízesített újgenerációs elektronikus cigaretták internetes kereskedelmét, és folyamatosan foglalják le ezeket az illegális termékeket. Jelen vannak az adásvételi csoportokban, és felszámolják a törvényellenes tevékenységet.

Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

2024. május 25.
Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által tavaly szeptemberben blokkolt, engedély nélküli online szerencsejáték oldal, a Betfair május 22-én arról tájékoztatta játékosait, hogy beszünteti szolgáltatásait Magyarországon.