Az Elf Bar után a Poco Bar lett ijesztően népszerű a tinédzserek körében - VIDEÓVAL

Újabb káros eszköz, az akár tízezer slukkos, száz-százötven szál cigarettának megfelelő nikotintartalmú Poco Bar lett népszerű a tinédzserek körében.

„Rengeteg jelzést kapunk pedagógusoktól, egészségügyi szakemberektől, és maguktól a fiataloktól is, hogy új ízesített elektronikus cigaretta lett nagyon népszerű, elsősorban a gyerekek körében. Ezt Poco barnak hívják” – figyelmeztetett Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészségfejlesztő referense.

A Poco Bar, lényegében az Elf Bar továbbfejlesztett változata. Zacher Gábor toxikológus. A Népszavának úgy nyilatkozott: „Kezdetben vala az Elf Bar a 600-800 puffal (azaz slukkal), aztán ahogy fejlődött a technika, eljutottunk oda, hogy ezek a Pocók 10 ezer puffosak is lehetnek. Fajlagosan így sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos cigaretták (ezek átlag ára kétezer forint), most 10-13 ezer forintért hozzá lehet jutni, sőt egyes szlovák boltokban akár 8000 forintért is meg lehet vásárolni egy ilyen elektromos dohányzáshelyettesítő eszközt.”

A magyarországi trafikokban természetesen nem lehet megvenni ezeket a készüléket, azonban internetes portálok elérhetőek, ahonnan bárki különösebb gond nélkül beszerezheti.

Ezeket az eszközöket gyakran emlegetik a hagyományos cigaretta egészségesebb alternatívájaként. Zacher Gábor szerint, valóban lehet ártalomcsökkentő szerepük abban az esetben, ha valaki ugyanúgy, ugyanolyan mennyiségben fogyasztja, mint a hagyományos cigarettát, azaz arról tér át az elektromos eszköz használatára. „A hagyományos cigaretta mondjuk 10 slukk, azt elszívja valaki, utána 1-1,5 óra múlva gyújt rá a következőre. Ha az ember 1-1,5 óránként elfogyaszt 10 puffot, akkor a szervezetébe került rákkeltő aldehidek mennyisége valóban jóval alacsonyabb, 8-10 százalék a hagyományos cigarettához képest. Ami a probléma, hogy jellemzően nem így használják, hanem az ember leül a tévé elé, és amíg megnéz egy filmet vagy egy meccset, folyamatosan puffogtat. Így 24 óra alatt 5-6 doboz cigarettának megfelelő mennyiségű káros anyagot is be tud vinni a szervezetébe.”

Ahogy azt Kimmel Zsófia, az NNGYK egészségfejlesztő referense is kiemelte, mivel ezek a termékek a trafikokba nem kerülnek be, így a bevizsgálásuk sem történik meg.  Emiatt nem lehet tudni, pontosan mi van bennük. A szakértő szerint nagyon fontos, hogy erre a gyerekek figyelmét is felhívjuk.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy hasonló, potenciálisan egészségkárosító eszközök egyéb – például Puff bar, Nutristik, Beco bar, Geek bar – neveken is megtalálhatók az interneten. „Ha esetleg azt tapasztaljuk, hogy valaki kereskedik ezekkel, akkor nyugodtan hívjuk a 1828-as telefonszámot és ott megtehetjük a bejelentésünket” – tette hozzá.

Az ilyen termékeket árusító weboldalakat az SZTFH az NMHH-val együttműködve blokkolni fogja. Az árusító weboldalak 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírságot is kaphatnak.

A témában készült Facebook videó, IDE kattintva érhető el!

 

 

Forrás: NNGYK,hazipatika.com, nepszava.hu

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2024. február 22.
35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. 

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

2024. február 20.
Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

2024. február 18.
A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

Összesen húsz új, dohányzásellenes intézkedést javasolt a spanyol orvosi kamara, melyek országos szinten érintenék a nyilvános helyeken való dohányzást is.

Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

2024. február 17.
Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

2024. február 17.
Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022