A hazai dohánykereskedelmi rendszer megújítása beváltotta a hozzá fűzött reményeket

sztfh-beszamolo

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) célja, hogy stabil, kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen olyan nemzetgazdasági szempontból kiemelt ágazatok számára, mint a szerencsejáték-szervezés, a dohánykereskedelem, a bányászat - hangsúlyozta a hatóság elnöke az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt hétfőn Budapesten, a szervezet 2021. évi tevékenységéről szóló beszámolójában.

Biró Marcell kiemelte, hogy a 2021. október 1-je óta működő SZTFH látja el a bírósági végrehajtók és a felszámolói szervezetrendszer törvényességi felügyeletét is. A hatóság keretein belül jött létre a Koncessziós Tanács, amelynek feladata, hogy értékelje és ajánlásaival, javaslataival támogassa az állami koncessziós szerződéskötési gyakorlat egységesítését - tette hozzá.

Az SZTFH által felügyelt területek nemzetgazdasági szempontból kiemelt szerepet töltenek be; éves szinten több mint 2000 milliárd forintos árbevételt realizálnak, több mint 50 ezer embernek adnak munkát, így közvetetten 100-150 ezer ember megélhetését biztosítják, a központi költségvetésbe pedig évi több mint 650 milliárd forint adó- és járulékbevétel érkezik ezekből az ágazatokból - ismertette Biró Marcell.

Elmondta: az Országgyűlés a hatóságnak 47 különböző tárgyban adott rendeletalkotásra vonatkozó felhatalmazást, tavaly az utolsó negyedévben az SZTHF 22 rendeletet adott ki.

A hatóság elnöke szerint különösen fontos, hogy a gyakorlati jogalkalmazás, a hatósági ellenőrzések során szerzett tapasztalatokat azonnal át tudják ültetni a jogalkotásba, illetve a hatóság piacfelügyeleti felhatalmazással is rendelkezik.

Az SZTHF által felügyelt területekről egyebek mellett ismertette: a hatóság szigorú ellenőrzéseket folytat a szerencsejáték-szervezőknél. Kiemelte, nagy hangsúlyt fektetnek az online szerencsejáték-piacra is, hogy az engedéllyel nem rendelkező, a szigorú magyar játékosvédelmi szabályozást be nem tartó és adót sem fizető szerencsejáték-szervezők ne tudjanak a hazai piacon működni. Kitért arra, hogy szeretnék megújítani az online sportfogadás piacát, az erről szóló törvényjavaslat az Országgyűlés előtt van.

A dohányügyi szakterülettel kapcsolatban az SZTFH elnöke jelezte: a tíz évvel ezelőtt kialakított rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, érdemben csökkent a dohányosok, közülük is különösen a fiatalkorúak száma. Hangsúlyozta, hogy a hazai dohánykereskedelmi rendszer megújítása nemzetközi szinten is elismerést váltott ki.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a dohányipar is jelentősen változik. Mint mondta, a hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, amelynek kereskedelme ellen átfogó akciót indított a hatóság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága 12 igen és 5 nem szavazattal elfogadta a hatóság 2021-es tevékenységéről szóló beszámolót.

 

(Forrás és kép:MTI)

Legfrissebb híreink

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 07/2024. számú tájékoztatója

2024. március 23.
A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 07/2024. számú tájékoztatója

Felhívjuk kereskedőtársaink figyelmét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 07/2024. számú tájékoztatójára.

Babaruhaboltnak álcázott illegális dohányboltot leplezett le a NAV

2024. március 21.
Babaruhaboltnak álcázott illegális dohányboltot leplezett le a NAV

Babaruhaboltnak álcázott illegális dohányboltot lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Nyírségben.

GVH: átverte a szerencsejátékosokat a máltai cég - 345 milliós bírságot kapott

2024. március 20.
GVH: átverte a szerencsejátékosokat a máltai cég - 345 milliós bírságot kapott

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 345 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a máltai bejegyzésű és ottani szerencsejáték-felügyeleti engedéllyel rendelkező Lottoland cégre, mert szándékosan megtévesztette a fogyasztókat, amikor gyakorlatilag egy az egyben, vagy minimális névváltoztatással lemásolta a Szerencsejáték Zrt. egyes játékait - jelentette be a versenyhivatal.

Új-Zélandon betiltják az eldobható e-cigaretták használatát

2024. március 20.
Új-Zélandon betiltják az eldobható e-cigaretták használatát

Betiltják Új-Zélandon az eldobható e-cigaretták (vape) használatát, és megemelik a kiskorúaknak árusítókra kiszabható pénzbüntetés összegét - jelentette be a wellingtoni kormányzat.