A JTI Hungary Zrt. „mentol” tartalmú termékeinek forgalmazhatóságáról

Az ND Nonprofit Zrt. 2020. november 3-i 23/2020. számú közleményében tájékoztatta a koncesszió jogosultakat arról, hogy "Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztálya a JTI Hungary Zrt. „mentol” tartalmú termékeivel szemben  eljárást indított, és határozatban döntött azok további forgalmazhatóságának tilalmáról."

A termékek pontos megjelölését a közlemény tartalmazza, amely itt érhető el: https://nemzetidohany.hu/uzemeltetoknek/koncessziojogosult-gyakorlo/kozlemenyek/23-2020-egyes-jti-dohanytermekek-forgalmazhatosaganak-tilalma-2

A közleményben megjelölt határidők szerint az érintett dohánytermékek kiskereskedők részére történő szállításának tilalma 2020. november 19-től áll fenn. A JTI Hungary Zrt. által kezdeményezett esetleges bírósági felülvizsgálat esetén elképzelhető, hogy a forgalmazási tilalom mégsem lesz alkalmazandó. A bírósági döntésről történő tájékoztatásig azonban a 2020. november 19-től alkalmazandó szállítási tilalommal lehet számolni. 

Azt hogy a forgalmazási tilalom a kiskereskedőkhöz már kiszállított (vagy a fenti időpontig kiszállításra kerülő) termékek fogyasztók felé történő értékesítésével kapcsolatban is fennáll-e és ha igen, mikortól, az adott határozat megismerésével lehetne megalapozott választ adni. Az eljáró fogyasztóvédelmi hatóság telefonos megkeresésünkre az adott üggyel kapcsolatban nem adhatott tájékoztatást, azonban jelezte, hogy általános (tehát mindenkire kiterjedő) forgalmazási tilalom esetén az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján vélhetően megjelennek az adott termékek.

Értelmezésünk szerint 2020. november 19-ig a termékek a fogyasztók számára is értékesíthetőek maradnak. 

Mivel a hatósági határozat tartalmát nem ismerjük, így az ügyben megkereséssel élünk a JTI Hungary Zrt. és az ND Nonprofit Zrt. felé is, amint érdemi választ kapunk, jelezzük Önök számára is.


Legfrissebb híreink

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 07/2024. számú tájékoztatója

2024. március 23.
A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 07/2024. számú tájékoztatója

Felhívjuk kereskedőtársaink figyelmét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 07/2024. számú tájékoztatójára.

Babaruhaboltnak álcázott illegális dohányboltot leplezett le a NAV

2024. március 21.
Babaruhaboltnak álcázott illegális dohányboltot leplezett le a NAV

Babaruhaboltnak álcázott illegális dohányboltot lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Nyírségben.

GVH: átverte a szerencsejátékosokat a máltai cég - 345 milliós bírságot kapott

2024. március 20.
GVH: átverte a szerencsejátékosokat a máltai cég - 345 milliós bírságot kapott

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 345 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a máltai bejegyzésű és ottani szerencsejáték-felügyeleti engedéllyel rendelkező Lottoland cégre, mert szándékosan megtévesztette a fogyasztókat, amikor gyakorlatilag egy az egyben, vagy minimális névváltoztatással lemásolta a Szerencsejáték Zrt. egyes játékait - jelentette be a versenyhivatal.

Új-Zélandon betiltják az eldobható e-cigaretták használatát

2024. március 20.
Új-Zélandon betiltják az eldobható e-cigaretták használatát

Betiltják Új-Zélandon az eldobható e-cigaretták (vape) használatát, és megemelik a kiskorúaknak árusítókra kiszabható pénzbüntetés összegét - jelentette be a wellingtoni kormányzat.