KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS LÉP ÉLETBE MÁRCIUS 28-án!

A mai nap megjelent a 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet a kijárási korlátozásról.

Kijárási korlátozásA rendelet értelmében:

"Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani."

Emiatt a korábban megosztott két plakátunkat is haladéktalanul aktualizáljuk, KÉRJÜK, hogy mindenki ennek megfelelően járjon el az adott dohánybolt vonatkozásában is.

A lakóhely, a tartózkodási hely, magánlakás elhagyására csak a rendeletben meghatározott ALAPOS INDOKKAL kerülhet sor. Az alapos indokok teljes listáját a Korm. rendelet 4. §-ban olvashatjuk. Az alapos indok IGAZOLÁSÁNAK módjára egyelőre nem találhatunk szabályozást a Korm. rendeletben.

Ami a dohányboltokat (is) érintő szabály:

  • alapos indok a munkavégzés (nyilván a munkába történő utazást és hazautazást is ideértve). Javasoljuk a dolgozók számára munkáltatói igazolások kiadását, amely tartalmazza a munkavégzés helyét is!
  • alapos indok a dohányboltban történő vásárlás: ezzel kapcsolatban szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy a dohánybolt nyitvatartása nem a tulajdonos döntésén múlik, mivel ez koncessziós szerződésben vállalt kötelezettség. Továbbá egyes településeken (az egyéb termékek vonatkozásában is) elképzelhető, hogy jelen helyzetben kizárólagos ellátási hely a dohánybolt. Viszont ahogy korábban írtuk, a munkavállalók védelme érdekében minden lehetséges intézkedést javasolt megtenni: szájmaszk (amennyiben beszerezhető), védőtávolság, boltban tartózkodó személyek számának korlátozása, plexi,kizárólag utcára történő kiszolgálás, folyamatos fertőtlenítés.
  • A 65. életévét betöltött személyekre vonatkozó korlátozás vonatkozik-e a dohányboltokra? Az egyértelműség kedvéért pontosan idézzük a rendelet szövegét [6. § (1) és (2) bekezdés]:"Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. (2) Az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat." A felsorolásból tehát látszik, hogy ez a szabály NEM vonatkozik a dohányboltokra, így oda 65 év feletti személy bármikor beléphet és 18 év feletti személy is bármikor tartózkodhat jelen szabályozási állapot szerint (az 1,5 méteres védőtávolság tartásával).

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a dohányboltok szigorú jogszabályi keretek között működnek és ellátási kötelezettségük áll fenn. Bízunk benne, hogy minden üzemeltető a fentiek betartásával felelősen jár el a munkavállalói és vásárlói védelme érdekében.

NEM célünk a facebook oldalunkon reklámtevékenységet folytatni, azonban amennyiben bármely dohányboltban a védekezéshez szükséges eszközökben hiány mutatkozna, privát üzenetben igyekszünk segítséget nyújtani a beszerzési lehetőségeket illetően (ezzel kapcsolatban valamennyi, rendelkezésünkre álló céget és kontaktot megküldünk azzal, hogy kérjük a megrendelés előtt részletesen tájékozódjanak a megrendelni kívánt termékről és annak megfelelőségéről).

A Korm.rendelet teljes szövegét itt olvashatja: www.magyarkozlony.hu

Legfrissebb híreink

Elítélték a dohánybolti rablókat

2024. október 21.
Elítélték a dohánybolti rablókat

Nem jogerősen több év börtönt kapott egy dohánybolt fél évtizeddel ezelőtti kirablása miatt három fiatal - tudatta a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A megnövekedett dohányértékesítés jelentős többletbevételt jelent Luxemburg számára

2024. október 18.
A megnövekedett dohányértékesítés jelentős többletbevételt jelent Luxemburg számára

A Luxembourg Times jelentése szerint, Luxemburg költségvetését több millió eurós adóbevétel növeli az idén a vártnál magasabb dohányeladások miatt.

Elindult a BAT új nikotinpárna-gyártócsarnokának építése Pécsett

2024. október 17.
Elindult a BAT új nikotinpárna-gyártócsarnokának építése Pécsett

Elindult a BAT új nikotinpárna-gyártócsarnokának építése Pécsett

Vádat emeltek egy csempészcigarettával üzletelő bűnözői csoport ellen

2024. október 16.
Vádat emeltek egy csempészcigarettával üzletelő bűnözői csoport ellen

Vádat emelt a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség egy magyar és szír tagokból álló bűnözői csoport ellen, amely zárjegy nélküli cigarettával üzletelt hónapokon át.

Litvánia drónokkal küzdene a Fehéroroszország felől érkező csempészléggömbök ellen

2024. október 07.
Litvánia drónokkal küzdene a Fehéroroszország felől érkező csempészléggömbök ellen

Litvánia drónokkal küzdene a Fehéroroszország felől érkező, csempészárukat szállító léggömbök ellen - közölte Laurynas Kasciunas litván védelmi miniszter. A tárcavezető szerint a pilóta nélküli repülőeszközökkel derítenék fel, illetve szükség esetén kényszerítenék földre a léggömböket.