Jó étvágyat! - A dohány a jövő húsa
Napjainkban szinte már fel sem tűnik, de a dohányzás világszerte egyre inkább megbélyegzetté válik, az egészségügyi kockázatok, vagy éppen a nikotin-függőség, vagy a sorra bevezetett korlátozások miatt. A jelenleg szárnyait bontogató izraeli BioBetter élelmiszer-technológiai cég mérnökei azonban, a dohány egy egészen más jellegű felhasználását tervezik.
Sokszor hallani arról, hogy az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét – ezzel együtt pedig - az éghajlatváltozás káros hatásait csökkenteni szükséges, ezzel azonban az elfogyasztott hús mennyiségét is korlátoznunk kellene. De akkor mégis hogyan lehetne környezetbarát módon előállítani? A tudósok folyamatosan dolgoznak az álhús – vagy más néven „termesztett hús” – előállításán. Ami pedig igazán izgalmas, egyre nagyobb a kereslet az ilyen módon előállított húsok iránt. (2030-ra akár 25 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát.)
Az írásunkban említett vállalkozás nemrégiben közölte, hogy sikeresen használták fel a környezetbarát, alacsony költségvetésű dohányt fehérjenövekedési faktorok előállításához, ráadásul, rendkívül olcsón. A cég becslései szerint az új technológia több ezer tonna növekedési faktor éves termelését teszi lehetővé a tenyésztett húsipar számára grammonként mindössze 1(!) dolláros költséggel. Összehasonlításként: a növekedési faktor grammonként eddig 2 millió dollárba került.
"A becslések szerint a növekedési faktorok és a sejttenyésztő táptalajok a sejtalapú élelmiszerek gyártási határköltségének 55-85%-át teszik ki" - mondta Dr. Dana Yarden, MD, a BioBetter társalapítója.
Az általuk termesztett húst állati szövetből és őssejtekből növesztik, a dohányból nyert növekedési faktort tartalmazó anyag segítségével. A platformjuk lehetővé teszi az úgynevezett „növekedési tényezők” alacsony költségű tömegtermelését a tenyésztett húsipar számára. Ezek a növekedési faktorok alapvető építőkövek, amelyek képesek megfelelő molekuláris környezetet teremteni a tenyésztett hússejtek növekedéséhez.
A Kiryat Shmona székhelyű vállalat platformja, lehetővé teheti a tenyésztett hús hatékony nagyüzemi előállítását, így a nagyközönség számára alacsony árú tömegfogyasztási terméket állíthat elő.
A cég szerint a dohányban óriási lehetőség rejlik a jövő élelmiszereinek gyártásában. Ki tudja? Talán hamarosan meg is kóstolhatjuk!
(Képünkön: Dr. Amit Yaari vezérigazgató és társalapító, BioBetter)
Forrás: israel21, BioBetter