Jó étvágyat! - A dohány a jövő húsa

muhus-dohany

Napjainkban szinte már fel sem tűnik, de a dohányzás világszerte egyre inkább megbélyegzetté válik, az egészségügyi kockázatok, vagy éppen a nikotin-függőség, vagy a sorra bevezetett korlátozások miatt. A jelenleg szárnyait bontogató izraeli BioBetter élelmiszer-technológiai cég mérnökei azonban, a dohány egy egészen más jellegű felhasználását tervezik.

Sokszor hallani arról, hogy az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét – ezzel együtt pedig - az éghajlatváltozás káros hatásait csökkenteni szükséges, ezzel azonban az elfogyasztott hús mennyiségét is korlátoznunk kellene. De akkor mégis hogyan lehetne környezetbarát módon előállítani? A tudósok folyamatosan dolgoznak az álhús – vagy más néven „termesztett hús” – előállításán. Ami pedig igazán izgalmas, egyre nagyobb a kereslet az ilyen módon előállított húsok iránt. (2030-ra akár 25 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát.)

Az írásunkban említett vállalkozás nemrégiben közölte, hogy sikeresen használták fel a környezetbarát, alacsony költségvetésű dohányt fehérjenövekedési faktorok előállításához, ráadásul, rendkívül olcsón. A cég becslései szerint az új technológia több ezer tonna növekedési faktor éves termelését teszi lehetővé a tenyésztett húsipar számára grammonként mindössze 1(!) dolláros költséggel. Összehasonlításként: a növekedési faktor grammonként eddig 2 millió dollárba került.

"A becslések szerint a növekedési faktorok és a sejttenyésztő táptalajok a sejtalapú élelmiszerek gyártási határköltségének 55-85%-át teszik ki" - mondta Dr. Dana Yarden, MD, a BioBetter társalapítója.

Az általuk termesztett húst állati szövetből és őssejtekből növesztik, a dohányból nyert növekedési faktort tartalmazó anyag segítségével. A platformjuk lehetővé teszi az úgynevezett „növekedési tényezők” alacsony költségű tömegtermelését a tenyésztett húsipar számára. Ezek a növekedési faktorok alapvető építőkövek, amelyek képesek megfelelő molekuláris környezetet teremteni a tenyésztett hússejtek növekedéséhez.

A Kiryat Shmona székhelyű vállalat platformja, lehetővé teheti a tenyésztett hús hatékony nagyüzemi előállítását, így a nagyközönség számára alacsony árú tömegfogyasztási terméket állíthat elő.

A cég szerint a dohányban óriási lehetőség rejlik a jövő élelmiszereinek gyártásában. Ki tudja? Talán hamarosan meg is kóstolhatjuk! 

(Képünkön: Dr. Amit Yaari vezérigazgató és társalapító, BioBetter)


Forrás: israel21, BioBetter

Legfrissebb híreink

Kővel dobták meg a dohánybolt ajtaját, a terézvárosi rendőrök keresik a videón látható két fiatalt

2023. január 23.
Kővel dobták meg a dohánybolt ajtaját, a terézvárosi rendőrök keresik a videón látható két fiatalt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. Kerületi Rendőrkapitánysága 01060/147/2023. bűnügyi számon rongálás vétség miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint 2023. január 18-án éjfél körül egy terézvárosi dohánybolt ajtaját egy fiatal kővel bedobta, majd társával tovább rugdosta, egyikük bement, de nem vitt el semmit.

Szigorítást jelentettek be az e-cigarettákra és az égésmentes dohánytermékekre Olaszországban

2023. január 19.
Szigorítást jelentettek be az e-cigarettákra és az égésmentes dohánytermékekre Olaszországban

Az elektromos cigaretták és az égésmentes dohánytermékek reklámozásának, valamint zárt térben való élvezetének korlátozását jelentette be szerdán Orazio Schillaci olasz egészségügyi miniszter, hangoztatva, hogy a korábbi, enyhébb szigorítások ellenére a lakosság 24,5 százaléka továbbra is dohányzik.

Mi Hazánk: átfogó stratégia a lakosság egészségének javításához

2023. január 18.
Mi Hazánk: átfogó stratégia a lakosság egészségének javításához

Átfogó stratégia megalkotását javasolja a Mi Hazánk a magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében. Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese szerint, a jelenlegi kabinetnek lenne eszköze arra, hogy hatékonyan visszaszorítsa az energiaital-fogyasztást - amely valóban rendkívül súlyos egészségkárosító hatással bír a fiatalok körében -, de ezt nem teszi meg.

2023 a dohányboltokban - Mit hoz az új év?

2023. január 09.
2023 a dohányboltokban - Mit hoz az új év?

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb változásokat, amelyekre a trafikoknak fel kell készülniük az idei évben. Minden kedves kollégának sikeres új évet kívánunk!

Kampányfilmekkel az Elf Bar ellen - középiskolás tanulókat díjaztak

2022. december 20.
Kampányfilmekkel az Elf Bar ellen - középiskolás tanulókat díjaztak

Tizenkét középiskolai diák vett át elismerést 2022. december 19-én dr. Maruzsa Zoltántól, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárától és dr. Biró Marcelltől, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnökétől Budapesten az Elf Bar elleni video pályázat eredményhirdetésén.