Jó étvágyat! - A dohány a jövő húsa

muhus-dohany

Napjainkban szinte már fel sem tűnik, de a dohányzás világszerte egyre inkább megbélyegzetté válik, az egészségügyi kockázatok, vagy éppen a nikotin-függőség, vagy a sorra bevezetett korlátozások miatt. A jelenleg szárnyait bontogató izraeli BioBetter élelmiszer-technológiai cég mérnökei azonban, a dohány egy egészen más jellegű felhasználását tervezik.

Sokszor hallani arról, hogy az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét – ezzel együtt pedig - az éghajlatváltozás káros hatásait csökkenteni szükséges, ezzel azonban az elfogyasztott hús mennyiségét is korlátoznunk kellene. De akkor mégis hogyan lehetne környezetbarát módon előállítani? A tudósok folyamatosan dolgoznak az álhús – vagy más néven „termesztett hús” – előállításán. Ami pedig igazán izgalmas, egyre nagyobb a kereslet az ilyen módon előállított húsok iránt. (2030-ra akár 25 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát.)

Az írásunkban említett vállalkozás nemrégiben közölte, hogy sikeresen használták fel a környezetbarát, alacsony költségvetésű dohányt fehérjenövekedési faktorok előállításához, ráadásul, rendkívül olcsón. A cég becslései szerint az új technológia több ezer tonna növekedési faktor éves termelését teszi lehetővé a tenyésztett húsipar számára grammonként mindössze 1(!) dolláros költséggel. Összehasonlításként: a növekedési faktor grammonként eddig 2 millió dollárba került.

"A becslések szerint a növekedési faktorok és a sejttenyésztő táptalajok a sejtalapú élelmiszerek gyártási határköltségének 55-85%-át teszik ki" - mondta Dr. Dana Yarden, MD, a BioBetter társalapítója.

Az általuk termesztett húst állati szövetből és őssejtekből növesztik, a dohányból nyert növekedési faktort tartalmazó anyag segítségével. A platformjuk lehetővé teszi az úgynevezett „növekedési tényezők” alacsony költségű tömegtermelését a tenyésztett húsipar számára. Ezek a növekedési faktorok alapvető építőkövek, amelyek képesek megfelelő molekuláris környezetet teremteni a tenyésztett hússejtek növekedéséhez.

A Kiryat Shmona székhelyű vállalat platformja, lehetővé teheti a tenyésztett hús hatékony nagyüzemi előállítását, így a nagyközönség számára alacsony árú tömegfogyasztási terméket állíthat elő.

A cég szerint a dohányban óriási lehetőség rejlik a jövő élelmiszereinek gyártásában. Ki tudja? Talán hamarosan meg is kóstolhatjuk! 

(Képünkön: Dr. Amit Yaari vezérigazgató és társalapító, BioBetter)


Forrás: israel21, BioBetter

Legfrissebb híreink

Szigorítani akarják a gyógynövényes hevítőrudak árusításának szabályait

2022. május 16.
Szigorítani akarják a gyógynövényes hevítőrudak árusításának szabályait

A gyógynövényes hevítőrudak, a nikotintartalomtól függetlenül, kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnak a tervek szerint - közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága hétfőn az MTI-vel.

Többmilliós büntetést kockáztatnak az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazói

2022. május 12.
Többmilliós büntetést kockáztatnak az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazói

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kiemelt feladata a dohánytermék-kiskereskedelem hatósági felügyelete, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására, valamint a legális piac védelmére- áll az SZTFH közleményében.

Nemzeti Tabak Expo Kiállítás és Konferencia 2022

2022. május 12.
Nemzeti Tabak Expo Kiállítás és Konferencia 2022

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága meghívja önt, a Nemzeti Tabak Expo Kiállítás és Konferencia 2022. évi rendezvényére! Találkozzunk újra személyesen! 

Hongkong tiltja, itthon webshopokban is elérhető

2022. május 12.
Hongkong tiltja, itthon webshopokban is elérhető

Április 30-án lépett életbe Hongkong új rendelete, mely az úgynevezett „alternatív” dohányzási termékek behozatalát és értékesítésének tilalmát foglalja magában, beleértve a párologtató eszközöket és a hevítéses termékeket - írja az ABS-CBN-re hivatkozva, a Tobacco Reporter.

Tíz évet kapott az ózdi dohánybolti rabló - VIDEÓVAL

2022. április 26.
Tíz évet kapott az ózdi dohánybolti rabló - VIDEÓVAL

Április 26-án hirdetett ítéletet az ózdi bíróság annak a fegyveres rablással vádolt férfinak az ügyében, aki egy 20 centis késsel, az arcát egy maszkkal eltakarva ment be egy helyi dohányboltba. Ott megfenyegette az eladót, majd a kasszában lévő összes pénzzel elmenekült.