Jó étvágyat! - A dohány a jövő húsa

muhus-dohany

Napjainkban szinte már fel sem tűnik, de a dohányzás világszerte egyre inkább megbélyegzetté válik, az egészségügyi kockázatok, vagy éppen a nikotin-függőség, vagy a sorra bevezetett korlátozások miatt. A jelenleg szárnyait bontogató izraeli BioBetter élelmiszer-technológiai cég mérnökei azonban, a dohány egy egészen más jellegű felhasználását tervezik.

Sokszor hallani arról, hogy az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét – ezzel együtt pedig - az éghajlatváltozás káros hatásait csökkenteni szükséges, ezzel azonban az elfogyasztott hús mennyiségét is korlátoznunk kellene. De akkor mégis hogyan lehetne környezetbarát módon előállítani? A tudósok folyamatosan dolgoznak az álhús – vagy más néven „termesztett hús” – előállításán. Ami pedig igazán izgalmas, egyre nagyobb a kereslet az ilyen módon előállított húsok iránt. (2030-ra akár 25 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát.)

Az írásunkban említett vállalkozás nemrégiben közölte, hogy sikeresen használták fel a környezetbarát, alacsony költségvetésű dohányt fehérjenövekedési faktorok előállításához, ráadásul, rendkívül olcsón. A cég becslései szerint az új technológia több ezer tonna növekedési faktor éves termelését teszi lehetővé a tenyésztett húsipar számára grammonként mindössze 1(!) dolláros költséggel. Összehasonlításként: a növekedési faktor grammonként eddig 2 millió dollárba került.

"A becslések szerint a növekedési faktorok és a sejttenyésztő táptalajok a sejtalapú élelmiszerek gyártási határköltségének 55-85%-át teszik ki" - mondta Dr. Dana Yarden, MD, a BioBetter társalapítója.

Az általuk termesztett húst állati szövetből és őssejtekből növesztik, a dohányból nyert növekedési faktort tartalmazó anyag segítségével. A platformjuk lehetővé teszi az úgynevezett „növekedési tényezők” alacsony költségű tömegtermelését a tenyésztett húsipar számára. Ezek a növekedési faktorok alapvető építőkövek, amelyek képesek megfelelő molekuláris környezetet teremteni a tenyésztett hússejtek növekedéséhez.

A Kiryat Shmona székhelyű vállalat platformja, lehetővé teheti a tenyésztett hús hatékony nagyüzemi előállítását, így a nagyközönség számára alacsony árú tömegfogyasztási terméket állíthat elő.

A cég szerint a dohányban óriási lehetőség rejlik a jövő élelmiszereinek gyártásában. Ki tudja? Talán hamarosan meg is kóstolhatjuk! 

(Képünkön: Dr. Amit Yaari vezérigazgató és társalapító, BioBetter)


Forrás: israel21, BioBetter

Legfrissebb híreink

Tabak Expo 2022 Kiállítás és Konferencia - részletes program

2022. szeptember 26.
Tabak Expo 2022 Kiállítás és Konferencia - részletes program


A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága büszkén mutatja be a 2022. október 18-án megrendezésre kerülő Tabak Expo 2022 Kiállítás és Konferencia részletes szakmai és kereskedelmi programját!

330 perc - Ennyi idő alatt kapták el a dohánybolti rablót -VIDEÓVAL

2022. szeptember 20.
330 perc - Ennyi idő alatt kapták el a dohánybolti rablót -VIDEÓVAL

Fegyveres rablással gyanúsítanak egy 20 éves nőt, aki késsel rabolt ki egy szigetszentmiklósi dohányboltot - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Intertabac 2022 Dortmund - Az MDKSZ is jelen van az eseményen

2022. szeptember 16.
Intertabac 2022 Dortmund - Az MDKSZ is jelen van az eseményen

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének delegációja is részt vesz, a németországi Dortmundban, megrendezett Intertabac dohányipari kiállításon. 

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar magas nikotintartalma - VIDEÓVAL

2022. szeptember 10.
Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar magas nikotintartalma - VIDEÓVAL

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar: a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken az MTI-vel. Az OGYÉI közleménye szerint a vizsgálat eredményét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) is megerősíti.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,1, ezen belül a szeszes italok 15,5 százalékkal drágultak.

2022. szeptember 08.
A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,1, ezen belül a szeszes italok 15,5 százalékkal drágultak.

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, egy hónap alatt 1,8 százalékkal nőttek - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzők 15,7 százalékos augusztusi inflációt vártak.