Jó étvágyat! - A dohány a jövő húsa

muhus-dohany

Napjainkban szinte már fel sem tűnik, de a dohányzás világszerte egyre inkább megbélyegzetté válik, az egészségügyi kockázatok, vagy éppen a nikotin-függőség, vagy a sorra bevezetett korlátozások miatt. A jelenleg szárnyait bontogató izraeli BioBetter élelmiszer-technológiai cég mérnökei azonban, a dohány egy egészen más jellegű felhasználását tervezik.

Sokszor hallani arról, hogy az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét – ezzel együtt pedig - az éghajlatváltozás káros hatásait csökkenteni szükséges, ezzel azonban az elfogyasztott hús mennyiségét is korlátoznunk kellene. De akkor mégis hogyan lehetne környezetbarát módon előállítani? A tudósok folyamatosan dolgoznak az álhús – vagy más néven „termesztett hús” – előállításán. Ami pedig igazán izgalmas, egyre nagyobb a kereslet az ilyen módon előállított húsok iránt. (2030-ra akár 25 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát.)

Az írásunkban említett vállalkozás nemrégiben közölte, hogy sikeresen használták fel a környezetbarát, alacsony költségvetésű dohányt fehérjenövekedési faktorok előállításához, ráadásul, rendkívül olcsón. A cég becslései szerint az új technológia több ezer tonna növekedési faktor éves termelését teszi lehetővé a tenyésztett húsipar számára grammonként mindössze 1(!) dolláros költséggel. Összehasonlításként: a növekedési faktor grammonként eddig 2 millió dollárba került.

"A becslések szerint a növekedési faktorok és a sejttenyésztő táptalajok a sejtalapú élelmiszerek gyártási határköltségének 55-85%-át teszik ki" - mondta Dr. Dana Yarden, MD, a BioBetter társalapítója.

Az általuk termesztett húst állati szövetből és őssejtekből növesztik, a dohányból nyert növekedési faktort tartalmazó anyag segítségével. A platformjuk lehetővé teszi az úgynevezett „növekedési tényezők” alacsony költségű tömegtermelését a tenyésztett húsipar számára. Ezek a növekedési faktorok alapvető építőkövek, amelyek képesek megfelelő molekuláris környezetet teremteni a tenyésztett hússejtek növekedéséhez.

A Kiryat Shmona székhelyű vállalat platformja, lehetővé teheti a tenyésztett hús hatékony nagyüzemi előállítását, így a nagyközönség számára alacsony árú tömegfogyasztási terméket állíthat elő.

A cég szerint a dohányban óriási lehetőség rejlik a jövő élelmiszereinek gyártásában. Ki tudja? Talán hamarosan meg is kóstolhatjuk! 

(Képünkön: Dr. Amit Yaari vezérigazgató és társalapító, BioBetter)


Forrás: israel21, BioBetter

Legfrissebb híreink

Írország is állami licenszhez köti a dohánytermékek kiskereskedelmét

2023. június 07.
Írország is állami licenszhez köti a dohánytermékek kiskereskedelmét

A Dohány Kiskereskedők Európai Szövetsége (CEDT) útján kaptuk a hírt ír trafikos kollégáinktól, hogy Írország kormánya a múlt héten fogadta el azt a jogszabályt, amely jelentősen átalakítja a dohánytermékek kiskereskedelmi rendszerét és megerősíti a fiatalkorúak védelmét. Az új szabályozást júliusban léptetik életbe.

Mik a leggyakoribb hibák a dohányboltokban?

2023. május 02.
Mik a leggyakoribb hibák a dohányboltokban?

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága tájékoztatót adott ki a dohányboltokban folytatott ellenőrzések során feltárt leggyakoribb hibákról, illetve hiányosságokról. A hatóság a hibák elkerülésére is megfogalmazott néhány javaslatot. 

SZTFH rendelet a kötelező szakmai képzésről

2023. április 21.
SZTFH rendelet a kötelező szakmai képzésről

Megjelent a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személyek országos képzési rendszeréről szóló 8/2023. (IV. 11.) SZTFH rendelet. Erről a hatóság a cikkben található közleményben adott tájékoztatást.

A Continental 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét

2023. április 20.
A Continental 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét

A több mint 500 munkavállalót foglalkoztató Continental Dohányipari Zrt. 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét, a cafeteria keretösszegét 10 százalékkal növelte, és bruttó 214 millió forintnyi jutalmat is szétosztott - közölte  Sátoraljaújhely egyik legnagyobb munkaadója az MTI-vel.