Poco Bar-árust buktatott le a NAV - milliós bírságra számíthat

Csak néhány hete robbant be a köztudatba a Poco Bar nevű, újgenerációs elektronikus cigaretta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai máris lebuktattak egy árust. Az illegális termékeket lefoglalták, az eladó milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

A NAV munkatársai már az Elf Bar és a hasonló ízesített, eldobható elektronikus cigaretták megjelenése óta nyomon követik az interneten hirdető illegális árusokat. A hatályos szabályozás értelmében Magyarországon csak olyan elektronikus cigaretta forgalmazható, ami nem tartalmaz ízesítő anyagot.

A közelmúltban kezdett gyorsan terjedni a fiatal korosztály körében a Poco Bar nevű, szintén illegális e-cigaretta. Az Elf Barhoz hasonlóan ebben is ízesített, nikotint is tartalmazó folyadéktöltet van, de még nagyobb, akár tízezer „slukk” kapacitással is kínálják. Ebből egy darab nikotintartalma akár száz doboz cigarettáéval is felér.

A NAV Győr-Moson-Sopron vármegyei adóellenőrei az egyik népszerű közösségi oldalon figyeltek fel arra az árusra, aki a látszólagos névtelenség mögé bújva kínálta, akár nagy tételben is az illegális jövedéki terméket. A revizorok, 66 darab, tízezer „slukkos” Poco Bart rendeltek, több százezer forintért. Az eladó azonosítását követően adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység, valamint jövedéki jogsértés miatt eljárást indítottak. Az illegális e-cigarettákat lefoglalták.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az adózási és jövedéki szabályok megsértése miatt a NAV által kiszabható bírság mellett az engedély nélküli dohánytermék-értékesítésért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő bírsággal sújtja a magánszemély eladót.

Az ismeretlen eredetű és összetételű, különböző ízesítésű illegális elektronikus cigaretták komoly veszélyt jelentenek a fiatalkorúakra, mivel nikotintartalmuk és akár több ezer „slukkos” kapacitásuk miatt könnyen függőséget, sőt, akár nikotinmérgezést is okozhatnak. A NAV a fiatalok védelmében továbbra is fokozott figyelmet fordít az árusítók kiszűrésére.

VIDEÓ:

 

Forrás: NAV

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2024. február 22.
35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. 

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

2024. február 20.
Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

2024. február 18.
A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

Összesen húsz új, dohányzásellenes intézkedést javasolt a spanyol orvosi kamara, melyek országos szinten érintenék a nyilvános helyeken való dohányzást is.

Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

2024. február 17.
Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

2024. február 17.
Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022