,,Az első szál cigitől a COPD betegségig"

„Az első szál cigitől a COPD betegségig" címmel tartott sajtónyilvános szakmai kerekasztalbeszélgetést a WHO magyarországi irodája, az Országos Korányi Pulmonológia Intézet és a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárság Dohányzás Fókuszpont.

Megdöbbentően gyors út vezet az első szál cigarettától a COPD betegségig, amelytől a legszerényebb adatok szerint is több mint 500.000 honfitársunk szenved. A hiteles kommunikáció szerepét, a gyógyíthatatlan krónikus obstruktív tüdőbetegség és a dohányzás összefüggéseit, valamint a megelőzés lehetőségeit vitatták meg a szakemberek. A beszélgetésbe kapcsolódott egy COPD betegségben szenvedő páciens, aki megosztotta személyes tapasztalatait a betegségével kapcsolatban. Kiemelte, hogy milyen fontos a megfelelő és hiteles tájékoztatás, hiszen a mai napig nagyon kevesen tudnak a COPD-ről ahhoz képest, hogy milyen sokan szenvednek ettől a gyógyíthatatlan tüdőbetegségtől.

Dr. Szigeti Szabolcs a WHO Magyarországi Irodájának egészségpolitikai szakértője bemutatta azt a rövid videót, ahol a WHO fiatalokat szólított meg a dohányzási szokásaikról érdeklődve. A kisfilmben hallható volt, hogy ez a korosztály nem tekinti veszélyforrásnak a dohányzás hagyományos, illetve alternatív formáit sem, és ez az oka annak, hogy a fiatalok (13-15 évesek) 12,5 százaléka használja ezeket a termékeket, miközben súlyos következményekről - például a COPD betegségről - semmilyen szinten nem tájékozott. Kiemelte, hogy a dohányzás népegészségügyi szempontból járványnak tekinthető, amelynek a leküzdéséhez összetett kommunikációs eszköztár szükséges. A film a COPD ellátás betegközpontú fejlesztését szolgáló projekt keretében készült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködésben az EU DG REFORM támogatásával. 

Dr. Bogos Krisztina az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója beszámolt a COPD- hez kapcsolódó hazai adatokról, köztük arról a fontos tényről is, hogy a COPD betegek 85 százalékánál a tartós dohányzás vezetett a betegség kialakulásához. Az előrejelzések szerint a betegségben szenvedők számának emelkedése várható, ezért különös jelentőséggel bír a társadalmi szintű figyelemfelhívás és a betegséggel kapcsolatos prevenciós jellegű tájékoztatás.

Dr. Cselkó Zsuzsa, az OKPI Szervezési és Módszertani Osztály vezetője kiemelte, hogy a COPD-sek dohányzásról való leszokásának segítésekor fontos azt figyelembe venni, hogy jellemzően régóta dohányzó, magas nikotinfüggőségben szenvedő krónikus betegekről van szó, akiknél nagy hangsúlyt kell fektetni a személyre szóló, intenzív leszokás támogatásra és hosszú távú követésre.

Demjén Tibor, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárság Dohányzás Fókuszpont vezetője, hangsúlyozta, hogy a kommunikációnak a megelőzésre kell irányulnia, tekintettel arra, hogy a dohánytermékek számos betegség kialakulásáért felelősek.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a hiteles, őszinte és közvetlen kommunikáció kulcskérdés ebben a súlyos egészségügyi kérdésben. Ennek érdekében hozta létre a WHO a hazai szakemberekkel együttműködésben a copd.info.hu weboldalt és egy zárt social média csoportot, ahol a betegek meg tudják osztani egymással a kérdéseiket, tapasztalataikat.

Forrás: Országos Korányi Pulmonológia Intézet 

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.