,,Az első szál cigitől a COPD betegségig"

„Az első szál cigitől a COPD betegségig" címmel tartott sajtónyilvános szakmai kerekasztalbeszélgetést a WHO magyarországi irodája, az Országos Korányi Pulmonológia Intézet és a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárság Dohányzás Fókuszpont.

Megdöbbentően gyors út vezet az első szál cigarettától a COPD betegségig, amelytől a legszerényebb adatok szerint is több mint 500.000 honfitársunk szenved. A hiteles kommunikáció szerepét, a gyógyíthatatlan krónikus obstruktív tüdőbetegség és a dohányzás összefüggéseit, valamint a megelőzés lehetőségeit vitatták meg a szakemberek. A beszélgetésbe kapcsolódott egy COPD betegségben szenvedő páciens, aki megosztotta személyes tapasztalatait a betegségével kapcsolatban. Kiemelte, hogy milyen fontos a megfelelő és hiteles tájékoztatás, hiszen a mai napig nagyon kevesen tudnak a COPD-ről ahhoz képest, hogy milyen sokan szenvednek ettől a gyógyíthatatlan tüdőbetegségtől.

Dr. Szigeti Szabolcs a WHO Magyarországi Irodájának egészségpolitikai szakértője bemutatta azt a rövid videót, ahol a WHO fiatalokat szólított meg a dohányzási szokásaikról érdeklődve. A kisfilmben hallható volt, hogy ez a korosztály nem tekinti veszélyforrásnak a dohányzás hagyományos, illetve alternatív formáit sem, és ez az oka annak, hogy a fiatalok (13-15 évesek) 12,5 százaléka használja ezeket a termékeket, miközben súlyos következményekről - például a COPD betegségről - semmilyen szinten nem tájékozott. Kiemelte, hogy a dohányzás népegészségügyi szempontból járványnak tekinthető, amelynek a leküzdéséhez összetett kommunikációs eszköztár szükséges. A film a COPD ellátás betegközpontú fejlesztését szolgáló projekt keretében készült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködésben az EU DG REFORM támogatásával. 

Dr. Bogos Krisztina az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója beszámolt a COPD- hez kapcsolódó hazai adatokról, köztük arról a fontos tényről is, hogy a COPD betegek 85 százalékánál a tartós dohányzás vezetett a betegség kialakulásához. Az előrejelzések szerint a betegségben szenvedők számának emelkedése várható, ezért különös jelentőséggel bír a társadalmi szintű figyelemfelhívás és a betegséggel kapcsolatos prevenciós jellegű tájékoztatás.

Dr. Cselkó Zsuzsa, az OKPI Szervezési és Módszertani Osztály vezetője kiemelte, hogy a COPD-sek dohányzásról való leszokásának segítésekor fontos azt figyelembe venni, hogy jellemzően régóta dohányzó, magas nikotinfüggőségben szenvedő krónikus betegekről van szó, akiknél nagy hangsúlyt kell fektetni a személyre szóló, intenzív leszokás támogatásra és hosszú távú követésre.

Demjén Tibor, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárság Dohányzás Fókuszpont vezetője, hangsúlyozta, hogy a kommunikációnak a megelőzésre kell irányulnia, tekintettel arra, hogy a dohánytermékek számos betegség kialakulásáért felelősek.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a hiteles, őszinte és közvetlen kommunikáció kulcskérdés ebben a súlyos egészségügyi kérdésben. Ennek érdekében hozta létre a WHO a hazai szakemberekkel együttműködésben a copd.info.hu weboldalt és egy zárt social média csoportot, ahol a betegek meg tudják osztani egymással a kérdéseiket, tapasztalataikat.

Forrás: Országos Korányi Pulmonológia Intézet 

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

Tisztelt Érdeklődők!

2024. június 21.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

2024. június 07.
Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

Az elektronikus kereskedelem ma már nemcsak a webáruházi áruforgalmat jelenti, az internetes felületek sok egyéb gazdasági tevékenységre is lehetőséget biztosítanak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is kiemelt figyelemmel kíséri a különböző digitális platformokon és a közösségi médián keresztül tevékenységet végző vállalkozókat.

Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

2024. május 31.
Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

A sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt., nettó árbevétele 21 százalékkal 77 milliárd forintra, adózott eredménye 17,5 százalékkal közel 9,7 milliárd forintra nőtt - közölte az MTI-vel a vállalat pénteken.

A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

2024. május 30.
A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai továbbra is nyomon követik az eldobható, ízesített újgenerációs elektronikus cigaretták internetes kereskedelmét, és folyamatosan foglalják le ezeket az illegális termékeket. Jelen vannak az adásvételi csoportokban, és felszámolják a törvényellenes tevékenységet.

Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

2024. május 25.
Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által tavaly szeptemberben blokkolt, engedély nélküli online szerencsejáték oldal, a Betfair május 22-én arról tájékoztatta játékosait, hogy beszünteti szolgáltatásait Magyarországon.