2023 a dohányboltokban - Mit hoz az új év?

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb változásokat, amelyekre a trafikoknak fel kell készülniük az idei évben. Minden kedves kollégának sikeres új évet kívánunk!

  • 2023. január 1-től nem lehetnek kint a polcokon a navigációs kártyák, vagyis azok az eligazodást segítő képek, amelyek a dohánytermékek régi csomagolását ábrázolják.

Bővebben: (Fdvtv. 15/D. § (1a) bekezdését törölte a jogalkotó: „Azon dohánytermék vonatkozásában, amelyik jogszabályban meghatározott, kötelezően alkalmazandó színű (egységes) csomagolásban kerül forgalomba, az (1) bekezdésben foglaltakat 2022. december 31-ig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a dohánytermék értékesítési csatornája elé a dohánytermék csomagolásának méretével megegyező méretű, márkajelzést tartalmazó, a dohánytermék korábbi vagy más országban jellemző megjelenését ábrázoló kép helyezhető ki a kihelyezett képen a kombinált egészségvédő figyelmeztetést a dohánytermékre irányadó jogszabályok szerinti méretben és szöveggel meg kell jeleníteni.”

  • A 2022. január 1-ét megelőzően a dohánytermék-kiskereskedő készletén lévő „színes”, vagyis nem egységes csomagolásban lévő termékek korlátlan ideig tovább forgalmazhatók, amíg a kereskedő készlete tart.

Bővebben: (29/2013. Korm. rendelet 21/A. § (4a) bek.: „A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően 2022. január 1-jétől korlátlan ideig lehet forgalmazni a MódR.-rel megállapított 6/B. és 6/C. § rendelkezéseinek nem megfelelő, de egyébként a (3) bekezdésben foglalt véghatáridőt megelőzően hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő fogyasztói csomagolásban lévő, a (3) bekezdés alá eső dohányterméket, feltéve, ha az a (3) bekezdésben foglalt véghatáridőt megelőzően a dohánytermék-kiskereskedőnél már készleten volt.”

  • 2023. február 1-től kizárólag dohányboltban forgalmazhatók a dohányzási célú gyógynövénytermékek.

Bővebben: (2022. évi LXIV. törvény 21. §)

  • 2023. február 1-vel változnak az ideiglenes kiköltözés szabályai, melyek kiegészülnek az alkalmi rendezvényre történő kiköltözés lehetőségével.

Bővebben: (18/2021. SZTFH rendelet 6/A. § (1) bek. b. pont - 40/2022. (XII. 19.) SZTFH rendelet)

  • 2023. július 1-től a Hatóság által készített, a dohányzásról való leszokást támogató egészségvédelmi tájékoztatót papír alapon megküldi, illetve elektronikus úton elérhetővé teszi a dohánytermék-kiskereskedő részére, akiknek e tájékoztatót papír alapon ki kell helyezni vagy elektronikus úton meg kell jeleníteni.

Bővebben: (2022. évi LXIV. törvény 24. §, 41. § 17. pont)

  • 2023. október 23-tól uniós szabályozás nyomán nem lehet forgalomba hozni a jellegzetes ízesítésű hevített dohánytermékeket. Az erre vonatkozó részletes szabályokat július 23-ig köteles megalkotni a magyar jogalkotó.

Bővebben: A BIZOTTSÁG (EU) 2022/2100 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ IRÁNYELVE (2022. június 29.) a 2014/40/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a hevített dohánytermékekre vonatkozó egyes mentességek visszavonása tekintetében történő módosításáról. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022L2100&from=EN

Legfrissebb híreink

Fokozott figyelem, közelednek az ünnepek!

2023. november 27.
Fokozott figyelem, közelednek az ünnepek!

Az Országos Rendőr-főkapitányságon 2023. november 13-án zajlott a kereskedelmi egységek biztonságával összefüggő kérdésekre fókuszáló konferencia.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220. számú törvényjavaslatról

2023. november 24.
A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220.  számú törvényjavaslatról

A T/6220 számú, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban foglalt, a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések kapcsán a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége – figyelembe véve, hogy egyelőre csak a törvényjavaslat benyújtáskori szövege ismert – a jogalkotó számára megfontolásra ajánlja az alábbi szakmai szempontokat.

COPD Világnap - Magyarországon is népbetegségnek számít

2023. november 15.
COPD Világnap - Magyarországon is népbetegségnek számít

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár megelőzhető és kezelhető, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagy másnéven COPD, mégis dobogós helyen szerepel a vezető halálokok között – hangsúlyozta Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója a témában rendezett szakmai konferencián. 

Dániában korlátozzák a fiatalok alkoholvásárlását és emelik a snüssz árát

2023. november 15.
Dániában korlátozzák a fiatalok alkoholvásárlását és emelik a snüssz árát

Dániában korlátozzák a 18 év alattiak alkoholvásárlását és emelik a snus árát - derült ki a dán egészségügyi minisztérium bejelentéséből.

Alternatív nikotintermékek - a Tholos Foundation szakpolitikai tanulmánya

2023. november 10.
Alternatív nikotintermékek - a Tholos Foundation szakpolitikai tanulmánya

A Tholos Foundation a japán székhelyű Pacific Alliance Institute-tal és a svédországi Scantech Strategy Advisors tanácsadó céggel együttműködésben közzétette a Safer Nicotine Works című szakpolitikai tanulmányát arról, hogy hogyan csökkentette sikeresen Svédország és Japán a dohányzási arányt biztonságosabb alternatív nikotintermékek bevezetésével.