2023 a dohányboltokban - Mit hoz az új év?

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb változásokat, amelyekre a trafikoknak fel kell készülniük az idei évben. Minden kedves kollégának sikeres új évet kívánunk!

  • 2023. január 1-től nem lehetnek kint a polcokon a navigációs kártyák, vagyis azok az eligazodást segítő képek, amelyek a dohánytermékek régi csomagolását ábrázolják.

Bővebben: (Fdvtv. 15/D. § (1a) bekezdését törölte a jogalkotó: „Azon dohánytermék vonatkozásában, amelyik jogszabályban meghatározott, kötelezően alkalmazandó színű (egységes) csomagolásban kerül forgalomba, az (1) bekezdésben foglaltakat 2022. december 31-ig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a dohánytermék értékesítési csatornája elé a dohánytermék csomagolásának méretével megegyező méretű, márkajelzést tartalmazó, a dohánytermék korábbi vagy más országban jellemző megjelenését ábrázoló kép helyezhető ki a kihelyezett képen a kombinált egészségvédő figyelmeztetést a dohánytermékre irányadó jogszabályok szerinti méretben és szöveggel meg kell jeleníteni.”

  • A 2022. január 1-ét megelőzően a dohánytermék-kiskereskedő készletén lévő „színes”, vagyis nem egységes csomagolásban lévő termékek korlátlan ideig tovább forgalmazhatók, amíg a kereskedő készlete tart.

Bővebben: (29/2013. Korm. rendelet 21/A. § (4a) bek.: „A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően 2022. január 1-jétől korlátlan ideig lehet forgalmazni a MódR.-rel megállapított 6/B. és 6/C. § rendelkezéseinek nem megfelelő, de egyébként a (3) bekezdésben foglalt véghatáridőt megelőzően hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő fogyasztói csomagolásban lévő, a (3) bekezdés alá eső dohányterméket, feltéve, ha az a (3) bekezdésben foglalt véghatáridőt megelőzően a dohánytermék-kiskereskedőnél már készleten volt.”

  • 2023. február 1-től kizárólag dohányboltban forgalmazhatók a dohányzási célú gyógynövénytermékek.

Bővebben: (2022. évi LXIV. törvény 21. §)

  • 2023. február 1-vel változnak az ideiglenes kiköltözés szabályai, melyek kiegészülnek az alkalmi rendezvényre történő kiköltözés lehetőségével.

Bővebben: (18/2021. SZTFH rendelet 6/A. § (1) bek. b. pont - 40/2022. (XII. 19.) SZTFH rendelet)

  • 2023. július 1-től a Hatóság által készített, a dohányzásról való leszokást támogató egészségvédelmi tájékoztatót papír alapon megküldi, illetve elektronikus úton elérhetővé teszi a dohánytermék-kiskereskedő részére, akiknek e tájékoztatót papír alapon ki kell helyezni vagy elektronikus úton meg kell jeleníteni.

Bővebben: (2022. évi LXIV. törvény 24. §, 41. § 17. pont)

  • 2023. október 23-tól uniós szabályozás nyomán nem lehet forgalomba hozni a jellegzetes ízesítésű hevített dohánytermékeket. Az erre vonatkozó részletes szabályokat július 23-ig köteles megalkotni a magyar jogalkotó.

Bővebben: A BIZOTTSÁG (EU) 2022/2100 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ IRÁNYELVE (2022. június 29.) a 2014/40/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a hevített dohánytermékekre vonatkozó egyes mentességek visszavonása tekintetében történő módosításáról. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022L2100&from=EN

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.