2023 a dohányboltokban - Mit hoz az új év?

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb változásokat, amelyekre a trafikoknak fel kell készülniük az idei évben. Minden kedves kollégának sikeres új évet kívánunk!

  • 2023. január 1-től nem lehetnek kint a polcokon a navigációs kártyák, vagyis azok az eligazodást segítő képek, amelyek a dohánytermékek régi csomagolását ábrázolják.

Bővebben: (Fdvtv. 15/D. § (1a) bekezdését törölte a jogalkotó: „Azon dohánytermék vonatkozásában, amelyik jogszabályban meghatározott, kötelezően alkalmazandó színű (egységes) csomagolásban kerül forgalomba, az (1) bekezdésben foglaltakat 2022. december 31-ig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a dohánytermék értékesítési csatornája elé a dohánytermék csomagolásának méretével megegyező méretű, márkajelzést tartalmazó, a dohánytermék korábbi vagy más országban jellemző megjelenését ábrázoló kép helyezhető ki a kihelyezett képen a kombinált egészségvédő figyelmeztetést a dohánytermékre irányadó jogszabályok szerinti méretben és szöveggel meg kell jeleníteni.”

  • A 2022. január 1-ét megelőzően a dohánytermék-kiskereskedő készletén lévő „színes”, vagyis nem egységes csomagolásban lévő termékek korlátlan ideig tovább forgalmazhatók, amíg a kereskedő készlete tart.

Bővebben: (29/2013. Korm. rendelet 21/A. § (4a) bek.: „A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően 2022. január 1-jétől korlátlan ideig lehet forgalmazni a MódR.-rel megállapított 6/B. és 6/C. § rendelkezéseinek nem megfelelő, de egyébként a (3) bekezdésben foglalt véghatáridőt megelőzően hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő fogyasztói csomagolásban lévő, a (3) bekezdés alá eső dohányterméket, feltéve, ha az a (3) bekezdésben foglalt véghatáridőt megelőzően a dohánytermék-kiskereskedőnél már készleten volt.”

  • 2023. február 1-től kizárólag dohányboltban forgalmazhatók a dohányzási célú gyógynövénytermékek.

Bővebben: (2022. évi LXIV. törvény 21. §)

  • 2023. február 1-vel változnak az ideiglenes kiköltözés szabályai, melyek kiegészülnek az alkalmi rendezvényre történő kiköltözés lehetőségével.

Bővebben: (18/2021. SZTFH rendelet 6/A. § (1) bek. b. pont - 40/2022. (XII. 19.) SZTFH rendelet)

  • 2023. július 1-től a Hatóság által készített, a dohányzásról való leszokást támogató egészségvédelmi tájékoztatót papír alapon megküldi, illetve elektronikus úton elérhetővé teszi a dohánytermék-kiskereskedő részére, akiknek e tájékoztatót papír alapon ki kell helyezni vagy elektronikus úton meg kell jeleníteni.

Bővebben: (2022. évi LXIV. törvény 24. §, 41. § 17. pont)

  • 2023. október 23-tól uniós szabályozás nyomán nem lehet forgalomba hozni a jellegzetes ízesítésű hevített dohánytermékeket. Az erre vonatkozó részletes szabályokat július 23-ig köteles megalkotni a magyar jogalkotó.

Bővebben: A BIZOTTSÁG (EU) 2022/2100 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ IRÁNYELVE (2022. június 29.) a 2014/40/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a hevített dohánytermékekre vonatkozó egyes mentességek visszavonása tekintetében történő módosításáról. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022L2100&from=EN

Legfrissebb híreink

Tisztelt Érdeklődők!

2024. június 21.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

2024. június 07.
Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

Az elektronikus kereskedelem ma már nemcsak a webáruházi áruforgalmat jelenti, az internetes felületek sok egyéb gazdasági tevékenységre is lehetőséget biztosítanak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is kiemelt figyelemmel kíséri a különböző digitális platformokon és a közösségi médián keresztül tevékenységet végző vállalkozókat.

Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

2024. május 31.
Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

A sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt., nettó árbevétele 21 százalékkal 77 milliárd forintra, adózott eredménye 17,5 százalékkal közel 9,7 milliárd forintra nőtt - közölte az MTI-vel a vállalat pénteken.

A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

2024. május 30.
A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai továbbra is nyomon követik az eldobható, ízesített újgenerációs elektronikus cigaretták internetes kereskedelmét, és folyamatosan foglalják le ezeket az illegális termékeket. Jelen vannak az adásvételi csoportokban, és felszámolják a törvényellenes tevékenységet.

Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

2024. május 25.
Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által tavaly szeptemberben blokkolt, engedély nélküli online szerencsejáték oldal, a Betfair május 22-én arról tájékoztatta játékosait, hogy beszünteti szolgáltatásait Magyarországon.