A BAT 60 milliárd forintos beruházása 450 új munkahelyet teremt Pécsen

bat.jfif

A British American Tobacco dohányipari vállalat új központot hoz létre füst nélküli termékek gyártására Pécsen, a körülbelül 60 milliárd forintos beruházás nyomán 450 új munkahely jön létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a British American Tobacco új beruházásának bejelentésén aláhúzta, hogy a brit társaság magyarországi fejlesztése nyomán nő a gyártókapacitás, illetve új termékek előállítását is idetelepítik, így Pécs globális gyártóközponttá fog válni a füst nélküli termékek terén.Szavai szerint 450 új munkahely jön létre, a 60 milliárd forintos értékével pedig ez az egyik legnagyobb egyszeri beruházás a baranyai vármegyeszékhely történelmében.

Kiemelte, hogy a világ egyik legjelentősebb dohányipari vállalatának számító British American Tobacco már kis híján ezer embernek ad munkát hazánkban, és a most bejelentett beruházással világossá vált, hogy a vállalat hosszú távú stratégiájában Pécsnek a jövőben is rendkívül fontos szerepe lesz.

Beszédében arra is kitért, hogy a projekt ráadásul két fontos magyar gazdaságpolitikai törekvés sikerre viteléhez is hozzájárul. Az egyik, hogy exportorientált országként a gazdaság nagyban függ a kiviteltől, márpedig az itt előállított áruk több mint 80 százalékát a külpiacokon fogják értékesíteni - húzta alá.

A másik pedig, hogy a kormány felelősségteljes politikát folytat, azaz a gazdasági teljesítmény növelése a környezetvédelmi szempontok figyelemben tartása mellett zajlik, s a pécsi dohánygyár mostanra már karbonsemleges minősítéssel is rendelkezik.

Hangsúlyozta, hogy a brit vállalatok ma a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, ahol több mint 50 ezer embernek adnak munkát. Tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, értéke elérte a 6,5 milliárd eurót.

Szijjártó Péter érintette az utóbbi évek kríziseit is, és emlékeztetett, hogy a 2023-as évet szinte teljesen elvitte az inflációval szembeni küzdelem, de a magyar gazdaság többször bizonyította, hogy válságálló, sőt minden nehézségből megerősödve tudott kikerülni.

Ez pedig - mint közölte - főleg a beruházásoknak, a folyamatos beruházási csúcsoknak köszönhető, és ilyen szempontból a tavalyi év is egyfajta mérföldkő volt, hiszen a megelőző év rekordját megduplázva, 13 milliárd eurót elérve sikerült újabb csúcsokat beállítani.

Ennek kapcsán tudatta, hogy 209 projektet jelentettek be a beruházásösztönzési rendszernél, ami szintén rekordnak számít.

"Ugyanakkor még ez sem elég ok a hátradőlésre, mert ez nem egy olyan verseny, amit egyszer lefújnak, eredményt hirdetnek, s onnantól kezdve mindig az van, hanem ez inkább végtelenített futballmeccshez hasonlít, amely soha nem dől el, és ezért nekünk folyamatosan versenyeznünk kell az újabb zöldmezős beruházásokért, folyamatosan érveket kell szolgáltatnunk az itt lévő vállalatoknak, hogy miért is hozzák ide az újabb és újabb kapacitásbővítő beruházásaikat, és miért növeljék folyamatosan a tevékenységük technológiai színvonalát" - fogalmazott.

A miniszter kifejtette, hogy korábban rendkívül súlyos egyensúlytalanság volt Magyarország keleti és nyugati fele között a gazdasági helyzetet, a beruházásvonzó képességet illetően, a kormány azonban keményen dolgozott ennek a leküzdésén. "Most itt az ideje annak, hogy a délnyugati országrész fejlesztésére koncentráljuk az erőinket. Innentől fogva a beruházásösztönzések földrajzi fókusza Délnyugat-Magyarországra, a Dél-Dunántúlra kerül át" - szögezte le.

Usman Zahur, a British American Tobacco közép-európai regionális igazgatója rámutatott, hogy a pécsi egység a füst nélküli alternatívák gyártása terén az egyik fő globális központtá válhat a Magyarországgal immár több mint harminc éve fennálló együttműködésre építve.

"Ez a jelentős beruházás fontos lépés a füst nélküli világ megvalósításában, amely jobb alternatívákat kínál a dohányosoknak a cigarettákhoz képest" - jelentette ki."A befektetés tovább erősíti Magyarország stratégiai fontosságát hosszú távú terveinkben, miszerint 2035-re a bevételeink 50 százalékát már az új kategóriás termékek biztosítják. A gyártókapacitásaink, kiemelve a pécsi központot, kulcsfontosságúak a célunk elérésében" - tette hozzá.

 

Forrás és kép: mti

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.