A dohányról az élelmiszertermelésre való átállást ösztönzi a WHO

A dohányról az élelmiszertermelésre való átállást ösztönzi az a javaslatcsomag, amelyet pénteken mutatott be Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A dohányzásmentes világnap alkalmából bemutatott programot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) dolgozta ki és Kenyában már vannak eredményei, de más országokra, sőt kontinensekre is kiterjesztenék.

Rüdiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta:

„negatív rekordnak számít, hogy 349 millió ember szenved világszerte súlyos élelmiszerhiánytól miközben 124 országban, 3,2 millió hektáron termesztenek dohányt”.

Hozzátette: el kell oszlatni azt a tévhitet miszerint a dohányipar jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez; ezzel szemben a valóság az, hogy a dohánytermelés részesedése a nemzeti össztermékben mindössze öt országban haladja meg az egy százalékot: Malawiban, Mozambikban, Zimbabwéban, Tanzániában és Észak-Macedóniában.

A WHO adatai szerint a helyzet aggasztó, mert egyre több dohánytermelő vállalkozás települ Afrikába, ahol az utóbbi 18 évben 20 százalékkal nőtt a dohányültetvények összterülete.

A szervezet azzal vádolja a dohányipart, hogy kiszolgáltatott helyzetben tartja a termelőket, akiknek nincs beleszólásuk az ármeghatározásba és a termékek minőségébe, így nem csoda, ha eladósodnak.

Ezért mikrohitelprogramot dolgoztak ki a szerintük csapdába csalt dohánytermelő gazdák megsegítésére, hogy könnyebben törleszthessék a nagyvállatokkal szemben fennálló adósságaikat. A program már sikeresen működik Kenyában, ahol az utóbbi egy évben több mint kétezer termelő kapott anyagi segítséget. A jövő év végéig további négyezer kenyai gazdát kívánnak támogatni, Zambiában pedig ezer termelőt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a programmal összefüggésben azt emelte ki, hogy évente 8 millió ember hal meg a dohányzás következtében; ezért az egészséges életmód térnyerését kívánják elősegíteni annak ösztönzésével, hogy a dohánytermelésről az élelmiszertermelésre álljanak át a gazdálkodók.

Forrás:mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.