A dohánytermékekhez hasonlóan bevezetik az alkoholos italok figyelmeztető címkézését

Több uniós országban felháborodtak azon a jogszabályon, mely alapján az alkoholos italokat figyelmeztető szöveggel fogják ellátni egy tagállamban.

Írország lesz az első ország a világon, ahol kötelezővé teszik az alkoholtartalmú italok egészségügyi címkézését, amellyel figyelmeztetik a vásárlókat a kalória-, illetve az alkoholtartalom mellett, a rák és a májbetegség kockázatára, valamint a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire. A The Guardian írása szerint Stephen Donnelly egészségügyi miniszter hétfőn írta alá a jogszabályt, és kijelentette, hogy várja, hogy más országok is kövessék Írország példáját.

A politikus elmondta, hogy a törvény 2026. május 22-től lépne hatályba, hogy a vállalkozásoknak legyen idejük alkalmazkodni az új szabályozáshoz.

„Ezekkel az információkkal megalapozott döntést hozhatunk saját alkoholfogyasztásunkról. Az egyéb élelmiszerek és italok csomagolása már tartalmaz hasonló egészségügyi információkat, és adott esetben egészségügyi figyelmeztetéseket is. A törvény ezekel összhangba hozza az alkoholtermékeket” – mondta el a miniszter.

Hildegarde Naughton, a közegészségügyért, a jólétért és a nemzeti kábítószer-stratégiáért felelős miniszter szerint az orvosi bizonyítékok azt mutatják, hogy még az alacsony szintű alkoholfogyasztás is rákkockázatot hordoz. Írországban 2001-ben érte el a csúcsot az alkoholfogyasztás, amikor éves szinten egy ember 14,3 liter tiszta alkoholt ivott meg.

Az Egészségügyi Kutatóbizottság szerint ez a fogyasztás 10,2 literre esett vissza. Az Európai Bizottság Olaszország, Spanyolország és hat másik EU-tagállam tiltakozása ellenére sem kifogásolta Írország tervét, amelyet a kormány tavaly deklarált. A Coldiretti, Olaszország legnagyobb gazdálkodói egyesülete „közvetlen támadásnak” minősítette az általuk „rémisztőnek” nevezett szabályozást.

Az Európai Uniónak az írországi riasztó borcímkékhez adott zöld lámpája veszélyes precedenst teremt, mivel fennáll annak a veszélye, hogy más, a fogyasztói döntéseket negatívan befolyásolni képes jogszabályok előtt is megnyitja az ajtót – közölte a szervezet.

A témáról bővebben, ITT olvashat!

 

Forrás: Guardian, vg

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.