A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220. számú törvényjavaslatról

A T/6220 számú, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban foglalt, a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések kapcsán a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége – figyelembe véve, hogy egyelőre csak a törvényjavaslat benyújtáskori szövege ismert – a jogalkotó számára megfontolásra ajánlja az alábbi szakmai szempontokat.

Úgy ítéljük meg, hogy a Trafiktörvény nemzetközi szinten is példaértékű dohány kiskereskedelmi rendszer kereteit határozta meg, és a mai napig messzemenően alkalmas a kitűzött jogalkotói célok, így mindenekelőtt a fiatalkorúak védelmének elérésére. Ezt mi sem mutatja jobban, mint a dohányzók arányának folyamatos csökkenése a lakosságban a trafikrendszer létrehozása óta. Véleményünk szerint a rendszer működési hiányosságai kisebb finomhangolásokkal, folyamatos párbeszéddel, a lakosság és a rendszer részeseinek edukációjával biztosíthatók. 

A trafikrendszer létrejöttekor kiemelt jogalkotói célkitűzés volt az, hogy a dohány kiskereskedelmi koncessziók magyar emberekhez, családi kisvállalkozásokhoz kerüljenek. A nemzeti dohányboltok hálózata napjainkban mintegy 18 ezer család megélhetéséhez járul hozzá. A trafikok az állami adóbevételek pontos teljesítése mellett biztonságos, minden elemében ellenőrzött értékesítési csatornát biztosítanak az érzékeny termékkörök számára. A dohány kiskereskedők biztos és kiszámítható megélhetés reményében működtetik üzleteiket, beruházásokat hajtanak végre, fejlesztik szolgáltatásaikat. A dohányüzletek a helyi közösségek életének szerves részeivé, meghatározó pontjává, véleményformáló és információs csomóponttá váltak. Az ország szegényebb vidékein, legkisebb településein sokszor a dohánybolt az egyetlen, még nyitva tartó kiskereskedelmi egység, az ott élőknek munkalehetőséget biztosító vállalkozás.

Úgy véljük, fontos lenne továbbra is biztosítani a jogalkalmazói fokozatosság elvét a szankciórendszerben, valamint – éppen a szerényebb anyagi körülmények között működő kisvállalkozók érdekében – meghagyni a területért felelős felügyeleti hatóság számára az egyéni szempontok mérlegelésének lehetőségét a szankció mértékének meghatározása során. Aránytalanul súlyos jogkövetkezménynek tartjuk továbbá azt a rendelkezést, amely szerint a pályázat benyújtását megelőző tíz éven belül fiatalkorúak kiszolgálása miatt szankcionált trafikos nem pályázhat újra trafikkoncesszió elnyerésére. 

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a dohány kiskereskedők tisztában vannak a fiatalkorúak védelmét szolgáló előírásokkal, és tiszteletben tartják azokat. A legritkább esetben lehet szó szándékos törvénysértésről az esetükben, hiszen a fiatalkorú vásárló kiszolgálásával elérhető többletbevétel eltörpül a kiszabható bírság mértéke mellett, ezt senki nem akarja kockáztatni.

A szabálytalan értékesítések hátterében legtöbbször a boltban dolgozó munkavállaló leterheltsége, figyelmetlenségből eredő hibája, esetleg ismerethiánya áll, amire a trafikos (a szankció címzettje) nem tud hatással lenni. Éppen ezért a szankció szigorítása helyett a képzési kötelezettség, vagy a megállapított jogsértés esetén pótképzés teljesítésének előírását javasoljuk a kiszolgálást végző személy, illetve az érintett kereskedelmi egység munkavállalói számára.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége figyelemmel követi a jogalkotási folyamat alakulását. Az Országgyűlés által elfogadott törvényszöveg ismeretében fogalmazhatunk meg további szakmai észrevételeket. Szeretnénk megerősíteni, hogy szövetségünk egyetért a fiatalkorúak védelmét szolgáló jogalkotói célkitűzéssel, és örömmel osztjuk meg javaslatainkat az ennek elérését szolgáló eszközök kapcsán a döntéshozókkal. Hiszünk az őszinte, konstruktív párbeszédben és információmegosztásban, nyitottak vagyunk a trafikrendszer jövőjéről való közös gondolkodás felé.

Tata, 2023. november 22.

 

Közleményünk PDF formátumban ITT tölthető le.

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2024. február 22.
35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. 

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

2024. február 20.
Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

2024. február 18.
A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

Összesen húsz új, dohányzásellenes intézkedést javasolt a spanyol orvosi kamara, melyek országos szinten érintenék a nyilvános helyeken való dohányzást is.

Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

2024. február 17.
Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

2024. február 17.
Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022