A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220. számú törvényjavaslatról

A T/6220 számú, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban foglalt, a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések kapcsán a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége – figyelembe véve, hogy egyelőre csak a törvényjavaslat benyújtáskori szövege ismert – a jogalkotó számára megfontolásra ajánlja az alábbi szakmai szempontokat.

Úgy ítéljük meg, hogy a Trafiktörvény nemzetközi szinten is példaértékű dohány kiskereskedelmi rendszer kereteit határozta meg, és a mai napig messzemenően alkalmas a kitűzött jogalkotói célok, így mindenekelőtt a fiatalkorúak védelmének elérésére. Ezt mi sem mutatja jobban, mint a dohányzók arányának folyamatos csökkenése a lakosságban a trafikrendszer létrehozása óta. Véleményünk szerint a rendszer működési hiányosságai kisebb finomhangolásokkal, folyamatos párbeszéddel, a lakosság és a rendszer részeseinek edukációjával biztosíthatók. 

A trafikrendszer létrejöttekor kiemelt jogalkotói célkitűzés volt az, hogy a dohány kiskereskedelmi koncessziók magyar emberekhez, családi kisvállalkozásokhoz kerüljenek. A nemzeti dohányboltok hálózata napjainkban mintegy 18 ezer család megélhetéséhez járul hozzá. A trafikok az állami adóbevételek pontos teljesítése mellett biztonságos, minden elemében ellenőrzött értékesítési csatornát biztosítanak az érzékeny termékkörök számára. A dohány kiskereskedők biztos és kiszámítható megélhetés reményében működtetik üzleteiket, beruházásokat hajtanak végre, fejlesztik szolgáltatásaikat. A dohányüzletek a helyi közösségek életének szerves részeivé, meghatározó pontjává, véleményformáló és információs csomóponttá váltak. Az ország szegényebb vidékein, legkisebb településein sokszor a dohánybolt az egyetlen, még nyitva tartó kiskereskedelmi egység, az ott élőknek munkalehetőséget biztosító vállalkozás.

Úgy véljük, fontos lenne továbbra is biztosítani a jogalkalmazói fokozatosság elvét a szankciórendszerben, valamint – éppen a szerényebb anyagi körülmények között működő kisvállalkozók érdekében – meghagyni a területért felelős felügyeleti hatóság számára az egyéni szempontok mérlegelésének lehetőségét a szankció mértékének meghatározása során. Aránytalanul súlyos jogkövetkezménynek tartjuk továbbá azt a rendelkezést, amely szerint a pályázat benyújtását megelőző tíz éven belül fiatalkorúak kiszolgálása miatt szankcionált trafikos nem pályázhat újra trafikkoncesszió elnyerésére. 

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a dohány kiskereskedők tisztában vannak a fiatalkorúak védelmét szolgáló előírásokkal, és tiszteletben tartják azokat. A legritkább esetben lehet szó szándékos törvénysértésről az esetükben, hiszen a fiatalkorú vásárló kiszolgálásával elérhető többletbevétel eltörpül a kiszabható bírság mértéke mellett, ezt senki nem akarja kockáztatni.

A szabálytalan értékesítések hátterében legtöbbször a boltban dolgozó munkavállaló leterheltsége, figyelmetlenségből eredő hibája, esetleg ismerethiánya áll, amire a trafikos (a szankció címzettje) nem tud hatással lenni. Éppen ezért a szankció szigorítása helyett a képzési kötelezettség, vagy a megállapított jogsértés esetén pótképzés teljesítésének előírását javasoljuk a kiszolgálást végző személy, illetve az érintett kereskedelmi egység munkavállalói számára.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége figyelemmel követi a jogalkotási folyamat alakulását. Az Országgyűlés által elfogadott törvényszöveg ismeretében fogalmazhatunk meg további szakmai észrevételeket. Szeretnénk megerősíteni, hogy szövetségünk egyetért a fiatalkorúak védelmét szolgáló jogalkotói célkitűzéssel, és örömmel osztjuk meg javaslatainkat az ennek elérését szolgáló eszközök kapcsán a döntéshozókkal. Hiszünk az őszinte, konstruktív párbeszédben és információmegosztásban, nyitottak vagyunk a trafikrendszer jövőjéről való közös gondolkodás felé.

Tata, 2023. november 22.

 

Közleményünk PDF formátumban ITT tölthető le.

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

Tisztelt Érdeklődők!

2024. június 21.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

2024. június 07.
Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

Az elektronikus kereskedelem ma már nemcsak a webáruházi áruforgalmat jelenti, az internetes felületek sok egyéb gazdasági tevékenységre is lehetőséget biztosítanak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is kiemelt figyelemmel kíséri a különböző digitális platformokon és a közösségi médián keresztül tevékenységet végző vállalkozókat.

Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

2024. május 31.
Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

A sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt., nettó árbevétele 21 százalékkal 77 milliárd forintra, adózott eredménye 17,5 százalékkal közel 9,7 milliárd forintra nőtt - közölte az MTI-vel a vállalat pénteken.

A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

2024. május 30.
A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai továbbra is nyomon követik az eldobható, ízesített újgenerációs elektronikus cigaretták internetes kereskedelmét, és folyamatosan foglalják le ezeket az illegális termékeket. Jelen vannak az adásvételi csoportokban, és felszámolják a törvényellenes tevékenységet.

Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

2024. május 25.
Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által tavaly szeptemberben blokkolt, engedély nélküli online szerencsejáték oldal, a Betfair május 22-én arról tájékoztatta játékosait, hogy beszünteti szolgáltatásait Magyarországon.