A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) álláspontja a T/6220. számú törvényjavaslatról

A T/6220 számú, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitára bocsátott szövegtervezetének ismeretében, az abban foglalt, a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések kapcsán a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége határozott tiltakozását fejezi ki, azokat aránytalanul súlyosnak és diszkriminatívnak tartja.

Álláspontunk szerint aránytalanul súlyos intézkedés a szankciórendszer azon eleme, amely a jövőbeli trafikkoncesszió elnyeréséből kizárja azon dohány kiskereskedőket, akik a pályázat kiírását megelőző 10 évben fiatalkorúak kiszolgálása miatt szankcionálva voltak. Emellett nem tartjuk helyénvalónak azt a megoldást, amely a felelős jogalkalmazó hatóság számára kizárja az egyedi eset körülményeinek mérlegelését és az arányosítás lehetőségét mind a szankció kiszabása, mind mértéke terén.

Diszkriminatívnak ítéljük meg azt, hogy a jogalkotó az érzékeny termékkörök forgalmazása során a fiatalkorúak fokozott védelmére kötelezett kiskereskedelmi ágazatok közül egyedül a trafikszektor vonatkozásában határozott meg ilyen súlyú jogkövetkezményt, más kereskedelmi egységekre, így például az élelmiszerkereskedelemre, benzinkútra, lottózóra nem. A rendelkezésünkre álló és nyilvánosan elérhető információkból pedig éppen ennek az ellenkezője következne: a trafikszektor a leginkább szabálykövető ágazat, a többi kiskereskedelmi területen a dohányboltokhoz képest jelentősen magasabb arányban (47-66%) állapított meg a fiatalkorúak kiszolgálását érintő jogsértést a felügyeleti szerv az elmúlt évben.

Kérjük a jogalkotót, fontolja meg kérésünket, és ne hozza aránytalanul nehezebb helyzetbe a kiskereskedelem egyetlen olyan ágazatát, ahol kizárólag magyar tulajdonban lévő, családi vállalkozások tevékenykednek. A trafikok sok esetben a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiókban, a legkisebb települések utolsó, még működő kiskereskedelmi egységei, egyetlen munkáltatói.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége és a magyarországi trafikosok egyetértenek a trafikrendszer létrehozásakor egyértelművé tett jogalkotói szándékkal és a fiatalkorúak védelmének céljával. Mi továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a fiatalkorúak dohánytermékhez jutását. A közös célok elérése érdekében eddig is számos területen együttműködtünk hazánk kormányával, és bízunk benne, hogy ez az együttműködés tovább folytatódhat a jövőben. Nyitva állunk a konstruktív párbeszédre a témában, örömmel osztjuk meg tapasztalatainkat, álláspontunkat a jogalkotó és szabályozó szervezetekkel.

 

Tata, 2023. november 29.

 

Állásfoglalásunkat ITT tudja letölteni! 

Legfrissebb híreink

Tisztelt Érdeklődők!

2024. június 21.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

2024. június 07.
Internetes fogadások tippadóit ellenőrizték a NAV munkatársai

Az elektronikus kereskedelem ma már nemcsak a webáruházi áruforgalmat jelenti, az internetes felületek sok egyéb gazdasági tevékenységre is lehetőséget biztosítanak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is kiemelt figyelemmel kíséri a különböző digitális platformokon és a közösségi médián keresztül tevékenységet végző vállalkozókat.

Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

2024. május 31.
Kétszámjegyű növekedést ért el 2023-ban Continental Dohányipari Zrt. nettó árbevétele

A sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt., nettó árbevétele 21 százalékkal 77 milliárd forintra, adózott eredménye 17,5 százalékkal közel 9,7 milliárd forintra nőtt - közölte az MTI-vel a vállalat pénteken.

A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

2024. május 30.
A NAV ellenőrei sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai továbbra is nyomon követik az eldobható, ízesített újgenerációs elektronikus cigaretták internetes kereskedelmét, és folyamatosan foglalják le ezeket az illegális termékeket. Jelen vannak az adásvételi csoportokban, és felszámolják a törvényellenes tevékenységet.

Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

2024. május 25.
Újabb illegális szereplő vonul ki a hazai szerencsejáték-piacról

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által tavaly szeptemberben blokkolt, engedély nélküli online szerencsejáték oldal, a Betfair május 22-én arról tájékoztatta játékosait, hogy beszünteti szolgáltatásait Magyarországon.