A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) álláspontja a T/6220. számú törvényjavaslatról

A T/6220 számú, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitára bocsátott szövegtervezetének ismeretében, az abban foglalt, a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések kapcsán a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége határozott tiltakozását fejezi ki, azokat aránytalanul súlyosnak és diszkriminatívnak tartja.

Álláspontunk szerint aránytalanul súlyos intézkedés a szankciórendszer azon eleme, amely a jövőbeli trafikkoncesszió elnyeréséből kizárja azon dohány kiskereskedőket, akik a pályázat kiírását megelőző 10 évben fiatalkorúak kiszolgálása miatt szankcionálva voltak. Emellett nem tartjuk helyénvalónak azt a megoldást, amely a felelős jogalkalmazó hatóság számára kizárja az egyedi eset körülményeinek mérlegelését és az arányosítás lehetőségét mind a szankció kiszabása, mind mértéke terén.

Diszkriminatívnak ítéljük meg azt, hogy a jogalkotó az érzékeny termékkörök forgalmazása során a fiatalkorúak fokozott védelmére kötelezett kiskereskedelmi ágazatok közül egyedül a trafikszektor vonatkozásában határozott meg ilyen súlyú jogkövetkezményt, más kereskedelmi egységekre, így például az élelmiszerkereskedelemre, benzinkútra, lottózóra nem. A rendelkezésünkre álló és nyilvánosan elérhető információkból pedig éppen ennek az ellenkezője következne: a trafikszektor a leginkább szabálykövető ágazat, a többi kiskereskedelmi területen a dohányboltokhoz képest jelentősen magasabb arányban (47-66%) állapított meg a fiatalkorúak kiszolgálását érintő jogsértést a felügyeleti szerv az elmúlt évben.

Kérjük a jogalkotót, fontolja meg kérésünket, és ne hozza aránytalanul nehezebb helyzetbe a kiskereskedelem egyetlen olyan ágazatát, ahol kizárólag magyar tulajdonban lévő, családi vállalkozások tevékenykednek. A trafikok sok esetben a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiókban, a legkisebb települések utolsó, még működő kiskereskedelmi egységei, egyetlen munkáltatói.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége és a magyarországi trafikosok egyetértenek a trafikrendszer létrehozásakor egyértelművé tett jogalkotói szándékkal és a fiatalkorúak védelmének céljával. Mi továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a fiatalkorúak dohánytermékhez jutását. A közös célok elérése érdekében eddig is számos területen együttműködtünk hazánk kormányával, és bízunk benne, hogy ez az együttműködés tovább folytatódhat a jövőben. Nyitva állunk a konstruktív párbeszédre a témában, örömmel osztjuk meg tapasztalatainkat, álláspontunkat a jogalkotó és szabályozó szervezetekkel.

 

Tata, 2023. november 29.

 

Állásfoglalásunkat ITT tudja letölteni! 

Legfrissebb híreink

35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2024. február 22.
35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. 

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

2024. február 20.
Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

2024. február 18.
A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

Összesen húsz új, dohányzásellenes intézkedést javasolt a spanyol orvosi kamara, melyek országos szinten érintenék a nyilvános helyeken való dohányzást is.

Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

2024. február 17.
Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

2024. február 17.
Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022