A WHO szerint hamis bizonyítékokkal népszerűsítik az e-cigarettákat a gyártók

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) téves információk terjesztésével és a gyerekek tudatos megcélzásával vádolta meg az e-cigarettákat népszerűsítő dohányipart.

"A gyerekeket már fiatalon megcélozzák és csapdába ejtik, hogy e-cigarettát használjanak, és nikotinfüggővé váljanak" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. A szervezet az ízesített termékek betiltásával, a nikotintartalom csökkentésével és a termékek megadóztatásával próbálja kevésbé vonzóvá tenni az árucikket.

A dohánygyártó cégek az e-cigarettákat a hagyományos cigarettánál kevesebb egészségügyi kockázatot hordozó nikotintermékként hirdetik. A WHO ezzel kapcsolatban kiemelte: a nikotint párologtató elektromos készülékek szintén mérgező anyagokat termelnek, használatuk rákot okozhat, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli.

Az anya szervezetébe bekerült nikotinpára káros hatással van a magzatra, és a kiskorú dohányfogyasztók mentális fejlődését is visszavetheti - tették hozzá.

Az e-cigarettát használó 13 és 15 év közötti fiatalok száma a WHO összes régiójában meghaladja a felnőtt fogyasztók számát. Kanadában az e-cigarettát használó 16 és 19 év közöttiek száma 2017 és 2022 között a duplájára nőtt, Angliában az elmúlt három évben a háromszorosára nőtt a fiatal fogyasztók száma - tudatták.

A WHO következtetése alapján az e-cigaretta nem hatékony megoldás a dohányfogyasztás csökkentésére, mert a termék addiktív hatása miatt a fogyasztók nagyobb valószínűséggel fordulnak a hagyományos cigaretták felé.

Forrás: mti

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

2024. július 17.
MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

A dohány feketepiac virágzik, a hazánkban elfogyasztott dohánytermékek egyre nagyobb hányada onnan származik. Az illegális gyártók, a feketekereskedők ellen az állami hatóságok (a NAV és a Rendőrség) lép fel. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi jár a vásárló fejében, amikor egy gyanús alaktól vásárol vagy online rendel magának dohányárut.

Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!

2024. július 04.
Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!


Felhívjuk Tisztelt Trafikos Társaink figyelmét, hogy az üzletekben elhelyezett biztonsági kamerák felvételeit kizárólag azok készítésének céljából (vagyonvédelem, bűnmegelőzés) lehet felhasználni, és azok csak az arra jogosultak számára megismerhetők.

Tisztelt Érdeklődők!

2024. július 01.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

2024. július 01.
Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

Ausztráliában a dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretták (vape) július 1-től csak gyógyszertárban kaphatóak.

A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

2024. július 01.
A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.