Akciós árak a dohányboltokban - Mire figyeljünk?

trafik-akcio

Az Európai Unió területén, így Magyarországon is 2022. május 28-tól egységes szabályok vonatkoznak az árcsökkentésre, akciós árak feltüntetésére. Az új szabályozás fogyasztóvédelmi céllal jött létre annak megakadályozására, hogy a kereskedők megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak azzal, hogy az akciók előtt megemeljék a korábbi árat és ezáltal megtévesszék a fogyasztókat az árengedmény mértékével kapcsolatban. Ezek az új szabályok a trafikokban forgalmazható egyéb termékeket (üdítő, alkoholos italok, stb.) érintik, hiszen dohánytermékek esetében nem lehet eltérni a központilag megállapított ártól.

Ezeket a szabályokat részben már korábban is alkalmazni kellett hazánkban, azonban az elfogadott jogszabálymódosítás egyértelművé teszi ezeket a kötelezettségeketA legfontosabb szabály, hogy az árcsökkentés (akció) bejelentése esetében meg kell jelölni a korábbi, a vállalkozás által az árcsökkentést megelőző 30 napos időszakban alkalmazott legalacsonyabb árat (ezt nevezzük korábbi árnak). 

A korábbi ár az árcsökkenés alkalmazásának első napját – és nem az előzetes bejelentését - megelőző legalább 30 napon belül alkalmazott legalacsonyabb ár. A leértékelés napját megelőzően tehát meg kell nézni az előző 30 nap legalacsonyabb árát, ez az ár lesz a korábbi ár. Tehát az új jogszabály alapján jogellenes az a gyakorlat, hogy az akciós időszak előtt rövid időre a kereskedő felemeli a termék árát, majd pedig ehhez a magasabb árhoz képest számolja az árcsökkentés mértékét, ami miatt nagyobbnak tűnik a leárazás.

FONTOS! A korábbi árat forintban is fel kell tüntetni (például áthúzva) a terméken vagy a polcon, és nem elég csak az engedmény mértékét megjelölni.

arvaltozas


ÚJ TERMÉKEK

Mit tegyünk, ha egy nemrég piacra dobott, új terméket szeretnénk akciós áron vonzóbbá tenni? Ha a termék kevesebb mint 30 napja van forgalomban, akkor az árcsökkentést az elmúlt 15 nap legalacsonyabb árához kell mérni. Ha a termék kevesebb mint 15 napja van forgalomban, akkor nem lehet árcsökkentést bejelenteni. Ilyenkor „bevezető árat” lehet alkalmazni.

FOKOZATOS ÁRCSÖKKENTÉS

Szoktunk találkozni „készletkisöprési akciókkal” is, ahol hétről hétre nő a készleten lévő termékek árengedménye. Ez megnehezíteni a korábbi ár kiszámítását, de a jogalkotó gondolt erre az esetre is. Ha a kereskedő fokozatos árcsökkentést alkalmaz (például az első héten 5%-kal olcsóbb a termék, a következő héten már 10%-kal, utána 15%-kal, és így tovább), akkor a korábbi ár az első árcsökkentést megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb ár. Vagyis itt nem kell hétről hétre az előző heti akciós árat beleszámolni a legalacsonyabb árba. Ha azonban két akciós időszak között a termék ára „visszaáll” az eredeti árára (például egy hétig 5% engedményt adunk, utána egy hétig alapáron áruljuk a terméket, az azt követő héten pedig 10%-kal olcsóbban), akkor ez a fokozatos árcsökkentési szabály nem alkalmazható.

ROMLANDÓ TERMÉKEK

A fenti szabályok nem vonatkoznak a romlandó vagy a minőségüket rövid ideig megőrző termékekre. Jellemzően ezek azok a termékek, ahol fogyaszthatósági idő van feltüntetve a csomagoláson, és nem minőségmegőrzési idő (például friss élelmiszerek, hűtőben tartandó tejtermékek, rövid lejárati idejű italok). Ezek esetében nem kell feltüntetni az akció előtti árat, vagy ha ezt feltüntetjük, akkor annak nem szükségszerűen kell az elmúlt 30 nap legalacsonyabb árának lennie.

Az árak feltüntetésére, a fogyasztók tájékoztatására és a panaszkezelésre vonatkozó szabályokból, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalataiból oktatási anyagot is készítettünk. Keresse fel a tabakakademia.hu oldalt, és ott mindent megtalál!


Forrás: Trafikosok Lapja

Képünk illusztráció!


Legfrissebb híreink

Átadták a Continental Dohányipari Zrt. új gyártócsarnokát

2022. november 18.
Átadták a Continental Dohányipari Zrt. új gyártócsarnokát

A Continental Dohányipari Zrt. 9,2 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését adták át Sátoraljaújhelyen, a magyar kormány a beruházáshoz 3,6 milliárd forintos támogatást biztosított. 

Kétszer is kirabolták ugyanazt a dohányboltot – fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két férfit

2022. november 13.
Kétszer is kirabolták ugyanazt a dohányboltot – fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két férfit

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletet hirdetett egy fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben, amelyben két férfit 11 év 6 hónap, illetve 8 év fegyházbüntetésre, továbbá 12 év, illetve 8 év közügyektől eltiltásra ítélt. Ezen felül az I. rendű vádlottat 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint több mint 1 millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben. A bíróság egyúttal megszüntette az I. rendű vádlottal szemben korábban más ügyben kiszabott 6 hónap börtönbüntetésből engedélyezett feltételes szabadságot is.

Még egy évig maradhatnak az ízesített hevítőrudak

2022. november 11.
Még egy évig maradhatnak az ízesített hevítőrudak

Az Európai Bizottság a napokban hozta nyilvánosságra azt a felhatalmazáson alapuló rendeletet, amely jelentősen megváltoztatja a hevített dohánytermékek kereskedelmének szabályait. A 2022/2100 számú felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet kimondja, hogy a hevített dohánytermékek kapcsán is – a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan – tilos lesz a jellegzetes ízesítésű termékek forgalomba hozatala, illetve tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban, a kapszulában) ízesítést tartalmaz.

Dohányboltban ütötte meg a volt élettársát - VIDEÓVAL

2022. november 05.
Dohányboltban ütötte meg a volt élettársát - VIDEÓVAL

 

Súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki a személyét ért telefonon tett megjegyzést személyesen, tettlegesen torolt meg.

Már tudják hány éves korig lehet következmények nélkül dohányozni

2022. október 29.
Már tudják hány éves korig lehet következmények nélkül dohányozni

Dohányosokat vizsgáló nagyszabású tanulmányt tettek közzé amerikai kutatók a napokban, amelyben több mint 550 ezer amerikai felnőtt egészségügyi adatait analizálták az 1997 és 2020 közötti időszakban. Érdekes eredmény született – derül ki, az Index írásából.