Akciós árak a dohányboltokban - Mire figyeljünk?

trafik-akcio

Az Európai Unió területén, így Magyarországon is 2022. május 28-tól egységes szabályok vonatkoznak az árcsökkentésre, akciós árak feltüntetésére. Az új szabályozás fogyasztóvédelmi céllal jött létre annak megakadályozására, hogy a kereskedők megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak azzal, hogy az akciók előtt megemeljék a korábbi árat és ezáltal megtévesszék a fogyasztókat az árengedmény mértékével kapcsolatban. Ezek az új szabályok a trafikokban forgalmazható egyéb termékeket (üdítő, alkoholos italok, stb.) érintik, hiszen dohánytermékek esetében nem lehet eltérni a központilag megállapított ártól.

Ezeket a szabályokat részben már korábban is alkalmazni kellett hazánkban, azonban az elfogadott jogszabálymódosítás egyértelművé teszi ezeket a kötelezettségeketA legfontosabb szabály, hogy az árcsökkentés (akció) bejelentése esetében meg kell jelölni a korábbi, a vállalkozás által az árcsökkentést megelőző 30 napos időszakban alkalmazott legalacsonyabb árat (ezt nevezzük korábbi árnak). 

A korábbi ár az árcsökkenés alkalmazásának első napját – és nem az előzetes bejelentését - megelőző legalább 30 napon belül alkalmazott legalacsonyabb ár. A leértékelés napját megelőzően tehát meg kell nézni az előző 30 nap legalacsonyabb árát, ez az ár lesz a korábbi ár. Tehát az új jogszabály alapján jogellenes az a gyakorlat, hogy az akciós időszak előtt rövid időre a kereskedő felemeli a termék árát, majd pedig ehhez a magasabb árhoz képest számolja az árcsökkentés mértékét, ami miatt nagyobbnak tűnik a leárazás.

FONTOS! A korábbi árat forintban is fel kell tüntetni (például áthúzva) a terméken vagy a polcon, és nem elég csak az engedmény mértékét megjelölni.

arvaltozas


ÚJ TERMÉKEK

Mit tegyünk, ha egy nemrég piacra dobott, új terméket szeretnénk akciós áron vonzóbbá tenni? Ha a termék kevesebb mint 30 napja van forgalomban, akkor az árcsökkentést az elmúlt 15 nap legalacsonyabb árához kell mérni. Ha a termék kevesebb mint 15 napja van forgalomban, akkor nem lehet árcsökkentést bejelenteni. Ilyenkor „bevezető árat” lehet alkalmazni.

FOKOZATOS ÁRCSÖKKENTÉS

Szoktunk találkozni „készletkisöprési akciókkal” is, ahol hétről hétre nő a készleten lévő termékek árengedménye. Ez megnehezíteni a korábbi ár kiszámítását, de a jogalkotó gondolt erre az esetre is. Ha a kereskedő fokozatos árcsökkentést alkalmaz (például az első héten 5%-kal olcsóbb a termék, a következő héten már 10%-kal, utána 15%-kal, és így tovább), akkor a korábbi ár az első árcsökkentést megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb ár. Vagyis itt nem kell hétről hétre az előző heti akciós árat beleszámolni a legalacsonyabb árba. Ha azonban két akciós időszak között a termék ára „visszaáll” az eredeti árára (például egy hétig 5% engedményt adunk, utána egy hétig alapáron áruljuk a terméket, az azt követő héten pedig 10%-kal olcsóbban), akkor ez a fokozatos árcsökkentési szabály nem alkalmazható.

ROMLANDÓ TERMÉKEK

A fenti szabályok nem vonatkoznak a romlandó vagy a minőségüket rövid ideig megőrző termékekre. Jellemzően ezek azok a termékek, ahol fogyaszthatósági idő van feltüntetve a csomagoláson, és nem minőségmegőrzési idő (például friss élelmiszerek, hűtőben tartandó tejtermékek, rövid lejárati idejű italok). Ezek esetében nem kell feltüntetni az akció előtti árat, vagy ha ezt feltüntetjük, akkor annak nem szükségszerűen kell az elmúlt 30 nap legalacsonyabb árának lennie.

Az árak feltüntetésére, a fogyasztók tájékoztatására és a panaszkezelésre vonatkozó szabályokból, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalataiból oktatási anyagot is készítettünk. Keresse fel a tabakakademia.hu oldalt, és ott mindent megtalál!


Forrás: Trafikosok Lapja

Képünk illusztráció!


Legfrissebb híreink

Az Európai Bizottság betiltaná az ízesített hevítéses dohánytermékeket

2022. június 29.
Az Európai Bizottság betiltaná az ízesített hevítéses dohánytermékeket

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy meg akarja tiltani az ízesített, hevítéses dohánytermékek árusítását annak érdekében, hogy 2040-re a dohányzást az EU lakosságának 5 százalékára csökkentsék.

Törvényben tilthatják meg az Elf Barok értékesítését

2022. június 29.
Törvényben tilthatják meg az Elf Barok értékesítését

Törvényben tilthatják meg az Elf Barok értékesítését - mondta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán, az egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés parlamenti vitájában.

Az OGYÉI szerint több káros mellékhatása is van az Elf Barnak

2022. június 29.
Az OGYÉI szerint több káros mellékhatása is van az Elf Barnak

Rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert a fiatalok körében az Elf Bar nevű akkumulátoros, ízesített folyadékkal töltött e-cigarettamárka, melynek előre meghatározott szívási kapacitása van. Létezik belőle 800, 1500, valamint 3500 slukkra alkalmas, egyszer használatos eszköz, amelynek – azon túl, hogy ártalmas lehet az egészségre jelentős a környezeti terhelése is.

Vizsgálatot indított a GVH két szlovák E-cigarettákat forgalmazó vállalkozással szemben

2022. június 29.
Vizsgálatot indított a GVH  két szlovák E-cigarettákat forgalmazó vállalkozással szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük az Elf Bar terméket is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság az MTI-vel.

Egy felmérés szerint csődöt mondott az EU és a WHO dohányzás elleni fellépése

2022. június 27.
Egy felmérés szerint csődöt mondott az EU és a WHO dohányzás elleni fellépése

A KPMG üzleti tanácsadó cég a közelmúltban tette közzé a dohánytermékek európai adóztatásának felülvizsgálatával kapcsolatos adatait. Meglátásuk szerint a jövedéki adó emelése egy szinten túl alkalmatlan a kereslet további visszaszorítására, sőt még az állami bevételek növelését sem szolgálja.