Akciós árak a dohányboltokban - Mire figyeljünk?

trafik-akcio

Az Európai Unió területén, így Magyarországon is 2022. május 28-tól egységes szabályok vonatkoznak az árcsökkentésre, akciós árak feltüntetésére. Az új szabályozás fogyasztóvédelmi céllal jött létre annak megakadályozására, hogy a kereskedők megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak azzal, hogy az akciók előtt megemeljék a korábbi árat és ezáltal megtévesszék a fogyasztókat az árengedmény mértékével kapcsolatban. Ezek az új szabályok a trafikokban forgalmazható egyéb termékeket (üdítő, alkoholos italok, stb.) érintik, hiszen dohánytermékek esetében nem lehet eltérni a központilag megállapított ártól.

Ezeket a szabályokat részben már korábban is alkalmazni kellett hazánkban, azonban az elfogadott jogszabálymódosítás egyértelművé teszi ezeket a kötelezettségeketA legfontosabb szabály, hogy az árcsökkentés (akció) bejelentése esetében meg kell jelölni a korábbi, a vállalkozás által az árcsökkentést megelőző 30 napos időszakban alkalmazott legalacsonyabb árat (ezt nevezzük korábbi árnak). 

A korábbi ár az árcsökkenés alkalmazásának első napját – és nem az előzetes bejelentését - megelőző legalább 30 napon belül alkalmazott legalacsonyabb ár. A leértékelés napját megelőzően tehát meg kell nézni az előző 30 nap legalacsonyabb árát, ez az ár lesz a korábbi ár. Tehát az új jogszabály alapján jogellenes az a gyakorlat, hogy az akciós időszak előtt rövid időre a kereskedő felemeli a termék árát, majd pedig ehhez a magasabb árhoz képest számolja az árcsökkentés mértékét, ami miatt nagyobbnak tűnik a leárazás.

FONTOS! A korábbi árat forintban is fel kell tüntetni (például áthúzva) a terméken vagy a polcon, és nem elég csak az engedmény mértékét megjelölni.

arvaltozas


ÚJ TERMÉKEK

Mit tegyünk, ha egy nemrég piacra dobott, új terméket szeretnénk akciós áron vonzóbbá tenni? Ha a termék kevesebb mint 30 napja van forgalomban, akkor az árcsökkentést az elmúlt 15 nap legalacsonyabb árához kell mérni. Ha a termék kevesebb mint 15 napja van forgalomban, akkor nem lehet árcsökkentést bejelenteni. Ilyenkor „bevezető árat” lehet alkalmazni.

FOKOZATOS ÁRCSÖKKENTÉS

Szoktunk találkozni „készletkisöprési akciókkal” is, ahol hétről hétre nő a készleten lévő termékek árengedménye. Ez megnehezíteni a korábbi ár kiszámítását, de a jogalkotó gondolt erre az esetre is. Ha a kereskedő fokozatos árcsökkentést alkalmaz (például az első héten 5%-kal olcsóbb a termék, a következő héten már 10%-kal, utána 15%-kal, és így tovább), akkor a korábbi ár az első árcsökkentést megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb ár. Vagyis itt nem kell hétről hétre az előző heti akciós árat beleszámolni a legalacsonyabb árba. Ha azonban két akciós időszak között a termék ára „visszaáll” az eredeti árára (például egy hétig 5% engedményt adunk, utána egy hétig alapáron áruljuk a terméket, az azt követő héten pedig 10%-kal olcsóbban), akkor ez a fokozatos árcsökkentési szabály nem alkalmazható.

ROMLANDÓ TERMÉKEK

A fenti szabályok nem vonatkoznak a romlandó vagy a minőségüket rövid ideig megőrző termékekre. Jellemzően ezek azok a termékek, ahol fogyaszthatósági idő van feltüntetve a csomagoláson, és nem minőségmegőrzési idő (például friss élelmiszerek, hűtőben tartandó tejtermékek, rövid lejárati idejű italok). Ezek esetében nem kell feltüntetni az akció előtti árat, vagy ha ezt feltüntetjük, akkor annak nem szükségszerűen kell az elmúlt 30 nap legalacsonyabb árának lennie.

Az árak feltüntetésére, a fogyasztók tájékoztatására és a panaszkezelésre vonatkozó szabályokból, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalataiból oktatási anyagot is készítettünk. Keresse fel a tabakakademia.hu oldalt, és ott mindent megtalál!


Forrás: Trafikosok Lapja

Képünk illusztráció!


Legfrissebb híreink

Trafikos Találkozó – Fejlődés, távlatok, együttműködésben

2023. március 30.
Trafikos Találkozó – Fejlődés, távlatok, együttműködésben

 

Május 9-én a Trafikos Találkozóval kezdődik az MDKSZ 2023-as szakmai rendezvényeinek sora. 

Csaknem harmincmillió forint értékű kínából rendelt Elf Bar-szállítmányt foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2023. március 27.
Csaknem harmincmillió forint értékű kínából rendelt Elf Bar-szállítmányt foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

 

 

Kínából rendelt, csaknem harmincmillió forint piaci értékű Elf Bar-szállítmányt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

2023. március 24.
Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Négy évvel ezelőtti rablássorozat elkövetője ellen emelt vádat az ügyészség

2023. március 24.
Négy évvel ezelőtti rablássorozat elkövetője ellen emelt vádat az ügyészség

Négy évvel ezelőtti rablássorozat elkövetője ellen emelt vádat az ügyészség: a férfi két dohányboltot és egy ékszerüzletet rabolt ki Budapesten, majd Moszkvába szökött - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen

2023. március 13.
Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen

Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen, a dohány-nagykereskedő vállalat pert indítana