Alternatív nikotintermékek - a Tholos Foundation szakpolitikai tanulmánya

A Tholos Foundation a japán székhelyű Pacific Alliance Institute-tal és a svédországi Scantech Strategy Advisors tanácsadó céggel együttműködésben közzétette a Safer Nicotine Works című szakpolitikai tanulmányát arról, hogy hogyan csökkentette sikeresen Svédország és Japán a dohányzási arányt biztonságosabb alternatív nikotintermékek bevezetésével.

A Safer Nicotine Works az orálisan adagolt nikotin és a hevített dohány dohányzási arányra gyakorolt hatásait vizsgálja Svédországban és Japánban. A tanulmány a Vaping Works (Az elektromos cigaretta működik) című jelentést követi, amely négy ország elektronikus cigarettával (vape) kapcsolatos tapasztalatait tanulmányozta. Utóbbi azt találta, hogy az elektronikus cigarettát bevezető országokban, mint például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Kanadában és Új-Zélandon, a dohányzási arány a globális átlag felére esett vissza.

Japánban a hevített dohánytermékek bevezetése először figyelemreméltóan 30% alá csökkentette a férfiak dohányzási arányát, megfordítva a korábbi stagnálást.

Svédország 5,6%-os dohányzási rátájával1 egy éven belül "füstmentes" lesz. A dohányzás közelmúltbeli visszaesését a 2019-ben bevezetett nikotinos tasakok elterjedésének tulajdonítják.

A Tholos Foundation által végzett kutatás szerint a fogyasztók mindkét országban biztonságosabb alternatívákra térnek át. A döntéshozók kulcsszerepe abban rejlett, hogy biztosítsák, hogy ezek az alternatívák elérhetőek és életképesek legyenek. Az adatok megerősítik, hogy a biztonságosabb nikotin jelentősen segíti a dohányzásról való leszokást. A biztonságosabb nikotintermékekkel, mint amilyen az elektromos cigaretta, a hevített dohány, a nikotinos tasakok és a snüssz, a dohányzás aránya gyorsan csökken.

Az eredményeket kommentálva a Tholos Foundation alelnöke, Lorenzo Montanari elmondta: A biztonságosabb nikotin szó szerint életeket ment világszerte. Svédország és Japán tapasztalatai, akárcsak az Egyesült Királyságban, Kanadában, Új-Zélandon és Franciaországban, azt igazolják, hogy ha az emberek biztonságosabb termékekhez férnek hozzá, hatalmas számban választják azokat. Most már rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy felvegyük a káros magas dohányzási arányok elleni küzdelmet: a kormányoknak szerte a világon támogatniuk kell polgáraikat, hogy jobb választást hozzanak.

Svédország és Japán dohányzási arányok csökkentésében elért sikere rávilágít az átfogó dohányzás-szabályozási stratégiák hatékonyságára. A közegészségügy előtérbe helyezésével szabályozták az alternatív nikotintartalmú termékeket. Svédország és Japán tapasztalatai kulcsfontosságú tanulságokkal szolgálnak a dohányzás visszaszorítását és a dohányzásmentes alternatívák ösztönzését célzó nemzetek számára. A biztonságosabb alternatív nikotintartalmú termékekhez való hozzáférés lehetővé tételével, valamint megfelelő szabályozások bevezetésével az országok jelentős mértékben javítják a közegészségügyi eredményeket, és foglalkoznak a dohányzással.

A témáról bővebben, ITT olvashatnak.

 

Forrás: mti

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.