Az EU-ban és Magyarországon is nőtt az illegális cigarettapiac 2022-ban

Tovább nőtt az Európai Unióban az illegális cigarettapiac tavaly, a hamisított termékek fogyasztási listáját Franciaország vezeti, de Magyarországon is emelkedett az illegális cigarettaforgalom - derül ki a KPMG éves tanulmányából.

A KPMG honlapján elérhető összefoglaló szerint az Európai Unió 27 országában a legális forrásból származó cigarettatermékek forgalma 1,3 százalékkal csökkent, miközben a hamisított termékek forgalma 0,7 százalékkal, 35,8 milliárd szálra nőtt. Ezzel a feketepiac aránya a teljes fogyasztás 8,2 százalékát adta az unióban a 2021-es 8,1 százalék után.

Az illegális cigaretta legnagyobb felvevőpiaca az EU-ban továbbra is Franciaország: a feketepiaci "eladások" 1,8 milliárd szállal, 16,8 milliárdra emelkedtek, ez 3 százalékos növekedés 2021-hez képest. Az EU-n belül a csempész vagy eredetmegjelölés nélküli termékek 47 százaléka Franciaországban talál gazdára.

A jelentés szerint 27 tagállamból 21-ben stagnált vagy csökkent az illegális termékek piaca. Hollandiában, Görögországban, Portugáliában és Romániában mérték a legnagyobb visszaesést. A négy uniós tagállamban  összesen 2,3 milliárd szállal esett vissza a fogyasztás.

A KPMG elemzése kitér az ukrán piacra is: Franciaország után Európában itt a legnagyobb a feketepiac 7,4 milliárdos volumennel, amely a teljes fogyasztás ötödét teszi ki.

A jelentés szerint a hamisított cigaretták gyártása és forgalmazása az EU határain belül növekvő tendenciát mutat, miközben a hagyományos beszerzési forrásoknak számító Ukrajnából és Fehérországból a háború miatt nehezebb lett a behozatal. A nagyobb haszon reményében a bűnszervezetek így azokra az országokra teszik át fókuszukat, ahol a dohánytermékek ára a jövedéki adók miatt magasabb - írták.

Az elemzés szerint a feketepiac összesen 11,3 milliárd euró adóbevétel-kiesést okozott tavaly a vizsgált országokban, ami 8,5 százalékos növekedés 2021-hez képest.

Magyarországon a csökkenő cigarettafogyasztás ellenére három százalékponttal nőtt az illegális piac, ez 2022-ben félmilliárd elfogyasztott szálat jelentett, ami a teljes fogyasztás 7,2 százaléka. Az elmúlt években tapasztalt visszaesés ellenére itthon az illegális piac részesedése újra elérte a 2019-es szintet, ami főként a kimondottan csempészárunak gyártott termékeknek és kisebb mértékben a hamisított dohányárunak köszönhető a KPMG szerint.

Az eredetmegjelöléssel rendelkező illegális dohánytermékek főként Ukrajnából érkeznek Magyarországra - írták.

A KPMG számításai szerint a magyar költségvetés tavaly mintegy 31 milliárd forint jövedéki adóbevételtől esett el a nem legális forrásból származó dohánytermékek miatt.

(Forrás: mti/KPMG)

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.