Az IKSZ támogatja az energiaitalok 18 éven aluliaknak történő eladását tiltó törvényjavaslatot

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) támogatja az energiaitalok 18 éven aluliaknak történő eladását tiltó törvényjavaslatot, amelyet Nacsa Lőrinc és Hollik István KDNP-s politikusok nyújtottak be a héten az Országgyűlés elé.

Halmay Gábor, az IKSZ ügyvezető alelnöke veszprémi sajtótájékoztatóján közölte: a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslat a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 18 év alatti fiatalok számára megtiltanák az energiaitalok értékesítését az alkohol- és dohánytermékekhez, illetve a szexuális termékekhez hasonlóan.

Az IKSZ aggályosnak tartja, hogy a közép- és általános iskolás fiatalok a divatos, koffeintartalmú energiaitalokat napi rendszerességgel és korlátlan mennyiségben fogyaszthatják - mondta Halmay Gábor, aki hiánypótlónak nevezte a törvényjavaslatot.

Rámutatott: országos adatok alapján az energiaitalok miatti rosszullétekkel érintettek 74 százaléka 18 év alatti fiatal, főként a 15-16 évesek. Ezt a tendenciát meg kell változtatni - tette hozzá.

Súlyosbító tényezőnek nevezte, hogy az energiaitalokat a fiatalok gyakran alkohollal együtt fogyasztják, és ezeknek más-más élettani hatásuk van, különösen egy fejlődő szervezetre. Emellett a szervezet hozzászokása a napi energiaital-bevitelhez koncentrációs és figyelemzavart okozhat, továbbá az energiaitalok fogyasztása növeli a pulzusszámot és a vérnyomást is - sorolta a kockázatokat.

Halmay Gábor szerint elfogadása esetén hasonló eredményt lehet majd elérni a törvényjavaslattal, mint amikor a nemdohányzók védelméről szóló törvényt fogadta el az Országgyűlés.

Forrás:mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.