Biró Marcell: A dohánykereskedelmi rendszer kiállta az idők próbáját

sztfh-mdksz

A dohányipari szektor szereplői és a szabályozó hatóság abban érdekelt, hogy ez a jól kiépített, áttekinthetően működő dohánykereskedelmi rendszer továbbra is fennmaradjon, garantálva ezzel a nemdohányzók, a fiatalkorúak valamint a legális piac védelmét. Nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő az együttműködés jelentősége, hiszen ez a koncessziós rendszer 15 000 munkahelyet teremt, több ezer család megélhetését biztosítja - jelentette ki Biró Marcell, az SZTFH elnöke kedden, a Tabak Expo 2022 Kiállítás és Konferencián.

Az SZTFH elnöke emlékezettet rá, hogy az átalakítást megelőzően egy nehezen átlátható és szabályozható környezetben több mint 40 ezer olyan kiskereskedelmi egység volt hazánkban, ahol dohányárut lehetett vásárolni. A dohánytermékek kiskereskedelméből származó bevétel jelentős részét multinacionális vállalatok fölözték le. A struktúra váltásnak köszönhetően a nagy multik helyett a magyar kisvállalkozók megélhetését, egyúttal a hazai adóbevételek garantálását, és a magyar fogyasztók érdekvédelmét szolgálja, ezzel együtt pedig szigorúbb szabályozást tesz lehetővé.

Az elnök kiemelte: a dohány kiskereskedelmi rendszer, kialakítása óta hamis politikai támadások kereszttüzében áll. Ami a bírálóknak botrány az igazából a teljes magyar dohányipart nézve több, mit 30 000 ember megélhetése, ami nekik trafikmutyi, az 5900 mikro- és kisvállalkozás szabályos működése. Pedig épp ez a struktúra garantálja a nemdohányzók, a fiatalkorúak valamint a legális piac védelmét - tette hozzá.

Biró Marcell felhívta a figyelmet arra, hogy az Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága azzal a céllal jött létre, hogy stabil, kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen nemzetgazdaságilag fontos ágazatok számára, melybe beletartozik a dohánykereskedelem is. Mint mondta a Hatóság nemcsak szabályoz, ellenőriz és számon kér, hanem feladatából adódóan védi is a szektor szereplőinek érdekeit, és ha kell, ki is áll mellettük. Az elnök egyértelművé tette, amíg az SZTFH működik, addig a trafikrendszer is fennmarad.

Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy kizárólag a dohányboltok szigorúan ellenőrzött, zárt rendszere tudja megteremteni azt a biztonságos értékesítési csatornát, melynek útján ezek a termékek eljuthatnak a fogyasztókhoz. Az elnök úgy fogalmazott: elmúlt évek eredményei igazolják, hogy ez a rendszer sikeres, és meg tud felelni a jogalkotó által a fiatalkorúak és nemdohányzók védelme érdekében kitűzött céloknak.

A Tabak Expo hazánk legnagyobb dohány kiskereskedelmi szakkiállítása és vására. A rendezvényen a részt vevők első kézből szerezhetnek tudomást a szabályozási elképzelésekről, közvetlenül találkozhatnak a legnagyobb piaci szereplőkkel, valamint a jelenlévők konzultációt folytathatnak, véleményt cserélhetnek a szakmát érintő aktuális kérdésekről. A rendezvényen köszöntőt mondott a Dohány Kiskereskedők Európai Szövetsége részéről Peter Schweinschwallert, a szervezet elnöke is. A hazai dohány kiskereskedelmi szektor éves seregszemléjén közel 50 kiállító, és több mint 1500 látogató vett részt.

(Forrás: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága)

Legfrissebb híreink

Átadták a Continental Dohányipari Zrt. új gyártócsarnokát

2022. november 18.
Átadták a Continental Dohányipari Zrt. új gyártócsarnokát

A Continental Dohányipari Zrt. 9,2 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését adták át Sátoraljaújhelyen, a magyar kormány a beruházáshoz 3,6 milliárd forintos támogatást biztosított. 

Kétszer is kirabolták ugyanazt a dohányboltot – fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két férfit

2022. november 13.
Kétszer is kirabolták ugyanazt a dohányboltot – fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két férfit

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletet hirdetett egy fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben, amelyben két férfit 11 év 6 hónap, illetve 8 év fegyházbüntetésre, továbbá 12 év, illetve 8 év közügyektől eltiltásra ítélt. Ezen felül az I. rendű vádlottat 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint több mint 1 millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben. A bíróság egyúttal megszüntette az I. rendű vádlottal szemben korábban más ügyben kiszabott 6 hónap börtönbüntetésből engedélyezett feltételes szabadságot is.

Még egy évig maradhatnak az ízesített hevítőrudak

2022. november 11.
Még egy évig maradhatnak az ízesített hevítőrudak

Az Európai Bizottság a napokban hozta nyilvánosságra azt a felhatalmazáson alapuló rendeletet, amely jelentősen megváltoztatja a hevített dohánytermékek kereskedelmének szabályait. A 2022/2100 számú felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet kimondja, hogy a hevített dohánytermékek kapcsán is – a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan – tilos lesz a jellegzetes ízesítésű termékek forgalomba hozatala, illetve tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban, a kapszulában) ízesítést tartalmaz.

Dohányboltban ütötte meg a volt élettársát - VIDEÓVAL

2022. november 05.
Dohányboltban ütötte meg a volt élettársát - VIDEÓVAL

 

Súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki a személyét ért telefonon tett megjegyzést személyesen, tettlegesen torolt meg.

Már tudják hány éves korig lehet következmények nélkül dohányozni

2022. október 29.
Már tudják hány éves korig lehet következmények nélkül dohányozni

Dohányosokat vizsgáló nagyszabású tanulmányt tettek közzé amerikai kutatók a napokban, amelyben több mint 550 ezer amerikai felnőtt egészségügyi adatait analizálták az 1997 és 2020 közötti időszakban. Érdekes eredmény született – derül ki, az Index írásából.