Biró Marcell: A dohánykereskedelmi rendszer kiállta az idők próbáját

sztfh-mdksz

A dohányipari szektor szereplői és a szabályozó hatóság abban érdekelt, hogy ez a jól kiépített, áttekinthetően működő dohánykereskedelmi rendszer továbbra is fennmaradjon, garantálva ezzel a nemdohányzók, a fiatalkorúak valamint a legális piac védelmét. Nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő az együttműködés jelentősége, hiszen ez a koncessziós rendszer 15 000 munkahelyet teremt, több ezer család megélhetését biztosítja - jelentette ki Biró Marcell, az SZTFH elnöke kedden, a Tabak Expo 2022 Kiállítás és Konferencián.

Az SZTFH elnöke emlékezettet rá, hogy az átalakítást megelőzően egy nehezen átlátható és szabályozható környezetben több mint 40 ezer olyan kiskereskedelmi egység volt hazánkban, ahol dohányárut lehetett vásárolni. A dohánytermékek kiskereskedelméből származó bevétel jelentős részét multinacionális vállalatok fölözték le. A struktúra váltásnak köszönhetően a nagy multik helyett a magyar kisvállalkozók megélhetését, egyúttal a hazai adóbevételek garantálását, és a magyar fogyasztók érdekvédelmét szolgálja, ezzel együtt pedig szigorúbb szabályozást tesz lehetővé.

Az elnök kiemelte: a dohány kiskereskedelmi rendszer, kialakítása óta hamis politikai támadások kereszttüzében áll. Ami a bírálóknak botrány az igazából a teljes magyar dohányipart nézve több, mit 30 000 ember megélhetése, ami nekik trafikmutyi, az 5900 mikro- és kisvállalkozás szabályos működése. Pedig épp ez a struktúra garantálja a nemdohányzók, a fiatalkorúak valamint a legális piac védelmét - tette hozzá.

Biró Marcell felhívta a figyelmet arra, hogy az Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága azzal a céllal jött létre, hogy stabil, kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen nemzetgazdaságilag fontos ágazatok számára, melybe beletartozik a dohánykereskedelem is. Mint mondta a Hatóság nemcsak szabályoz, ellenőriz és számon kér, hanem feladatából adódóan védi is a szektor szereplőinek érdekeit, és ha kell, ki is áll mellettük. Az elnök egyértelművé tette, amíg az SZTFH működik, addig a trafikrendszer is fennmarad.

Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy kizárólag a dohányboltok szigorúan ellenőrzött, zárt rendszere tudja megteremteni azt a biztonságos értékesítési csatornát, melynek útján ezek a termékek eljuthatnak a fogyasztókhoz. Az elnök úgy fogalmazott: elmúlt évek eredményei igazolják, hogy ez a rendszer sikeres, és meg tud felelni a jogalkotó által a fiatalkorúak és nemdohányzók védelme érdekében kitűzött céloknak.

A Tabak Expo hazánk legnagyobb dohány kiskereskedelmi szakkiállítása és vására. A rendezvényen a részt vevők első kézből szerezhetnek tudomást a szabályozási elképzelésekről, közvetlenül találkozhatnak a legnagyobb piaci szereplőkkel, valamint a jelenlévők konzultációt folytathatnak, véleményt cserélhetnek a szakmát érintő aktuális kérdésekről. A rendezvényen köszöntőt mondott a Dohány Kiskereskedők Európai Szövetsége részéről Peter Schweinschwallert, a szervezet elnöke is. A hazai dohány kiskereskedelmi szektor éves seregszemléjén közel 50 kiállító, és több mint 1500 látogató vett részt.

(Forrás: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága)

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.