Az Elf Bar látszólag veszélytelen. Nincs kellemetlen illata, trendi, gyerekjátékra emlékeztető színes kiszerelése és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha egészséges dolog lenne. A gyártók leplezetlenül a fiatalokat, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg ezzel a dohánytermékkel. Az SZTFH éppen ezért tartja fontosnak, hogy a szeptemberi iskolakezdésre egy olyan egységes fellépés jöjjön létre, amely érdemben képes megfékezni az Elf Bar terjedését az iskolák környékén.

Az ülésen a felek megállapodtak arról, hogy a közintézményekben dolgozókat, tanárokat, iskolaőröket felkészítik arra, hogy hatékonyan tudjanak az Elf Bar jelenségről tájékoztatást nyújtani, vagy fellépni, akkor, ha erre szükség van. A szülők tájékoztatására országos kampányt terveznek a KRÉTA rendszerén keresztül a családszervezetek bevonásával valamint a közösségi médiaplatformokon. A diákokat pedig az osztályfőnöki órákon és kedvenceik által a korosztályuknál népszerű felületeken figyelmeztetik az Elf Bar veszélyeire.

– Az Elf Bar elleni fellépés közös ügyünk, kudarcra vagyunk ítélve, ha az állam mellett ebben a munkában nem vesznek részt a pedagógusok, szülők, családszervezetek és egészségügyi szakemberek. A közösen létrehozott és minden elhivatott szervezet számára nyitott kerekasztal célja a gyors és hatékony fellépés a gyermekeinket érintő aktuális küzdelemben, valamint a tudásmegosztás és az edukáció összehangolása a későbbi kihívások megelőzésére. Fontos, hogy szövetségben, hatékonyan dolgozzunk és védjük meg az iskoláskorúakat az ilyen veszélyektől – hangsúlyozta Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának Elnöke.


Forrás: SZTFH
Kép: metropol