COPD Világnap - Magyarországon is népbetegségnek számít

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár megelőzhető és kezelhető, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagy másnéven COPD, mégis dobogós helyen szerepel a vezető halálokok között – hangsúlyozta Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója a témában rendezett szakmai konferencián. 

Mivel Magyarországon is népbetegségnek számít, ezért népegészségügyi szempontból kiemelt jelentőségűvé vált a visszaszorítása, amihez összehangolt és komplex megközelítés szükséges mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Magyarországon mintegy 400-500 ezerre tehető a COPD-s betegek száma, vagyis a 40 évesnél idősebbek körülbelül 9-10 százaléka érintett, akik leginkább légzési nehézségekre, illetve súlyos fáradékonyságra panaszkodnak. Kialakulásában legnagyobb szerepe a tartós dohányzásnak van, a betegek 80 százaléka aktív dohányos, vagy korábban hosszabb ideig dohányzott. A kiváltó okok között szerepelhet még a környezeti és az ipari szennyezés, valamint nagyon ritkán genetikai adottságok is. A betegség során a tüdő visszafordíthatatlanul károsodik: a légutak tartósan beszűkülnek, és a tüdőszövet rugalmassága fokozottan csökken. Azonban a betegek életminőségén sokat javít, ha kellő időben szakellátáshoz fordulnak és követik az orvos tanácsait.

Annak ellenére, hogy ilyen gyakran előforduló kórról beszélünk, a lakosság jelentős része alig, vagy egyáltalán nem ismeri a COPD-t. Ennek részben lehet oka a COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) idegen hangzású neve, de ennél valószínűbb az a magyarázat, hogy a leginkább érintett betegek nehezen néznek szembe az évtizedeken át tartó dohányzás súlyos következményeivel. Bár a COPD nem gyógyítható, ugyanakkor megelőzhető betegség, ezért nagyon fontos a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása. Ehhez biztosít lehetőséget minden évben a COPD világnapja, amelynek idei mottója: „A lélegzet élet – lépjünk korábban!” a betegséggel kapcsolatos megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ebből az alkalomból szervezett konferenciát az OKPI, ahol neves szakmai előadók ismertették hazai és nemzetközi kitekintés mentén a COPD kialakulását és természetét, terjedésének tendenciáit, a prevenció és a korai felismerés fontosságát, továbbá a legújabb diagnosztikai és terápiás lehetőségeket. 

Forrás: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és WHO Magyarország

A COPD-vel kapcsolatban további információt találnak ITT , illetve ITT.

 

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.