DK: az önkormányzatok tilthassák meg a dohányboltoknak az éjszakai alkoholárusítást

A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi polgármesterei azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok megtilthassák a dohányboltoknak az éjszakai alkoholárusítást - közölte november 30-i, online sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere.

A polgármester úgy fogalmazott, nincs olyan fővárosi polgármester, aki ne találkozott volna azzal a jogos lakossági panasszal, hogy éjszakánként a helyi dohánybolt előtt "hangoskodó társaságok isznak", és a kiabálástól nem lehet aludni. Ez ma általános probléma Budapesten, és hiába tiltja több kerület is a 22 óra utáni alkoholvásárlást, ha ez a szabály a dohányboltokra nem vonatkozik - hangsúlyozta.

Niedermüller Péter jelezte, az ügyben a DK parlamenti frakciójának segítségével törvénymódosítást kezdeményeznek.

A Demokratikus Koalíció közleménye:

,,A DK budapesti polgármesterei törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy az önkormányzatok megtilthassák a dohányboltok éjszakai alkoholárusítását

Ma általános probléma Budapesten, hogy éjszakánként a dohányboltok előtt teljes társaságok isznak, a hangoskodástól és a kiabálástól pedig nem lehet aludni. Hiába van több kerületben is megtiltva a 22 óra utáni alkoholvásárlás, ha ez a szabály nem vonatkozik a dohányboltokra. Ha egy társaság közterületen, aludni próbáló emberek ablakai alatt akar alkoholt fogyasztani, akkor a bolti tiltás ellenére is megteheti, elég keresnie egy nyitva tartó dohányboltot. Ezt a helyzetet a kormány idézte elő, hiszen semmilyen beleszólást nem enged az önkormányzatoknak a dohányboltok működésébe.

A Demokratikus Koalíció budapesti polgármesterei nevében bejelentem, hogy törvénymódosítást kezdeményezünk azért, hogy az önkormányzatok megtilthassák a dohányboltoknak az éjszakai alkoholárusítást. Azt akarjuk elérni, hogy ha egy demokratikusan megválasztott kerületvezetés úgy dönt, hogy a sok lakossági panasz miatt korlátozni kell a dohányboltok éjszakai alkoholárusítását, akkor azt az önkormányzat ugyanúgy megtehesse, mint minden más üzlet esetében. Nem állhatnak a szabályok felett a dohányboltok, még akkor sem, ha többségüket fideszes rokonok és barátok üzemeltethetik.

Kiadó: Demokratikus Koalíció"


Képünk: illusztráció!

Legfrissebb híreink

35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2024. február 22.
35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. 

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

2024. február 20.
Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

2024. február 18.
A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

Összesen húsz új, dohányzásellenes intézkedést javasolt a spanyol orvosi kamara, melyek országos szinten érintenék a nyilvános helyeken való dohányzást is.

Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

2024. február 17.
Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

2024. február 17.
Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022