Egyre több fogy a hevítéses dohánytermékekből

A 24.hu által publikált cikkből kiderül: A hevítéses dohánytermékekből hónapról hónapra egyre több fogy, miközben hagyományos cigarettából egyre kevesebbet szívnak a magyarok. 

Szinte megállás nélkül nő a hevítéses dohánytermékek fogyasztása Magyarországon, miközben a hagyományos cigaretták piaca lassú mértékben ugyan, de zsugorodik, derül ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) adataiból. A 24.hu által kikért statisztikák szerint a Magyarországon 2019 áprilisától ismert hevítéses dohánytermékek értékesítése hónapról hónapra egyre magasabb számokat produkál.

Amíg 2020 januárjában 38,3 millió szál hevítésre szánt dohányterméket adtak el a dohányboltokban, 2022 júliusára már ennek a közel hatszorosát, 229,3 millió szálat. 

Éves összevetésben is rendkívül szembetűnő a növekedés. 2020-ban 802 millió, 2021-ben pedig majdnem dupla annyi, 1594 millió szál hevítésre szánt dohánytermék fogyott Magyarországon. Az már most kijelenthető, hogy a 2022-es is rekordév lesz az értékesítés szempontjából, ugyanis az év első hét hónapjában már 1446 millió értékesített szálnál tartunk.

A hevítésre szánt eszközök értékesítése túl nagy kilengéseket nem mutat, ugyanakkor ebből nehéz is messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis az itt feltüntetett szám nemcsak a dohányhevítő eszközöket, hanem a kiegészítő termékeket, különböző tartozékokat és tisztításra szolgáló eszközöket is magában foglalja.

Ami a hagyományos cigaretták piacát illeti, ha drasztikus mértékben nem is, de tendenciaszerűen csökken azok fogyasztása itthon. Mivel a cigarettázási szokásokban némi szezonalitás is felfedezhető (nyáron például évről évre több fogy), ezért érdemes 2020, 2021 és 2022 azonos hónapjait vizsgálni.

Ebből az látszik, hogy 2020-hoz képest tavaly volt egy nagyobb zuhanás, de a csökkenő trend idén is folytatódott, csak lassabb ütemben.

  • 2020-ban az év első hét hónapjában 4,438 milliárd szál cigarettát adtak el,
  • 2021-ben ugyanebben a vizsgált időszakban már csak 3,968 milliárd szálat,
  • az idén pedig még kevesebbet, 3,836 milliárd szálat.

 

(Forrás: SZTFH, 24.hu)

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.