Elmarasztalta az az Egészségügyi Világszervezet Németországot

A WHO elmarasztal néhány országot, köztük Németországot, amiért nem tesz további lépéseket a dohányzás visszaszorítására, vagy mert nem szerez érvényt a már bevezetett jogszabályoknak.

Ettől függetlenül, a WHO szerint azonban mégsem hiábavalóak a dohányzás globális visszaszorítását célzó közegészségügyi erőfeszítések, egyre több ország hoz ilyen hatású intézkedéseket.

Mindeddig 182 ország - 5,6 milliárdos összlakossággal - illesztette be jogrendszerébe a WHO 2003-as Dohányzásellenes Keretegyezményének (FCTC) legalább egy intézkedését a nemdohányzók védelmére - olvasható a szervezet legújabb jelentésében.

Évente több mint nyolcmillió ember hal meg világszerte közvetlenül a dohányzás miatt, többségük alacsony, vagy közepes jövedelmű országokban. A WHO hozzáteszi: évente további 1,2 millió ember, köztük 65 ezer gyerek hal meg a dohányfüst belélegzése miatt, passzív dohányosként.

Prevenciós programokkal csökkenthető lenne a dohányzás okozta egészségügyi kockázat, kevesebben betegednének meg rákban, szenvednének valamilyen szív-, érrendszeri vagy légúti betegségben - hívta fel a figyelmet Rüdiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója.

Krech a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva ismertette a szervezet Németországgal kapcsolatos aggályait. A WHO szerint a beltéri dohányzást tiltó német szabályozás következetlen, a dohánytermékek reklámtilalma alig érvényesül, ráadásul az utóbbi időben a dohányipari termékek a magas infláció ellenére is kevésbé drágultak, mert a gyártók, forgalmazók az inflációnál kisebb áremelést hajtottak végre.

"Nem nagyon értjük, hogy a német politikusok miért ilyen engedékenyek a dohányzás elleni intézkedések végrehajtásában" - tette hozzá Krech, aki szerint "ezzel sok szenvedést okoznak, és szükségtelenül nagy nyomás alá helyezik a német egészségügyi rendszert".

Forrás: mti

(Képünk illusztráciüó!)

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.