Elmarasztalta az az Egészségügyi Világszervezet Németországot

A WHO elmarasztal néhány országot, köztük Németországot, amiért nem tesz további lépéseket a dohányzás visszaszorítására, vagy mert nem szerez érvényt a már bevezetett jogszabályoknak.

Ettől függetlenül, a WHO szerint azonban mégsem hiábavalóak a dohányzás globális visszaszorítását célzó közegészségügyi erőfeszítések, egyre több ország hoz ilyen hatású intézkedéseket.

Mindeddig 182 ország - 5,6 milliárdos összlakossággal - illesztette be jogrendszerébe a WHO 2003-as Dohányzásellenes Keretegyezményének (FCTC) legalább egy intézkedését a nemdohányzók védelmére - olvasható a szervezet legújabb jelentésében.

Évente több mint nyolcmillió ember hal meg világszerte közvetlenül a dohányzás miatt, többségük alacsony, vagy közepes jövedelmű országokban. A WHO hozzáteszi: évente további 1,2 millió ember, köztük 65 ezer gyerek hal meg a dohányfüst belélegzése miatt, passzív dohányosként.

Prevenciós programokkal csökkenthető lenne a dohányzás okozta egészségügyi kockázat, kevesebben betegednének meg rákban, szenvednének valamilyen szív-, érrendszeri vagy légúti betegségben - hívta fel a figyelmet Rüdiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója.

Krech a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva ismertette a szervezet Németországgal kapcsolatos aggályait. A WHO szerint a beltéri dohányzást tiltó német szabályozás következetlen, a dohánytermékek reklámtilalma alig érvényesül, ráadásul az utóbbi időben a dohányipari termékek a magas infláció ellenére is kevésbé drágultak, mert a gyártók, forgalmazók az inflációnál kisebb áremelést hajtottak végre.

"Nem nagyon értjük, hogy a német politikusok miért ilyen engedékenyek a dohányzás elleni intézkedések végrehajtásában" - tette hozzá Krech, aki szerint "ezzel sok szenvedést okoznak, és szükségtelenül nagy nyomás alá helyezik a német egészségügyi rendszert".

Forrás: mti

(Képünk illusztráciüó!)

Legfrissebb híreink

MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

2024. július 17.
MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

A dohány feketepiac virágzik, a hazánkban elfogyasztott dohánytermékek egyre nagyobb hányada onnan származik. Az illegális gyártók, a feketekereskedők ellen az állami hatóságok (a NAV és a Rendőrség) lép fel. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi jár a vásárló fejében, amikor egy gyanús alaktól vásárol vagy online rendel magának dohányárut.

Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!

2024. július 04.
Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!


Felhívjuk Tisztelt Trafikos Társaink figyelmét, hogy az üzletekben elhelyezett biztonsági kamerák felvételeit kizárólag azok készítésének céljából (vagyonvédelem, bűnmegelőzés) lehet felhasználni, és azok csak az arra jogosultak számára megismerhetők.

Tisztelt Érdeklődők!

2024. július 01.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

2024. július 01.
Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

Ausztráliában a dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretták (vape) július 1-től csak gyógyszertárban kaphatóak.

A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

2024. július 01.
A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.