Fontos lépés az energiaitalok kiskorúaknak eladását tiltó törvényjavaslat

Fontos lépés az energiaitalok árusítását a 18 év alattiaknak tiltó törvényjavaslat benyújtása - közölte Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója az MTI-vel.

A közlemény szerint a Ficsak évek óta elkötelezett a tiltó törvényi szabályozás kezdeményezésében.

Több fórumot is tartott ez ügyben, és közvéleménykutatást készített a szülők körében, mivel az energiaitalok szabályozásának témaköre társadalmilag közös ügy - fogalmazott a klub alapítója.

Hozzátette: az energiaitalok káros hatásai, az extrém magas koffein- és cukortartalmuk komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generációnak.

Azt írta, a Nacsa Lőrinc és Hollik István kereszténydemokrata képviselők által a héten benyújtott törvényjavaslat rendkívül fontos, mivel Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása aggasztó méreteket öltött: egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyasztja, és minden ötödik 10-14 éves gyerek már reggelire is rendszeresen iszik ebből az italból. Ez pedig jelentős egészségügyi veszélyt jelent - szögezte le Király Nóra.

A Ficsak energiaitalokkal kapcsolatos szülői véleményfelmérő kérdőíveiből kiderül: az ezer kitöltő 98,8 százaléka egyetértett azzal, hogy a kiskorú gyermekének ne legyenek elérhetők a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok.

Király Nóra azt írta, a Ficsak örül annak, hogy küzdelmük célba ért, és civil munkájukkal hozzájárulhattak a törvénymódosító javaslat sikeréhez. A közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A Ficsak bízik abban, hogy e törvénymódosítás hatására a jövő generációja egészségesebben élhet - olvasható a közleményben.

Forrás:mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.