Franciaország az eldobható e-cigaretták betiltását tervezi

Franciaország az eldobható elektromos cigaretták betiltását tervezi - jelentette be Élisabeth Borne francia miniszterelnök az RTL rádiócsatorna vasárnapi műsorában.

"Nagyon fontos közegészségügyi kérdésről van szó" - hangsúlyozta Borne, hozzátéve, hogy a francia kormány országos dohányzásellenes program létrehozásán dolgozik, mivel a cigaretták és más dohánytermékek fogyasztása következtében évente 75 ezer ember hal meg Franciaországban.

Az úgynevezett "füstmentes" elektromos cigaretták használata olyan szokásokat alakíthat ki a fiatalok körében, amelyek dohány- és nikotinfüggőséghez vezethetnek - tette hozzá a francia kormányfő.

Ugyanakkor a kabinet nem tervezi a dohánytermékek adókulcsának további emelését jövőre, miután idén már meghozták ezt a döntést - szögezte le a miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia elnök 2021-ben tervet mutatott be a franciaországi dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében. Azt ígérte, hogy megnövelik a füstmentes helyiségek és mindazon létesítmények számát, ahol tilos lesz a dohányzás, illetve 2030-ig minden 20 évesnél fiatalabb franciát leszoktatnak a dohányzásról.

 

Forrás: mti, Reuters, Élisabeth Borne/FB

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.