Franciaországban megemelik a dohánytermékek árát és kiszélesítik a füstmentes övezeteket

A dohánytermékek árának újabb emelése és a füstmentes övezetek kiszélesítése a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását célzó új francia kormányzati program két legfőbb intézkedése, amelyet kedden mutatott be Aurélien Rousseau egészségügyi miniszter.

Ez az új, 2023-2027-es időszakra szóló nemzeti dohányzás elleni program elsősorban a "dohánytermékek megadóztatásának és a dohányzás tilalmának megerősítésén alapul" - hangsúlyozta a tárcavezető. A program célja elsősorban az, hogy megelőzze, hogy a legfiatalabbak rászokjanak a dohányzásra, illetve, hogy jobban segítse a dohányosokat a leszokásban.     "Az árak emelése nagyon hatékony, ebben világszinten tudományos konszenzus van" - hívta fel a figyelmet Aurélien Rousseau.     A legtöbb cigarettamárka 20 szálat tartalmazó csomagja jelenleg 11 euróba kerül Franciaországban. Az árplafont fokozatosan emeli meg a kormány 13 euróig 2027 elejére, első lépcsőben 2025-ben 12 euróra. 

A táblákkal kijelölt dohánymentes övezeteket minden tengerpartra, közparkra, erdőre és olyan közterületekre is kiterjesztik, mint a közoktatási intézmények - jelentette be a miniszter, megemlítve a pénzbírság lehetőségét. A füstmentes területek - amelyekből 73 megyében már több mint 7200 található - elsősorban a helyi hatóságok által kezdeményezett mozgalom eredménye. Ez az elv válik szabállyá - tette hozzá.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a fiatalok körében népszerű Puff eldobható elektromos cigaretták árusítását is betiltják, mert az szerinte "közegészségügyi és környezetvédelmi aberráció". Édes vagy gyümölcsös ízekkel, élénk színű csomagolásban mintegy húsz márka forgalmaz Puff cigarettákat, ami a kormány szerint aggodalomra ad okot, mert a tizenévesek számára ez jelenti a belépőt a dohányzáshoz.     A tilalmat egy többpárti törvényjavaslattal kívánja a kormány bevezetni, amelyet december 4-én vitat meg a nemzetgyűlés. Az intézkedések várhatóan 2024 szeptemberében lépnek életbe. 

A 2016 és 2019 közötti példátlan mértékű csökkenés után a dohányzás stabilizálódott Franciaországban, de a társadalmi háttértől függően továbbra is jelentősek az egyenlőtlenségek. Franciaországban 2021-ben több mint 12 millióan dohányoztak rendszeresen, ami a 18 és 75 év közöttiek 25 százalékát jelenti. A fiatalok körében 2017 és 2021 között jelentősen csökkent a rendszeres dohányzás, 25-ről 16 százalékra. A dohányzás ugyanakkor továbbra is az elkerülhető elhalálozás legfőbb oka, mintegy 75 ezer halálesettel évente.

 

Forrás:mti

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2024. február 22.
35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. 

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

2024. február 20.
Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

2024. február 18.
A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

Összesen húsz új, dohányzásellenes intézkedést javasolt a spanyol orvosi kamara, melyek országos szinten érintenék a nyilvános helyeken való dohányzást is.

Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

2024. február 17.
Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

2024. február 17.
Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022