Idén 5 százalék alá csökkenhet Svédországban a dohányosok aránya

Ki gondolná, hogy hatvan évvel ezelőtt a svéd férfiak körében még 49 százalék volt a dohányosok aránya? Az ország a dohányzás elleni küzdelemnek így vágott neki.

A svéd állam ugyanolyan szigorú szabályokat vezetett be a dohányiparral szemben, mint a többi, abban a reményben, hogy csökken a hagyományos dohánytermékek fogyasztóinak aránya – ám közben engedélyezte a füstmentes termékeket. A dohányosoknak így módjuk van arra, hogy kielégítsék nikotinszükségletüket úgy, hogy azzal nem zavarnak másokat, és közben kevésbé ártanak az egészségüknek, mert a legtöbb káros anyagot a füsttel viszik be a szervezetükbe. Vélekedésük szerint, ez a megoldás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebben gyújtottak rá.

Svédországban az e-cigaretta, a vape, a hevített dohánytermékek és a nikotinpárnák is engedélyezettek, a snüssz pedig évtizedek óta népszerű, és meglehet, azért is, mert eleve úgy reklámozták, hogy aki használja, anélkül élvezheti a dohányt, hogy másokat zavarna a füsttel. Az őrölt, nedves, sót és aromát tartalmazó termék a hetvenes években terjedt el. Olyan népszerű lett, hogy amikor az ország 1995-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, tisztázták, hogy mentesülni szeretnének az EU-ban érvényes snüssztilalom alól.

Az Európai Unióban mért 25 százalékos csökkenés mellett, Svédországban, 2006 és 2020 között 60 százalékkal csökkent a hagyományos dohánytermékek fogyasztóinak száma. Napjainkra pedig a felnőtt lakosság 5,6 százaléka dohányzik, és a 16 és 29 év közötti korosztály körében 3 százalék, ami szintén a legalacsonyabb érték Európában: az uniós átlag 18 százalék, a németországi és az olaszországi 20 százalék felett van. A svéd dohányosok napi átlagfogyasztása fejenként 9,1 szál, az uniós átlag 14,2 százalék. Talán ennek lehet az eredménye az is, hogy százezer főre vetítve 17,7 a tüdőrákos esetek száma a skandináv államban, ami szintén a legjobb mutató Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5 százaléknál húzta meg a vonalat: egy országot akkor lehet dohányfüstmentesnek tekinteni, ha a lakosságának kevesebb, mint 5 százaléka dohányzik. A tendenciák alapján Svédország errefelé mutatnak. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Bővebben a témáról, ITT olvashat!

Forrás:mti,24hu,WHO

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.