Illegális cigarettagyárat leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Gyakorlatilag mindent előkészített a szervezett bűnözői csoport a busás profit érdekében, ám a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainak közbelépésével végül elmaradt a haszon. A felhalmozott alapanyagokból kiindulva, csak az első gyártási ciklusban, több millió szál cigarettát tudtak volna előállítani.

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága és Bevetési Igazgatósága közös munkájának eredménye, hogy július 13-án egy nagyteljesítményű illegális cigarettagyárat lepleztek le, közvetlenül a termelés megindítása előtt. A helyszínen talált és lefoglalt alapanyagokból 11 millió szál hamis Marlboro márkájú cigarettát tudtak volna gyártani az elkövetők.

Minden szervezetten és profin működött volna, ha az üzem beindul. Az illegális cigaretta előállítására kialakított nagyméretű helyiséget belső hangszigeteléssel látták el és külön épületekben tervezték elszállásolni a munkásokat.

A pénzügyőrök nyomozása egy üzemkész cigarettagyárat leplezett le a Heves vármegyei községben, ahol a 10 hektáros területet kutyákkal és több kamerával védték a kíváncsiskodóktól.

A pénzügyőrök az akció során közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősülő tárgyakat – számszeríj, átalakított lőfegyver – is találtak, amely miatt értesítették a hatáskörrel rendelkező illetékes rendőrkapitányságot.

A nyomozók egy személyt gyanúsítottként hallgattak ki jövedékkel visszaélés elősegítése bűncselekmény miatt. Az ügy kapcsán jövedéki eljárást folytatnak le a tulajdonosi jogokat gyakorló gazdasági társasággal szemben. A komplex akcióban közel 100 pénzügyőr vett részt, akik munkájukkal elérték, hogy egyetlen szál hamis cigaretta sem került forgalomba. Ennek megfelelően sem a magyar költségvetésnek, sem a legális piaci szereplőknek – a maguk gazdagodásával – nem tudtak kárt okozni az elkövetők.

 

Forrás és képek: NAV

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.