Illegális dohánykereskedőket fogtak el Baranyában

image_123650291 (7)89.JPG

Illegális dohánykereskedőket fogtak el Baranyában - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal régiós igazgatóságának sajtóreferense az MTI-vel.

A pénzügyőrök több mint húszezer doboz cigarettát és csaknem másfél mázsa vágott dohányt, továbbá egy luxusautót foglaltak le - tudatta Kuperczkó Adrienn közleményében.

A nyomozás üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás és költségvetési csalás gyanúja miatt indult, az eljárás során öt embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük a szállítót és a megrendelő dílert le is tartóztatták - írta.

A nyomozás eddigi adatai szerint a fő gyanúsított férfi nagy mennyiségben vásárolt adózás alól elvont, magyar adójegy nélküli dohánytermékeket, amelyek szállításában egy rejtekhelyes teherautóval rendelkező társa segített.

A nagy mennyiségű csempészholmit a díler saját lakcímén tárolta, a termékeket pedig kiterjedt vevőköre részére jelentős haszonnal értékesítette. A NAV nyomozói egy baranyai faluban ütöttek rajtuk egy szállítmány érkezése után, majd a díler fiatal élettársával közös lakhelyén és garázsában, illetve a férfi szomszédságában élő idős édesanyja házában kutattak az illegális dohánytermékek után - közölte.

A férfi anyjánál nem volt olyan helyiség, amelyben ne találtak volna adózás alól elvont terméket. A férfi garázsában egy nagyértékű - a felesége nevén lévő, vélhetően a nyereségből vásárolt - Mercedes AMG GT-53 típusú autóra is bukkantak - áll a közleményben.

A nyomozás többek között azt is kiderítette, hogy a férfi 2003 óta nem nyújtott be szja-bevallást, 2009 óta bejelentett munkahelye sem volt, legális forrásból származó bevétellel évek óta nem rendelkezett.

A baranyai pénzügyőri megmozdulással közel egy időben, Hajdú-Bihar vármegyében is kutattak az észak-alföldi nyomozók, az elkövetőkhöz köthető címeken.

Az intézkedéssorozat során mintegy 22 ezer doboz különböző márkájú cigarettát és 145 kilogramm vágott dohányt, valamint vagyonbiztosítás keretében egy platós csempészautót, egy luxusautót, illetve a vásárlás ellenértékeként hozott sokmillió forint készpénzt is lefoglalták a nyomozók.

Közölték: a hozzávetőleg 50 millió forint értékű lefoglalás teljes mértékben fedezi az okozott vagyoni hátrányt.

Forrás: NAV, mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

2024. július 17.
MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

A dohány feketepiac virágzik, a hazánkban elfogyasztott dohánytermékek egyre nagyobb hányada onnan származik. Az illegális gyártók, a feketekereskedők ellen az állami hatóságok (a NAV és a Rendőrség) lép fel. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi jár a vásárló fejében, amikor egy gyanús alaktól vásárol vagy online rendel magának dohányárut.

Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!

2024. július 04.
Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!


Felhívjuk Tisztelt Trafikos Társaink figyelmét, hogy az üzletekben elhelyezett biztonsági kamerák felvételeit kizárólag azok készítésének céljából (vagyonvédelem, bűnmegelőzés) lehet felhasználni, és azok csak az arra jogosultak számára megismerhetők.

Tisztelt Érdeklődők!

2024. július 01.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

2024. július 01.
Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

Ausztráliában a dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretták (vape) július 1-től csak gyógyszertárban kaphatóak.

A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

2024. július 01.
A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.