Írország is állami licenszhez köti a dohánytermékek kiskereskedelmét

A Dohány Kiskereskedők Európai Szövetsége (CEDT) útján kaptuk a hírt ír trafikos kollégáinktól, hogy Írország kormánya a múlt héten fogadta el azt a jogszabályt, amely jelentősen átalakítja a dohánytermékek kiskereskedelmi rendszerét és megerősíti a fiatalkorúak védelmét. Az új szabályozást júliusban léptetik életbe.

A most elfogadott Közegészségügyi (dohánytermékek és nikotinpárával működő termékek) Törvény legfontosabb rendelkezései:

 • Megtiltja a nikotinpárával működő termékek 18 éven aluliak részére való értékesítését.
 • Megtiltja a dohánytermékek és nikotinpárával működő termékek értékesítését a fiatalkorúaknak szóló rendezvényeken.
 • Megtiltja ezen termékek önkiszolgáló rendszerben való árusítását.
 • Állami licenszrendszert vezet be a dohánytermékek és nikotinpárával működő termékek kiskereskedelmi értékesítésére.
 • Megtiltja a nikotinpárával működő termékek reklámozását iskolák közelében és a tömegközlekedési eszközökön.
 • Hatékony végrehajtási jogosítványokkal ruházza fel a Környezet-egészségügyi Szolgálatot (Environmental Health Service)

A jogszabály kapcsán Stephen Donnelly egészségügyi miniszter kijelentette: „Szigorú engedélyezési rendszert vezetünk be a dohánytermékek és a nikotinpárával működő termékek kiskereskedelmére vonatkozóan, amely lehetőséget biztosít az engedély felfüggesztésére és  visszavonására a dohánykiskereskedelmi törvény megsértése esetén. Környezet-egészségügyi Szolgálatunkat felruháztuk a megfelelő hatáskörökkel e törvény rendelkezéseinek betartatására.”

A törvény által bevezetett licenszrendszer legfontosabb szabályai a következők lesznek:

 • Az engedélykötelezettség nem csak az üzlethelyiségekben való dohánytermék-kereskedelemre, hanem az online felületek üzemeltetőire is kiterjed.
 • A licensz egy évre (12 hónapra) szól, és nem újul meg automatikusan. A dohány kiskereskedőnek minden évben újra kell kérelmeznie a jogosultságot.
 • A jelenleg dohánytermék értékesítéssel (is) foglalkozó kiskereskedőnek a törvény hatályba lépésétől számított 6 hónapja van kérelmezni az engedélyt.
 • Az egészségügyi miniszter állapítja majd meg az engedélyért fizetendő licenszdíjat, ennek mértékét egyelőre nem tette közzé.
 • Ha egy kiskereskedő több üzletben vagy weboldalon kíván nikotinos terméket értékesíteni, úgy mindegyik üzletre vagy weboldalra külön licenszengedélyt kell kérelmeznie.
 • Az engedélyt látható helyen ki kell helyezni a dohányboltokban, illetve az ilyen termékeket árusító honlapokon.

A felügyeleti hatóság ezentúl jogosult lesz fiatalkorú (15-18 év közötti) közreműködő bevonásával próbavásárlást végezni a nikotinos termékeket árusító kereskedőnél. Ha a kereskedő megszegi a fiatalkorúaknak való értékesítés tilalmát, első jogsértés esetén legfeljebb 4000 Eurós pénzbüntetés és 6 hónapig terjedő szabadságvesztés, további jogsértések esetén 5000 Euróig terjedő  pénzbüntetés és 12 hónapig terjedő szabadságvesztés szabható ki rá.

Június végén az MDKSZ képviselői az ír fővárosba, Dublinba utaznak a CEDT közgyűlésére, így első kézből szerezhetünk információkat az Írországban bevezetni tervezett új trafikrendszer részleteiről és fogadtatásáról. Tapasztalatainkról beszámolunk online felületeinken. Kövessenek minket!

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.