ITT VANNAK A NÉBIH ÚJ INTÉZKEDÉSEI, MELYEK ÉRINTIK ÖNÖKET
Tisztelt Trafikos Társaink!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) annak érdekében, hogy segítse az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozását, több új intézkedést is bevezetett. Az alábbiakban összefoglaltuk a Nemzeti Dohányboltokat, illetve az ott dolgozó munkatársakat is érintő kérdésköröket:
ÉLELMISZEREK, ÉTKEZÉS MUNKAIDŐBEN
A forgalmazó felelős azért, hogy a szállítás, a raktározás és az értékesítés teljes folyamata alatt valamennyi élelmiszert fokozottan védjen a szennyezéstől, ugyanakkor a trafikban dolgozó munkatársak az üzletben töltött 8-12 óra alatt étkezéseik során kapcsolatba kerülnek ezen termékekkel.
- Meg kell akadályozni, hogy az esetlegesen fertőzött emberek köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag kerülhessen az élelmiszerekre. Ennek megelőzését segíti a cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi- vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazása.
- Meg kell akadályozni, hogy a vásárló kezétől, vagy köhögéssel, tüsszentéssel szennyeződhessen a termék, ezért annak csomagolóanyagát csak közvetlenül a fogyasztás előtt célszerű eltávolítani.
- Meg kell akadályozni, hogy az élelmiszerek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Nem megfelelő az a gyakorlat, ami az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik.
- Javasolt a hulladékgyűjtők gyakoribb ürítése.
KÖRNYEZET, BERENDEZÉSEK, ESZKÖZÖK
Fokozottan kell takarítani és fertőtleníteni a vásárlók által gyakran érintett felületeket.
- Az ajtókat, különösen a kilincseket rendszeresen tisztítani kell, és ahol megoldható, ott az „érintésmentes” önműködő ajtókra kell korlátozni a be- és kijárást.
- A boltban lévő hűtőpultok fogantyúit, a kasszát és annak környékét, illetve a bankkártya-terminált úgyszintén naponta többször fertőtlenítőszerrel át kell törölni.
- A tisztításokhoz virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
- Gondoskodni kell a helyiség rendszeres átszellőztetéséről.
DOLGOZÓK
- A munkatársak pénzzel való folyamatos érintkezése miatt a dolgozó számára kézi fertőtlenítőt, vagy egyszer-használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűt legalább 2-3 óránként javasolt cserélni, illetve kézmosási szünetet tartani. Evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni vagy fertőtleníteni.
- Minden kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
- Javasolt a pénztáros és a vásárlók közé plexifal beállítása.
VÁSÁRLÓK
Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzük.
- Jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy a javasolt személyes távolságot (minimum 1 méter) a vásárlók egymás között és a bolt munkatársaival is tartsák meg