Itthon egyre többen vásárolnak hevítéses dohánytermékeket

Változás a magyar dohányfogyasztóknál: Magyarországon is egyre többen vásárolnak hevítéses dohánytermékeket.

Az idei évben is folytatódott az elmúlt évek hagyománya: már minden második szál cigaretta hevítéses, miközben a hagyományos dohányt egyre kevesebben szívják – derült ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) adataiból, melyről bővebben a 24.hu számolt be.

Ugyan már nem növekszik olyan exponenciálisan a hevítéses dohánytermékek piaca, mint 2020 és 2022 között, azonban érezhetően emelkedik a termékkategória piaci részesedése.

2020 januárjában még mindössze 38,3 millió szálat értékesítettek belőle, addigra 2023 májusában már több mint 250 milliót.

Éves szintre lebontva még látványosabb a növekedés: 2020-ban 802 millió, 2021-ben 1594 millió, 2022-ben pedig 2591 millió hevítéses dohánytermék fogyott el – az idei év pedig valószínűleg rekorder lesz, mivel szeptemberig máris 226 millió szálat vásároltak Magyarországon.

Ezzel ellentétben a hagyományos cigarettatermékek forgalma igen jelentősen visszaesett: 2020 szeptemberében 661 millió szál hagyományos cigaretta fogyott, míg idén ugyanekkor már csak 492 millió. Ez, a 20 dobozos dohánytermékekre vetítve mintegy 8,5 millióval kevesebbet jelent, három éves távlatban pedig 85 millió dobozzal.

Ráadásul az adatok szerint nem az olcsóbb fogyasztási dohányra szoktak át a fogyasztók, ugyanis ebben a termékkategóriában is zuhan az eladott mennyiség: 2022-höz képest ebből is 30 tonnával kevesebb fogyott.

Az adatokat ugyanakkor torzítja, hogy órási az illegális cigaretta forgalma Magyarországon: tavaly mintegy 500 millió szál fogyott belőle, és az itthon betiltott Elf Bar-t is még sokan szívják.

 

Forrás: 24.hu,economx

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.