Kanadában figyelmeztetés kerül minden szál cigarettára

A dobozokon olvasható egészségkárosító hatásra figyelmeztetés mellett, hamarosan már a cigarettákon is olvasható lesz: a dohányzás méreg.

A dohányosok már jó ideje megszokhatták: hosszú évek óta olvashatóak a különböző figyelmeztetések, egészségkárosító hatásra figyelmeztető feliratok a cigarettásdobozokon, néhány éve elrettentő képekkel kiegészítve, ezeknek a hatékonysága azonban a jelek szerint évről évre csökken, ahogy a dohányosok hozzászoknak a jelenlétükhöz. Talán az is megeshet, hogy a legtöbben már szinte észre sem veszik. Valami ilyesmi járhatott a kanadai kormány fejében is, ugyanis a világon először nemcsak a csomagolásra, de minden egyes szál cigarettára is különböző figyelmeztető szövegeket helyeznek el Kanadában – méghozzá két nyelven, franciául és angolul.

A dohányfüst káros a gyerekekre, a cigaretta leukémiát okoz, minden slukk méreg – ilyen és ehhez hasonló szövegek lesznek majd olvashatók a cigaretta szálakon, a május végén született döntés értelmében, melynek nem titkolt célja, hogy a dohányosok számát 2035-re 5% alá csökkentsék.

Noha a rendelet már idén augusztus 1-jén életbe lép, a bevezetése szakaszosan történik a 2025 áprilisig terjedő időszak alatt – olvasható a CNN oldalán.

Forrás: CNN, metropol

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.