Kedvező változások jönnek a Trafiktörvényben

trafik-belso3

Az Országgyűlés keddi ülésnapján 136 igen szavazattal, 45 nem ellenében és kilenc tartózkodás mellett - a képviselők elfogadták az egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot, mely a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (Trafiktörvény) is érinti. A jogszabály a köztársasági elnök aláírását várja, azonban már most megosztjuk Önökkel a legfontosabb részleteket. 

1. Egyszerűbben módosítható a trafikokban forgalmazható termékek köre

Eddig maga a Trafiktörvény határozta meg, hogy milyen termékeket lehet a dohányboltokban forgalmazni, illetve milyen szolgáltatásokat lehet nyújtani. Ez a zárt felsorolás szigorú keretek közé szorította a trafikokat, ráadásul annak módosításához az Országgyűlés törvényalkotása volt szükséges. A most elfogadott törvény szerint a dohányboltokban forgalmazható termékek és szolgáltatások körét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke határozza meg, rendeleti úton. Az erről szóló rendeletet várhatóan a törvény vonatkozó rendelkezésének október 1-i hatályba lépését követően fogja megalkotni a hatóság elnöke.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége régóta kampányol a termékkörök bővíthetőségéért, ezért nagy örömmel üdvözöljük a jogalkotó döntését. Ahogyan a nemzetközi trendek is mutatják, a hagyományos dohánytermékek iránti érdeklődés csökkenésével párhuzamosan a dohányüzletek közösségi szolgáltató szerepe kerül előtérbe, hiszen sok kistelepülésen a trafik maradt az egyetlen, még működő kereskedelmi egység. A termékpaletta kiszélesítésével a trafikosok és családjaik megélhetése hosszú távon és kiszámítható módon biztosítható lesz. Franciaországban éppen ezért a dohányboltok átalakítására és a termékkínálat bővítésére kedvezményes hitel, állami támogatás, emellett ingyenes szakmai tanácsadás is igénybe vehető. Ausztriában a közelmúltban a digitális termékekkel bővítették kínálatukat a trafikok, míg Olaszországban már régebb óta intézhetők postai ügyek, befizethetők a köztartozások, bizonyos banki és biztosítási szolgáltatások is elérhetők a dohányboltokban.

2. A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység szüneteltetése

A törvény új előírása szerint az SZTFH elnöke engedélyezheti a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység szüneteltetését. A szüneteltetést az engedélyesnek kell kezdeményeznie, az ehhez kapcsolódó eljárás részletes szabályait az SZTFH elnöke fogja rendeletben meghatározni. A szüneteltetés feltételeinek és részletes szabályainak megalkotása után részletes tájékoztatást nyújtunk majd erről a lehetőségről is.

3. Dohánytermékek értékesítése trafikok között

Egyszerűbbé válik és többször lesz lehetőség a készleten lévő, azonban feleslegessé vált dohánytermékek eladása másik dohány kiskereskedő számára. Eddig a trafikosok közötti adásvételre évi két alkalommal nyílt lehetőség, és ezt 15 nappal előre be kellett jelenteni az adóhatóságnak. Az új jogszabály szerint erre évente négy alkalommal – március 31-i, június 30-i, szeptember 30-i, illetve december 31-i fordulónappal lehet majd sort keríteni. A 15 nappal előre történő bejelentési kötelezettség pedig már nem szerepel a jogszabályban.

4. A jogosulatlan dohánytermék kiskereskedelem fogalmának bevezetése

 Az elmúlt hónapokban nagy visszhangot kapott azoknak a termékeknek az ügye, amelyeket a jogszabály hiányosságait kihasználva (gyógyfüves hevítőrudak) vagy jogellenesen (eldobható elektronikus cigaretták) a dohányboltokon kívül forgalmaztak. A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a dohányterméknek minősülő termékeket dohánybolton kívül áruló, vagy a Magyarországon forgalomba nem hozható ilyen árucikkel kereskedő személyek és vállalkozások jogszabályt sértenek, és az elrettentést szolgáló komoly bírsággal néznek szembe. Ezekben az ügyekben az SZTFH jogosult majd eljárni, a hatóság által kiszabható bírság magánszemélyek esetében 1 milliótól 50 millió forintig, cégek esetében 5 milliótól 500 millió forintig terjedhet.

Ez a módosítás tisztázza a piacon kialakult problémás helyzetet, amely kapcsán az MDKSZ is kérte már a hatóságok intézkedését. Az SZTFH által működtetett 1828-as ingyenesen hívható zöld számon lehet bejelenteni azt, ha valahol ilyen illegális tevékenységet észlelünk, és a hatóság – a fent bemutatott jogkörében – eljár az elkövetővel szemben.

Legfrissebb híreink

Átadták a Continental Dohányipari Zrt. új gyártócsarnokát

2022. november 18.
Átadták a Continental Dohányipari Zrt. új gyártócsarnokát

A Continental Dohányipari Zrt. 9,2 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését adták át Sátoraljaújhelyen, a magyar kormány a beruházáshoz 3,6 milliárd forintos támogatást biztosított. 

Kétszer is kirabolták ugyanazt a dohányboltot – fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két férfit

2022. november 13.
Kétszer is kirabolták ugyanazt a dohányboltot – fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két férfit

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletet hirdetett egy fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben, amelyben két férfit 11 év 6 hónap, illetve 8 év fegyházbüntetésre, továbbá 12 év, illetve 8 év közügyektől eltiltásra ítélt. Ezen felül az I. rendű vádlottat 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint több mint 1 millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben. A bíróság egyúttal megszüntette az I. rendű vádlottal szemben korábban más ügyben kiszabott 6 hónap börtönbüntetésből engedélyezett feltételes szabadságot is.

Még egy évig maradhatnak az ízesített hevítőrudak

2022. november 11.
Még egy évig maradhatnak az ízesített hevítőrudak

Az Európai Bizottság a napokban hozta nyilvánosságra azt a felhatalmazáson alapuló rendeletet, amely jelentősen megváltoztatja a hevített dohánytermékek kereskedelmének szabályait. A 2022/2100 számú felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet kimondja, hogy a hevített dohánytermékek kapcsán is – a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan – tilos lesz a jellegzetes ízesítésű termékek forgalomba hozatala, illetve tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban, a kapszulában) ízesítést tartalmaz.

Dohányboltban ütötte meg a volt élettársát - VIDEÓVAL

2022. november 05.
Dohányboltban ütötte meg a volt élettársát - VIDEÓVAL

 

Súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki a személyét ért telefonon tett megjegyzést személyesen, tettlegesen torolt meg.

Már tudják hány éves korig lehet következmények nélkül dohányozni

2022. október 29.
Már tudják hány éves korig lehet következmények nélkül dohányozni

Dohányosokat vizsgáló nagyszabású tanulmányt tettek közzé amerikai kutatók a napokban, amelyben több mint 550 ezer amerikai felnőtt egészségügyi adatait analizálták az 1997 és 2020 közötti időszakban. Érdekes eredmény született – derül ki, az Index írásából.