Kedvező változások jönnek a Trafiktörvényben

trafik-belso3

Az Országgyűlés keddi ülésnapján 136 igen szavazattal, 45 nem ellenében és kilenc tartózkodás mellett - a képviselők elfogadták az egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot, mely a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (Trafiktörvény) is érinti. A jogszabály a köztársasági elnök aláírását várja, azonban már most megosztjuk Önökkel a legfontosabb részleteket. 

1. Egyszerűbben módosítható a trafikokban forgalmazható termékek köre

Eddig maga a Trafiktörvény határozta meg, hogy milyen termékeket lehet a dohányboltokban forgalmazni, illetve milyen szolgáltatásokat lehet nyújtani. Ez a zárt felsorolás szigorú keretek közé szorította a trafikokat, ráadásul annak módosításához az Országgyűlés törvényalkotása volt szükséges. A most elfogadott törvény szerint a dohányboltokban forgalmazható termékek és szolgáltatások körét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke határozza meg, rendeleti úton. Az erről szóló rendeletet várhatóan a törvény vonatkozó rendelkezésének október 1-i hatályba lépését követően fogja megalkotni a hatóság elnöke.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége régóta kampányol a termékkörök bővíthetőségéért, ezért nagy örömmel üdvözöljük a jogalkotó döntését. Ahogyan a nemzetközi trendek is mutatják, a hagyományos dohánytermékek iránti érdeklődés csökkenésével párhuzamosan a dohányüzletek közösségi szolgáltató szerepe kerül előtérbe, hiszen sok kistelepülésen a trafik maradt az egyetlen, még működő kereskedelmi egység. A termékpaletta kiszélesítésével a trafikosok és családjaik megélhetése hosszú távon és kiszámítható módon biztosítható lesz. Franciaországban éppen ezért a dohányboltok átalakítására és a termékkínálat bővítésére kedvezményes hitel, állami támogatás, emellett ingyenes szakmai tanácsadás is igénybe vehető. Ausztriában a közelmúltban a digitális termékekkel bővítették kínálatukat a trafikok, míg Olaszországban már régebb óta intézhetők postai ügyek, befizethetők a köztartozások, bizonyos banki és biztosítási szolgáltatások is elérhetők a dohányboltokban.

2. A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység szüneteltetése

A törvény új előírása szerint az SZTFH elnöke engedélyezheti a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység szüneteltetését. A szüneteltetést az engedélyesnek kell kezdeményeznie, az ehhez kapcsolódó eljárás részletes szabályait az SZTFH elnöke fogja rendeletben meghatározni. A szüneteltetés feltételeinek és részletes szabályainak megalkotása után részletes tájékoztatást nyújtunk majd erről a lehetőségről is.

3. Dohánytermékek értékesítése trafikok között

Egyszerűbbé válik és többször lesz lehetőség a készleten lévő, azonban feleslegessé vált dohánytermékek eladása másik dohány kiskereskedő számára. Eddig a trafikosok közötti adásvételre évi két alkalommal nyílt lehetőség, és ezt 15 nappal előre be kellett jelenteni az adóhatóságnak. Az új jogszabály szerint erre évente négy alkalommal – március 31-i, június 30-i, szeptember 30-i, illetve december 31-i fordulónappal lehet majd sort keríteni. A 15 nappal előre történő bejelentési kötelezettség pedig már nem szerepel a jogszabályban.

4. A jogosulatlan dohánytermék kiskereskedelem fogalmának bevezetése

 Az elmúlt hónapokban nagy visszhangot kapott azoknak a termékeknek az ügye, amelyeket a jogszabály hiányosságait kihasználva (gyógyfüves hevítőrudak) vagy jogellenesen (eldobható elektronikus cigaretták) a dohányboltokon kívül forgalmaztak. A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a dohányterméknek minősülő termékeket dohánybolton kívül áruló, vagy a Magyarországon forgalomba nem hozható ilyen árucikkel kereskedő személyek és vállalkozások jogszabályt sértenek, és az elrettentést szolgáló komoly bírsággal néznek szembe. Ezekben az ügyekben az SZTFH jogosult majd eljárni, a hatóság által kiszabható bírság magánszemélyek esetében 1 milliótól 50 millió forintig, cégek esetében 5 milliótól 500 millió forintig terjedhet.

Ez a módosítás tisztázza a piacon kialakult problémás helyzetet, amely kapcsán az MDKSZ is kérte már a hatóságok intézkedését. Az SZTFH által működtetett 1828-as ingyenesen hívható zöld számon lehet bejelenteni azt, ha valahol ilyen illegális tevékenységet észlelünk, és a hatóság – a fent bemutatott jogkörében – eljár az elkövetővel szemben.

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.