Kedvező változások jönnek a Trafiktörvényben

trafik-belso3

Az Országgyűlés keddi ülésnapján 136 igen szavazattal, 45 nem ellenében és kilenc tartózkodás mellett - a képviselők elfogadták az egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot, mely a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (Trafiktörvény) is érinti. A jogszabály a köztársasági elnök aláírását várja, azonban már most megosztjuk Önökkel a legfontosabb részleteket. 

1. Egyszerűbben módosítható a trafikokban forgalmazható termékek köre

Eddig maga a Trafiktörvény határozta meg, hogy milyen termékeket lehet a dohányboltokban forgalmazni, illetve milyen szolgáltatásokat lehet nyújtani. Ez a zárt felsorolás szigorú keretek közé szorította a trafikokat, ráadásul annak módosításához az Országgyűlés törvényalkotása volt szükséges. A most elfogadott törvény szerint a dohányboltokban forgalmazható termékek és szolgáltatások körét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke határozza meg, rendeleti úton. Az erről szóló rendeletet várhatóan a törvény vonatkozó rendelkezésének október 1-i hatályba lépését követően fogja megalkotni a hatóság elnöke.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége régóta kampányol a termékkörök bővíthetőségéért, ezért nagy örömmel üdvözöljük a jogalkotó döntését. Ahogyan a nemzetközi trendek is mutatják, a hagyományos dohánytermékek iránti érdeklődés csökkenésével párhuzamosan a dohányüzletek közösségi szolgáltató szerepe kerül előtérbe, hiszen sok kistelepülésen a trafik maradt az egyetlen, még működő kereskedelmi egység. A termékpaletta kiszélesítésével a trafikosok és családjaik megélhetése hosszú távon és kiszámítható módon biztosítható lesz. Franciaországban éppen ezért a dohányboltok átalakítására és a termékkínálat bővítésére kedvezményes hitel, állami támogatás, emellett ingyenes szakmai tanácsadás is igénybe vehető. Ausztriában a közelmúltban a digitális termékekkel bővítették kínálatukat a trafikok, míg Olaszországban már régebb óta intézhetők postai ügyek, befizethetők a köztartozások, bizonyos banki és biztosítási szolgáltatások is elérhetők a dohányboltokban.

2. A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység szüneteltetése

A törvény új előírása szerint az SZTFH elnöke engedélyezheti a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység szüneteltetését. A szüneteltetést az engedélyesnek kell kezdeményeznie, az ehhez kapcsolódó eljárás részletes szabályait az SZTFH elnöke fogja rendeletben meghatározni. A szüneteltetés feltételeinek és részletes szabályainak megalkotása után részletes tájékoztatást nyújtunk majd erről a lehetőségről is.

3. Dohánytermékek értékesítése trafikok között

Egyszerűbbé válik és többször lesz lehetőség a készleten lévő, azonban feleslegessé vált dohánytermékek eladása másik dohány kiskereskedő számára. Eddig a trafikosok közötti adásvételre évi két alkalommal nyílt lehetőség, és ezt 15 nappal előre be kellett jelenteni az adóhatóságnak. Az új jogszabály szerint erre évente négy alkalommal – március 31-i, június 30-i, szeptember 30-i, illetve december 31-i fordulónappal lehet majd sort keríteni. A 15 nappal előre történő bejelentési kötelezettség pedig már nem szerepel a jogszabályban.

4. A jogosulatlan dohánytermék kiskereskedelem fogalmának bevezetése

 Az elmúlt hónapokban nagy visszhangot kapott azoknak a termékeknek az ügye, amelyeket a jogszabály hiányosságait kihasználva (gyógyfüves hevítőrudak) vagy jogellenesen (eldobható elektronikus cigaretták) a dohányboltokon kívül forgalmaztak. A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a dohányterméknek minősülő termékeket dohánybolton kívül áruló, vagy a Magyarországon forgalomba nem hozható ilyen árucikkel kereskedő személyek és vállalkozások jogszabályt sértenek, és az elrettentést szolgáló komoly bírsággal néznek szembe. Ezekben az ügyekben az SZTFH jogosult majd eljárni, a hatóság által kiszabható bírság magánszemélyek esetében 1 milliótól 50 millió forintig, cégek esetében 5 milliótól 500 millió forintig terjedhet.

Ez a módosítás tisztázza a piacon kialakult problémás helyzetet, amely kapcsán az MDKSZ is kérte már a hatóságok intézkedését. Az SZTFH által működtetett 1828-as ingyenesen hívható zöld számon lehet bejelenteni azt, ha valahol ilyen illegális tevékenységet észlelünk, és a hatóság – a fent bemutatott jogkörében – eljár az elkövetővel szemben.

Legfrissebb híreink

Trafikos Találkozó – Fejlődés, távlatok, együttműködésben

2023. március 30.
Trafikos Találkozó – Fejlődés, távlatok, együttműködésben

 

Május 9-én a Trafikos Találkozóval kezdődik az MDKSZ 2023-as szakmai rendezvényeinek sora. 

Csaknem harmincmillió forint értékű kínából rendelt Elf Bar-szállítmányt foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2023. március 27.
Csaknem harmincmillió forint értékű kínából rendelt Elf Bar-szállítmányt foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

 

 

Kínából rendelt, csaknem harmincmillió forint piaci értékű Elf Bar-szállítmányt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

2023. március 24.
Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Négy évvel ezelőtti rablássorozat elkövetője ellen emelt vádat az ügyészség

2023. március 24.
Négy évvel ezelőtti rablássorozat elkövetője ellen emelt vádat az ügyészség

Négy évvel ezelőtti rablássorozat elkövetője ellen emelt vádat az ügyészség: a férfi két dohányboltot és egy ékszerüzletet rabolt ki Budapesten, majd Moszkvába szökött - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen

2023. március 13.
Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen

Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen, a dohány-nagykereskedő vállalat pert indítana