Kedvező Virginia-dohányterméssel számol idén az ULT

Augusztus utolsó hetében megkezdődött az idei Virginia dohányfajta felvásárlása az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft.-nél, a várakozások szerint a termés minősége az elmúlt évek átlagához viszonyítva jóval kedvezőbb lesz - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Fekete Tibor elmondta, eddig mintegy 2500 karton dohányt szállítottak be előtárolásra a felvásárlási raktárba, az idei kedvezőbb időjárási feltételek a cég reményei szerint biztosítják a 2100 tonnás szerződött mennyiség felvásárlását.

Kifejtette, a termesztési év során csupán néhány termelőnél volt tapasztalható terméskiesés, azokban a gazdaságokban, ahol jelentősebb mértékű vírusfertőzés vagy elemi kár volt, a gazdák legjobb igyekezetükkel próbálták az elszenvedett káraikat tompítani.

Az eddigi termelői látogatások alapján megállapítható, hogy az idei termés minősége az elmúlt évek átlagánál jóval kedvezőbb, a beszállított dohányok kiegyenlített minőségűek, nagyrészt "zöld" mentesek - ismertette a szakember.

Hozzátette, jelentős előrelépés történt az idegenanyag-mentesítés területén is, így a feldolgozásra kerülő tételek remélhetőleg nem tartalmaznak majd jelentősebb mennyiségű, nem dohány eredetű szennyeződéseket.

Fekete Tibor emlékeztetett, a termelőik munkáját nagyban segítette az idén bevezetett egyszerűsített felvásárlási szabvány, mely jelentősen leszűkítette a felvásárlási osztályok számát és az azok közti értékkülönbségeket. Az új szabvány lehetővé teszi, hogy egy adott felvásárlási osztályon belül szélesebb minőségi összetételű dohányanyag legyen - tette hozzá.

Az ULT 2022-ben a leszerződött mennyiséghez képest nyolcszáz tonnával kevesebb, összesen 1772 tonna Virginia-dohányt tudott felvásárolni a gazdálkodóktól.

 

Forrás: mti

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.