Kétszer is kirabolták ugyanazt a dohányboltot – fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két férfit

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletet hirdetett egy fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben, amelyben két férfit 11 év 6 hónap, illetve 8 év fegyházbüntetésre, továbbá 12 év, illetve 8 év közügyektől eltiltásra ítélt. Ezen felül az I. rendű vádlottat 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint több mint 1 millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben. A bíróság egyúttal megszüntette az I. rendű vádlottal szemben korábban más ügyben kiszabott 6 hónap börtönbüntetésből engedélyezett feltételes szabadságot is.

Az ítélet szerint a vádlottak először 2018 júniusában, majd 2018 augusztusában is kirabolták ugyanazt a rákoskeresztúri dohányboltot. Az első alkalommal az I. rendű vádlott ment az üzlethez az arcát eltakaró maszkban és egy lőfegyvernek látszó gáz riasztópisztollyal követelte az eladótól a bevétel átadását, míg társa a közelben figyeléssel biztosította a cselekményt. A másik alkalommal szerepet cseréltek és a II. rendű vádlott fenyegette meg az eladót a kasszában lévő pénz megszerzése érdekében, az I. rendű pedig a közelben várakozott és figyelt. A vádlottak az első esetben majd 470 ezer forintot, másodszor pedig közel 540 ezer forintot zsákmányoltak.

A bíróság a megállapított tényállás alapján az I. rendű vádlottat fegyveresen elkövetett rablás bűntettében – mint tettest, illetve egy esetben mint bűnsegédet – valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek. A II. rendű vádlottat tettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, fegyveresen elkövetett rablás bűntette mellett kábítószer birtoklásának vétsége miatt ítélték el.

A büntetés kiszabásakor a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, illetve a II. rendű vádlott büntetlen előéletét. Súlyosító körülmény volt azonban az, hogy az I. rendű vádlott a bűncselekményt különös visszaesőként, feltételes szabadság hatálya alatt követte el.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, azonban a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be azzal szemben, így az nem jogerős. A bíróság a tárgyaláson elrendelte a két férfi letartóztatását a másodfokú ítélet kihirdetéséig.

(Forrás: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya)

(Kép: Pixabay-illusztráció)

Legfrissebb híreink

Trafikos Találkozó – Fejlődés, távlatok, együttműködésben

2023. március 30.
Trafikos Találkozó – Fejlődés, távlatok, együttműködésben

 

Május 9-én a Trafikos Találkozóval kezdődik az MDKSZ 2023-as szakmai rendezvényeinek sora. 

Csaknem harmincmillió forint értékű kínából rendelt Elf Bar-szállítmányt foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2023. március 27.
Csaknem harmincmillió forint értékű kínából rendelt Elf Bar-szállítmányt foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

 

 

Kínából rendelt, csaknem harmincmillió forint piaci értékű Elf Bar-szállítmányt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

2023. március 24.
Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Négy évvel ezelőtti rablássorozat elkövetője ellen emelt vádat az ügyészség

2023. március 24.
Négy évvel ezelőtti rablássorozat elkövetője ellen emelt vádat az ügyészség

Négy évvel ezelőtti rablássorozat elkövetője ellen emelt vádat az ügyészség: a férfi két dohányboltot és egy ékszerüzletet rabolt ki Budapesten, majd Moszkvába szökött - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen

2023. március 13.
Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen

Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen, a dohány-nagykereskedő vállalat pert indítana