Kilenc tagú illegális fogyasztási dohányt előállító bandát vádol az ügyészség

Nagy vagyoni hátrány okozó bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és a bűncselkemény elkövetéséhez, elrejtéséhez nyújtott segítségnyújtással vádol az ügyészség kilenc személyt.  

A megalapozott gyanú szerint a vádlottak az alábbi bűncselekményt követték el: 2020-ban I. rendű vádlott elhatározta, hogy szárított dohánylevélből fogyasztási dohányt állít elő jövedelemszerzési célból és azt jóval a piaci ár alatt értékesíti. 


Ennek érdekében megállapodott a dohánytermelőként regisztrált II. rendű vádlottal, aki 2018-2020. között mezőgazdasági földterületein dohánytermelést folytatott, abban, hogy a II. rendű vádlott a felvásárlási árnál alacsonyabb áron eladja I. rendű vádlottnak a szárított dohányleveleket, amiből I. rendű vádlott vágott dohányt állít elő és piaci ár alatt értékesíti azt. A II. rendű vádlott 2020 áprilisától rendelkezett engedéllyel dohánytermék előállítására, tárolására és értékesítésére, földterületeinek napi művelését ebben az időben I., III. és IV. rendű vádlott végezte. 


A megállapodást követően a fogyasztási dohány elállítását, csomagolását III. rendű és IV. rendű vádlott egymást váltva végezte egy kékcsei ingatlanban. Ők munkájukért rendszeres juttatásban részesültek az I.r. vádlottól. Az értékesítést I. rendű vádlott végezte. Ily módon a vádlottak 2020-ban kettő hónap leforgása alatt több mint 5000 kg fogyasztási dohányt állítottak elő. 2020. szeptember 11-én a kékcsei ingatlanban a nyomozó hatóság házkutatást tartott, melynek során további 331 kg fogyasztási dohányt foglaltak le. 


Az I. rendű vádlott a rendőri intézkedést követően is tovább folytatta fenti cselekményét, amiben immáron a kékcsei ingatlan egyik lakója, az V. rendű vádlott segítette. A fogyasztási dohány előállítása ezúttal 2021. január 15-ig zajlott, amikor ismételt ellenőrzést tartottak az ingatlanon. Ezúttal 240 kg fogyasztási dohányt, továbbá dohányleveleket és dohányvágó gépet foglalt le a hatóság. 
Az I. rendű vádlott ezután az ellenőrzés után sem hagyott fel tevékenységével, egy másik ingatlanon 2021. márciusáig folytatta a fogyasztási dohány előállítását és értékesítését. 
Az I. rendű vádlott fenti cselekményével a költségvetésnek több, mint kétszáz millió forint vagyoni hátrányt okozott. 
VI., VII. és VIII. rendű vádlottak továbbértékesítés céljából vásároltak dohányt az I. rendű vádlottól, míg IX. rendű vádlott a fogyasztási dohány előállításához szükséges gépeket adott el az I. rendű vádlott részére.  


Az ügyészség vádiratában I., II., III., IV., VI. és VII. rendű vádlottakkal szemben fenti cselekményük miatt végrehajtandó börtönbüntetés, míg V., VIII. és IX. rendű vádlott esetében végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. 

A bíróság 2023. szeptember 25-én tart előkészítő ülést az ügyben, ahol a vádlottaknak nyilatkozhatnak arról, hogy beismerik-e a terhükre rótt bűncselkemény elkövetését és lemondanak a tárgyalás jogáról, vagy tagadva bűnösségüket a bizonyítási eljárás lefolytatását kérik. 

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.