Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Fekete Tibor elmondta, a szerényebb alapárral és dinamikus felárral dolgozó korábbi árrendszert elsősorban a Virginia-termelők kérésére úgy változtatták meg, hogy hatvan százalékkal emelkedett az alapár, de továbbra is száz százalékos felárat biztosítanak a hektáronkénti 1000 kilogramm feletti termésmennyiségre - ismertette az agronómiai igazgató.

Megjegyezte, a Burleynél a januári értékesítést is figyelembe véve 18 százalékos alapáremelést hirdettek meg, a felár pedig az előbbihez hasonló feltételek mellett 150 százalék lett, ezzel pedig - egy átlagos termés esetében - az inflációt követő bevételnövekményt biztosít az ULT a termelőinek 2024-ben.

Hozzátette: az idei árpolitika meghatározásánál kedvező körülmény volt, hogy a 2022-es mélyponthoz képest tavaly jelentősen javult a termelőktől átvett szárazdohány minősége és mennyisége, Virginia-fajtából 1900, míg Burley-ből 465 tonna termett meg.

Mennyiségben összességében több mint 7 százalékkal több dohányt tudott felvásárolni a társaság és kimondottan jó volt a választék összetétele, ezzel pedig tovább erősödött a magyar dohány helyzete az európai piacon - értékelt a szakember.

Megjegyezte, a Magyarország mindkét fajta tekintetében kiváló, használható értékű töltelékdohányt állít elő, így nem véletlen, hogy a 2018-at, mint bázisévet figyelembe véve mindkét dohányfajtánál 127-130 százalékkal emelték meg a termésért kínált árakat.

Az adatok szerint a 2022-es hektáronkénti 1100 kilogrammos terméshozam 2023-ban 1500 kilogramm fölé emelkedett; a szakember becslései szerint a magyar dohánytermesztésben további 300-400 kilogrammos hozamnövekedés is benne lehet, amely két-három éven belül realizálódhat.

Egy nagyon erős versenykultúrát hoztak létre, ami a magyar mezőgazdaságban az egyéb társkultúrákkal szemben erős pozíciókkal rendelkezik - hangoztatta Fekete Tibor.

A szakember az idei év kilátásaira kitérve azt mondta, a szezonban 2200 tonna Virginia és 500 tonna Burley termeltetését célozta meg az ULT, ez pedig az elmúlt év kedvező tapasztalatai nyomán reális elvárás lehet.

 

Forrás:mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

2024. július 17.
MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

A dohány feketepiac virágzik, a hazánkban elfogyasztott dohánytermékek egyre nagyobb hányada onnan származik. Az illegális gyártók, a feketekereskedők ellen az állami hatóságok (a NAV és a Rendőrség) lép fel. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi jár a vásárló fejében, amikor egy gyanús alaktól vásárol vagy online rendel magának dohányárut.

Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!

2024. július 04.
Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!


Felhívjuk Tisztelt Trafikos Társaink figyelmét, hogy az üzletekben elhelyezett biztonsági kamerák felvételeit kizárólag azok készítésének céljából (vagyonvédelem, bűnmegelőzés) lehet felhasználni, és azok csak az arra jogosultak számára megismerhetők.

Tisztelt Érdeklődők!

2024. július 01.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

2024. július 01.
Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

Ausztráliában a dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretták (vape) július 1-től csak gyógyszertárban kaphatóak.

A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

2024. július 01.
A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.