Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Fekete Tibor elmondta, a szerényebb alapárral és dinamikus felárral dolgozó korábbi árrendszert elsősorban a Virginia-termelők kérésére úgy változtatták meg, hogy hatvan százalékkal emelkedett az alapár, de továbbra is száz százalékos felárat biztosítanak a hektáronkénti 1000 kilogramm feletti termésmennyiségre - ismertette az agronómiai igazgató.

Megjegyezte, a Burleynél a januári értékesítést is figyelembe véve 18 százalékos alapáremelést hirdettek meg, a felár pedig az előbbihez hasonló feltételek mellett 150 százalék lett, ezzel pedig - egy átlagos termés esetében - az inflációt követő bevételnövekményt biztosít az ULT a termelőinek 2024-ben.

Hozzátette: az idei árpolitika meghatározásánál kedvező körülmény volt, hogy a 2022-es mélyponthoz képest tavaly jelentősen javult a termelőktől átvett szárazdohány minősége és mennyisége, Virginia-fajtából 1900, míg Burley-ből 465 tonna termett meg.

Mennyiségben összességében több mint 7 százalékkal több dohányt tudott felvásárolni a társaság és kimondottan jó volt a választék összetétele, ezzel pedig tovább erősödött a magyar dohány helyzete az európai piacon - értékelt a szakember.

Megjegyezte, a Magyarország mindkét fajta tekintetében kiváló, használható értékű töltelékdohányt állít elő, így nem véletlen, hogy a 2018-at, mint bázisévet figyelembe véve mindkét dohányfajtánál 127-130 százalékkal emelték meg a termésért kínált árakat.

Az adatok szerint a 2022-es hektáronkénti 1100 kilogrammos terméshozam 2023-ban 1500 kilogramm fölé emelkedett; a szakember becslései szerint a magyar dohánytermesztésben további 300-400 kilogrammos hozamnövekedés is benne lehet, amely két-három éven belül realizálódhat.

Egy nagyon erős versenykultúrát hoztak létre, ami a magyar mezőgazdaságban az egyéb társkultúrákkal szemben erős pozíciókkal rendelkezik - hangoztatta Fekete Tibor.

A szakember az idei év kilátásaira kitérve azt mondta, a szezonban 2200 tonna Virginia és 500 tonna Burley termeltetését célozta meg az ULT, ez pedig az elmúlt év kedvező tapasztalatai nyomán reális elvárás lehet.

 

Forrás:mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.