Mexikó: Tilos a dohánytermékek reklámozása, promóciója, bármilyen népszerűsítése

A közép-amerikai országban életbe lépett a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye: Mexikóban egyáltalán nem lehet nyilvános helyeken bagózni. Erről adott hírt a BBC.

A most életbe lépett szabályozás, a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye, ezzel a 2008-as, némileg megengedő törvény – amely dohányzásmentes tereket írt elő a bárokban, éttermekben és a munkahelyeken – most teljes tilalomra bővült minden nyilvános helyen. Azaz nem lehet rágyújtani még a parkokban, strandokon és a szállodákban sem.

Ezzel egyidőben teljesen betiltják a dohánytermékek reklámozását, promócióját és szponzorálását is, vagyis a cigarettát még az üzletekben sem lehet kiállítani. Az e-cigaretta is szigorúbb új korlátozások hatálya alá esik mostantól, különösen beltéren.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet üdvözölte a lépést, szerintük a dohányzás az egyetlen leginkább megelőzhető halálok a világon, amely évente csaknem egymillió halálesetért felelős Amerikában, akár közvetlen fogyasztás, akár passzív dohányzás következtében.

 

Érthető módon a mexikói dohányosok kétségbe vannak esve az új törvény drákói szigorától. Az új szabályozás ugyanis lényegében azt jelenti, hogy sokan csak az otthonukban vagy mások magánlakásában dohányozhatnak majd.

Az ma még kérdéses, hogy a jogérvényesítés hogyan zajlik majd. Mivel a rendőrségi korrupció meglehetősen komoly szinten van jelen Mexikóban, sokan attól tartanak, hogy ahelyett, hogy valódi pénzbírságot vagy büntetést szabnának ki a nyilvános helyeken való dohányzásért, egyes tisztek ürügyként használják fel kenőpénz felvételére.

Forrás: BBC/xataka

Kép: Pixabay

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.