Mexikó: Tilos a dohánytermékek reklámozása, promóciója, bármilyen népszerűsítése

A közép-amerikai országban életbe lépett a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye: Mexikóban egyáltalán nem lehet nyilvános helyeken bagózni. Erről adott hírt a BBC.

A most életbe lépett szabályozás, a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye, ezzel a 2008-as, némileg megengedő törvény – amely dohányzásmentes tereket írt elő a bárokban, éttermekben és a munkahelyeken – most teljes tilalomra bővült minden nyilvános helyen. Azaz nem lehet rágyújtani még a parkokban, strandokon és a szállodákban sem.

Ezzel egyidőben teljesen betiltják a dohánytermékek reklámozását, promócióját és szponzorálását is, vagyis a cigarettát még az üzletekben sem lehet kiállítani. Az e-cigaretta is szigorúbb új korlátozások hatálya alá esik mostantól, különösen beltéren.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet üdvözölte a lépést, szerintük a dohányzás az egyetlen leginkább megelőzhető halálok a világon, amely évente csaknem egymillió halálesetért felelős Amerikában, akár közvetlen fogyasztás, akár passzív dohányzás következtében.

 

Érthető módon a mexikói dohányosok kétségbe vannak esve az új törvény drákói szigorától. Az új szabályozás ugyanis lényegében azt jelenti, hogy sokan csak az otthonukban vagy mások magánlakásában dohányozhatnak majd.

Az ma még kérdéses, hogy a jogérvényesítés hogyan zajlik majd. Mivel a rendőrségi korrupció meglehetősen komoly szinten van jelen Mexikóban, sokan attól tartanak, hogy ahelyett, hogy valódi pénzbírságot vagy büntetést szabnának ki a nyilvános helyeken való dohányzásért, egyes tisztek ürügyként használják fel kenőpénz felvételére.

Forrás: BBC/xataka

Kép: Pixabay

Legfrissebb híreink

Írország is állami licenszhez köti a dohánytermékek kiskereskedelmét

2023. június 07.
Írország is állami licenszhez köti a dohánytermékek kiskereskedelmét

A Dohány Kiskereskedők Európai Szövetsége (CEDT) útján kaptuk a hírt ír trafikos kollégáinktól, hogy Írország kormánya a múlt héten fogadta el azt a jogszabályt, amely jelentősen átalakítja a dohánytermékek kiskereskedelmi rendszerét és megerősíti a fiatalkorúak védelmét. Az új szabályozást júliusban léptetik életbe.

Mik a leggyakoribb hibák a dohányboltokban?

2023. május 02.
Mik a leggyakoribb hibák a dohányboltokban?

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága tájékoztatót adott ki a dohányboltokban folytatott ellenőrzések során feltárt leggyakoribb hibákról, illetve hiányosságokról. A hatóság a hibák elkerülésére is megfogalmazott néhány javaslatot. 

SZTFH rendelet a kötelező szakmai képzésről

2023. április 21.
SZTFH rendelet a kötelező szakmai képzésről

Megjelent a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személyek országos képzési rendszeréről szóló 8/2023. (IV. 11.) SZTFH rendelet. Erről a hatóság a cikkben található közleményben adott tájékoztatást.

A Continental 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét

2023. április 20.
A Continental 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét

A több mint 500 munkavállalót foglalkoztató Continental Dohányipari Zrt. 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét, a cafeteria keretösszegét 10 százalékkal növelte, és bruttó 214 millió forintnyi jutalmat is szétosztott - közölte  Sátoraljaújhely egyik legnagyobb munkaadója az MTI-vel.