Mexikó: Tilos a dohánytermékek reklámozása, promóciója, bármilyen népszerűsítése

A közép-amerikai országban életbe lépett a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye: Mexikóban egyáltalán nem lehet nyilvános helyeken bagózni. Erről adott hírt a BBC.

A most életbe lépett szabályozás, a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye, ezzel a 2008-as, némileg megengedő törvény – amely dohányzásmentes tereket írt elő a bárokban, éttermekben és a munkahelyeken – most teljes tilalomra bővült minden nyilvános helyen. Azaz nem lehet rágyújtani még a parkokban, strandokon és a szállodákban sem.

Ezzel egyidőben teljesen betiltják a dohánytermékek reklámozását, promócióját és szponzorálását is, vagyis a cigarettát még az üzletekben sem lehet kiállítani. Az e-cigaretta is szigorúbb új korlátozások hatálya alá esik mostantól, különösen beltéren.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet üdvözölte a lépést, szerintük a dohányzás az egyetlen leginkább megelőzhető halálok a világon, amely évente csaknem egymillió halálesetért felelős Amerikában, akár közvetlen fogyasztás, akár passzív dohányzás következtében.

 

Érthető módon a mexikói dohányosok kétségbe vannak esve az új törvény drákói szigorától. Az új szabályozás ugyanis lényegében azt jelenti, hogy sokan csak az otthonukban vagy mások magánlakásában dohányozhatnak majd.

Az ma még kérdéses, hogy a jogérvényesítés hogyan zajlik majd. Mivel a rendőrségi korrupció meglehetősen komoly szinten van jelen Mexikóban, sokan attól tartanak, hogy ahelyett, hogy valódi pénzbírságot vagy büntetést szabnának ki a nyilvános helyeken való dohányzásért, egyes tisztek ürügyként használják fel kenőpénz felvételére.

Forrás: BBC/xataka

Kép: Pixabay

Legfrissebb híreink

Fokozott figyelem, közelednek az ünnepek!

2023. november 27.
Fokozott figyelem, közelednek az ünnepek!

Az Országos Rendőr-főkapitányságon 2023. november 13-án zajlott a kereskedelmi egységek biztonságával összefüggő kérdésekre fókuszáló konferencia.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220. számú törvényjavaslatról

2023. november 24.
A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220.  számú törvényjavaslatról

A T/6220 számú, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban foglalt, a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések kapcsán a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége – figyelembe véve, hogy egyelőre csak a törvényjavaslat benyújtáskori szövege ismert – a jogalkotó számára megfontolásra ajánlja az alábbi szakmai szempontokat.

COPD Világnap - Magyarországon is népbetegségnek számít

2023. november 15.
COPD Világnap - Magyarországon is népbetegségnek számít

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár megelőzhető és kezelhető, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagy másnéven COPD, mégis dobogós helyen szerepel a vezető halálokok között – hangsúlyozta Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója a témában rendezett szakmai konferencián. 

Dániában korlátozzák a fiatalok alkoholvásárlását és emelik a snüssz árát

2023. november 15.
Dániában korlátozzák a fiatalok alkoholvásárlását és emelik a snüssz árát

Dániában korlátozzák a 18 év alattiak alkoholvásárlását és emelik a snus árát - derült ki a dán egészségügyi minisztérium bejelentéséből.

Alternatív nikotintermékek - a Tholos Foundation szakpolitikai tanulmánya

2023. november 10.
Alternatív nikotintermékek - a Tholos Foundation szakpolitikai tanulmánya

A Tholos Foundation a japán székhelyű Pacific Alliance Institute-tal és a svédországi Scantech Strategy Advisors tanácsadó céggel együttműködésben közzétette a Safer Nicotine Works című szakpolitikai tanulmányát arról, hogy hogyan csökkentette sikeresen Svédország és Japán a dohányzási arányt biztonságosabb alternatív nikotintermékek bevezetésével.