Növekedett a dohánytermékek forgalma itthon

Hiába kúsznak felfelé az árak, a hazai dohányforgalom az idei évben az első és a második félévben is jelentősen emelkedett.

Meglepő képet festenek a legfrissebb adatok a dohányforgalom kapcsán: idén az előző évhez képest az első és a második félévben is jelentősen növekedett a legális dohányforgalom: az elsőben 3,6; míg a második félévben 7,1 százalékkal.

Az elmúlt években ugyan jellemzően csökkent a hagyományos cigaretta és a finomra vágott dohány forgalma, mely részben az alternatív dohánytermékeknek, mint az elektronikus cigaretta és a hevítéssel működő eszközök egyre népszerűbbé válásának, másrészt pedig a dohány egyre magasabb árának köszönhető.

A hazai dohányforgalom növekedését az is jelzi, hogy míg 2021-ben 973 milliárdos forgalmat könyveltek el a dohányboltok, 2022-ben ez a szám már 1000 milliárd forint környékén alakult.

A Napi.hu azt írja, a forgalom növekedésében több tényező is szerepet játszhatott, így például az, hogy csökkenőben van a hazai csempészdohány-forgalom, részben azért, mert a csempészcigaretta jelentős része korábban Ukrajnából érkezett.

A NAV közlése szerint 2022 első 9 hónapjában 17,6 millió szál illegális cigarettát foglaltak le a csempészektől, míg 2021-ben ennek a 10-szeresét, összesen 175 millió szálat. Az adatok alapján hasonló az arány a fogyasztási dohány esetében is.

 (Forrás:napi.hu/NAV)

(Kép:pixabay)

Legfrissebb híreink

Írország is állami licenszhez köti a dohánytermékek kiskereskedelmét

2023. június 07.
Írország is állami licenszhez köti a dohánytermékek kiskereskedelmét

A Dohány Kiskereskedők Európai Szövetsége (CEDT) útján kaptuk a hírt ír trafikos kollégáinktól, hogy Írország kormánya a múlt héten fogadta el azt a jogszabályt, amely jelentősen átalakítja a dohánytermékek kiskereskedelmi rendszerét és megerősíti a fiatalkorúak védelmét. Az új szabályozást júliusban léptetik életbe.

Mik a leggyakoribb hibák a dohányboltokban?

2023. május 02.
Mik a leggyakoribb hibák a dohányboltokban?

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága tájékoztatót adott ki a dohányboltokban folytatott ellenőrzések során feltárt leggyakoribb hibákról, illetve hiányosságokról. A hatóság a hibák elkerülésére is megfogalmazott néhány javaslatot. 

SZTFH rendelet a kötelező szakmai képzésről

2023. április 21.
SZTFH rendelet a kötelező szakmai képzésről

Megjelent a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személyek országos képzési rendszeréről szóló 8/2023. (IV. 11.) SZTFH rendelet. Erről a hatóság a cikkben található közleményben adott tájékoztatást.

A Continental 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét

2023. április 20.
A Continental 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét

A több mint 500 munkavállalót foglalkoztató Continental Dohányipari Zrt. 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét, a cafeteria keretösszegét 10 százalékkal növelte, és bruttó 214 millió forintnyi jutalmat is szétosztott - közölte  Sátoraljaújhely egyik legnagyobb munkaadója az MTI-vel.