Növekedett a dohánytermékek forgalma itthon

Hiába kúsznak felfelé az árak, a hazai dohányforgalom az idei évben az első és a második félévben is jelentősen emelkedett.

Meglepő képet festenek a legfrissebb adatok a dohányforgalom kapcsán: idén az előző évhez képest az első és a második félévben is jelentősen növekedett a legális dohányforgalom: az elsőben 3,6; míg a második félévben 7,1 százalékkal.

Az elmúlt években ugyan jellemzően csökkent a hagyományos cigaretta és a finomra vágott dohány forgalma, mely részben az alternatív dohánytermékeknek, mint az elektronikus cigaretta és a hevítéssel működő eszközök egyre népszerűbbé válásának, másrészt pedig a dohány egyre magasabb árának köszönhető.

A hazai dohányforgalom növekedését az is jelzi, hogy míg 2021-ben 973 milliárdos forgalmat könyveltek el a dohányboltok, 2022-ben ez a szám már 1000 milliárd forint környékén alakult.

A Napi.hu azt írja, a forgalom növekedésében több tényező is szerepet játszhatott, így például az, hogy csökkenőben van a hazai csempészdohány-forgalom, részben azért, mert a csempészcigaretta jelentős része korábban Ukrajnából érkezett.

A NAV közlése szerint 2022 első 9 hónapjában 17,6 millió szál illegális cigarettát foglaltak le a csempészektől, míg 2021-ben ennek a 10-szeresét, összesen 175 millió szálat. Az adatok alapján hasonló az arány a fogyasztási dohány esetében is.

 (Forrás:napi.hu/NAV)

(Kép:pixabay)

Legfrissebb híreink

Kővel dobták meg a dohánybolt ajtaját, a terézvárosi rendőrök keresik a videón látható két fiatalt

2023. január 23.
Kővel dobták meg a dohánybolt ajtaját, a terézvárosi rendőrök keresik a videón látható két fiatalt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. Kerületi Rendőrkapitánysága 01060/147/2023. bűnügyi számon rongálás vétség miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint 2023. január 18-án éjfél körül egy terézvárosi dohánybolt ajtaját egy fiatal kővel bedobta, majd társával tovább rugdosta, egyikük bement, de nem vitt el semmit.

Szigorítást jelentettek be az e-cigarettákra és az égésmentes dohánytermékekre Olaszországban

2023. január 19.
Szigorítást jelentettek be az e-cigarettákra és az égésmentes dohánytermékekre Olaszországban

Az elektromos cigaretták és az égésmentes dohánytermékek reklámozásának, valamint zárt térben való élvezetének korlátozását jelentette be szerdán Orazio Schillaci olasz egészségügyi miniszter, hangoztatva, hogy a korábbi, enyhébb szigorítások ellenére a lakosság 24,5 százaléka továbbra is dohányzik.

Mi Hazánk: átfogó stratégia a lakosság egészségének javításához

2023. január 18.
Mi Hazánk: átfogó stratégia a lakosság egészségének javításához

Átfogó stratégia megalkotását javasolja a Mi Hazánk a magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében. Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese szerint, a jelenlegi kabinetnek lenne eszköze arra, hogy hatékonyan visszaszorítsa az energiaital-fogyasztást - amely valóban rendkívül súlyos egészségkárosító hatással bír a fiatalok körében -, de ezt nem teszi meg.

2023 a dohányboltokban - Mit hoz az új év?

2023. január 09.
2023 a dohányboltokban - Mit hoz az új év?

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb változásokat, amelyekre a trafikoknak fel kell készülniük az idei évben. Minden kedves kollégának sikeres új évet kívánunk!

Kampányfilmekkel az Elf Bar ellen - középiskolás tanulókat díjaztak

2022. december 20.
Kampányfilmekkel az Elf Bar ellen - középiskolás tanulókat díjaztak

Tizenkét középiskolai diák vett át elismerést 2022. december 19-én dr. Maruzsa Zoltántól, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárától és dr. Biró Marcelltől, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnökétől Budapesten az Elf Bar elleni video pályázat eredményhirdetésén.