Növekedett a dohánytermékek forgalma itthon

Hiába kúsznak felfelé az árak, a hazai dohányforgalom az idei évben az első és a második félévben is jelentősen emelkedett.

Meglepő képet festenek a legfrissebb adatok a dohányforgalom kapcsán: idén az előző évhez képest az első és a második félévben is jelentősen növekedett a legális dohányforgalom: az elsőben 3,6; míg a második félévben 7,1 százalékkal.

Az elmúlt években ugyan jellemzően csökkent a hagyományos cigaretta és a finomra vágott dohány forgalma, mely részben az alternatív dohánytermékeknek, mint az elektronikus cigaretta és a hevítéssel működő eszközök egyre népszerűbbé válásának, másrészt pedig a dohány egyre magasabb árának köszönhető.

A hazai dohányforgalom növekedését az is jelzi, hogy míg 2021-ben 973 milliárdos forgalmat könyveltek el a dohányboltok, 2022-ben ez a szám már 1000 milliárd forint környékén alakult.

A Napi.hu azt írja, a forgalom növekedésében több tényező is szerepet játszhatott, így például az, hogy csökkenőben van a hazai csempészdohány-forgalom, részben azért, mert a csempészcigaretta jelentős része korábban Ukrajnából érkezett.

A NAV közlése szerint 2022 első 9 hónapjában 17,6 millió szál illegális cigarettát foglaltak le a csempészektől, míg 2021-ben ennek a 10-szeresét, összesen 175 millió szálat. Az adatok alapján hasonló az arány a fogyasztási dohány esetében is.

 (Forrás:napi.hu/NAV)

(Kép:pixabay)

Legfrissebb híreink

Fokozott figyelem, közelednek az ünnepek!

2023. november 27.
Fokozott figyelem, közelednek az ünnepek!

Az Országos Rendőr-főkapitányságon 2023. november 13-án zajlott a kereskedelmi egységek biztonságával összefüggő kérdésekre fókuszáló konferencia.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220. számú törvényjavaslatról

2023. november 24.
A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220.  számú törvényjavaslatról

A T/6220 számú, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban foglalt, a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések kapcsán a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége – figyelembe véve, hogy egyelőre csak a törvényjavaslat benyújtáskori szövege ismert – a jogalkotó számára megfontolásra ajánlja az alábbi szakmai szempontokat.

COPD Világnap - Magyarországon is népbetegségnek számít

2023. november 15.
COPD Világnap - Magyarországon is népbetegségnek számít

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár megelőzhető és kezelhető, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagy másnéven COPD, mégis dobogós helyen szerepel a vezető halálokok között – hangsúlyozta Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója a témában rendezett szakmai konferencián. 

Dániában korlátozzák a fiatalok alkoholvásárlását és emelik a snüssz árát

2023. november 15.
Dániában korlátozzák a fiatalok alkoholvásárlását és emelik a snüssz árát

Dániában korlátozzák a 18 év alattiak alkoholvásárlását és emelik a snus árát - derült ki a dán egészségügyi minisztérium bejelentéséből.

Alternatív nikotintermékek - a Tholos Foundation szakpolitikai tanulmánya

2023. november 10.
Alternatív nikotintermékek - a Tholos Foundation szakpolitikai tanulmánya

A Tholos Foundation a japán székhelyű Pacific Alliance Institute-tal és a svédországi Scantech Strategy Advisors tanácsadó céggel együttműködésben közzétette a Safer Nicotine Works című szakpolitikai tanulmányát arról, hogy hogyan csökkentette sikeresen Svédország és Japán a dohányzási arányt biztonságosabb alternatív nikotintermékek bevezetésével.