Országgyűlés - Súlyos, visszatartó erejű bírságokra van szükség

A parlament lezárta a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényjavaslat tárgyalását november 28-án, kedden. Összefoglaló.

Súlyos, visszatartó erejű bírságokra van szükség

Ágh Péter (Fidesz) az előterjesztő képviseletében hangsúlyozta: a dohányzás kiemelt kockázatot jelent az egészségre, a tüdődaganatok és a dohányzás között ok-okozati összefüggés mutatható ki. A kormány 2010 óta számos lépést tett, például a vendéglátóhelyek és a tömegközlekedés is füstmentessé vált - mondta. Emlékeztetett: míg 2010-ben a magyar lakosság 35-40 százaléka dohányzott, amely mára 20-25 százalékra csökkent. Korábban a dohánytermékek mintegy 40 ezer helyen voltak elérhetőek, most hatezer körüli az elárusítóhelyek száma. Azonban az ellenőrzések tapasztalatai szerint főként a fővárosban és Pest megyében rendszeresen szolgálnak ki 18 éven aluliakat, és a mai bírságolási rendszer nem visszatartó erejű - mutatott rá. Ágh Péter úgy fogalmazott: nem engedhető meg, hogy akárcsak egy trafikos fittyet hányjon a szabályokra, és kiszolgáljon fiatalkorúakat. Ezért szigorításra szorul a szabályozás, súlyos, visszatartó erejű, már az első alkalommal is minimum egymillió forintos pénzbírságot vezetnek be, végső soron pedig a trafik engedélye is rámehet arra, ha fiataloknak értékesítenek - jelezte Ágh Péter.

Kormány: csökkent a dohányzó fiatalok száma

Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára jelezte: a kormány és a tárca is támogatja az előterjesztést. Rámutatott: hogy 2009-ben a 15-17 év közöttiek 16,9 százaléka dohányzott napi szinten, ez az arány mára a felére esett vissza, és 15 százalékpontban nőtt a korosztályban azok száma, akik még egyáltalán nem gyújtottak rá. Fidesz: a szigorú szabályozás a fiatalok érdekében fontos

Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz) kiemelte: a tervezet célja a jogellenes dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység megelőzésére és megakadályozására vonatkozó rendelkezések kiegészítése a piac felügyelete során tapasztaltak alapján. Úgy fogalmazott: a szigorú szankcionálás a fiatalkorúak védelme érdekében fontos. Tájékoztatása szerint az elmúlt időszak ellenőrzései alapján nőtt azok száma, ahol a dohányboltok figyelmen kívül hagyták a fiatalkorúak kiszolgálásának tilalmát. Míg 2022-ben 574 ellenőrzésből 78 esetben összesen 23,4 millió forint bírságot szabtak ki, 2023-ban 805 ellenőrzésből 177 esetben több mint 111 millió forintot - ismertette. A nagyobbik kormánypárt vezérszónoka ezért is támogatásáról biztosította a javaslatot. 

DK: a szigorúbb szankciók támogathatók, a teljes javaslat nem

Arató Gergely (DK) közölte: a javaslat számos elemével egyetértenek, a fiatalkorúaknak dohányterméket eladók szigorúbb szankcionálásával pártjuk egyetért és támogatja azt. A törvényjavaslat azonban szélesíti az illetékes miniszter lehetőségét arra, hogy pályázat nélkül, önhatalmúan osszon ki dohánykoncessziókat. A tervezet emellett tartalmazza azt is, hogy a vendégmunkások munkásszállóin dohánybolt nyílhasson. Mindezek miatt a törvényjavaslat egészét nem tudják támogatni - jelezte az ellenzéki párt vezérszónoka.

KDNP: szigorúan kell szankcionálni a fiatalkorúkat kiszolgáló boltokat

Nacsa Lőrinc (KDNP) súlyos népegészségügyi problémának nevezte a dohányzást, ami kilencven százalékban felelős a tüdőrák kialakulásáért. A felszólaló hozzátette, a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálesetek negyede is a dohányzás következményének tekinthető. A kormány korábbi intézkedéseit felsoroló képviselő hangsúlyozta, ma már elképzelhetetlen, hogy valaki dohányozzon a közintézményekben, a munkahelyeken, az iskolákban, a megállókban, a kocsmákban az éttermekben és egyéb zárt közösségi terekben. A kereszténydemokrata politikus a legnagyobb kihívásnak az új generációs, hevített dohánytermékekkel szembeni fellépést nevezte. Hangsúlyozta, hogy az indítvány pontosítja a dohányboltok termékkihelyezési és polcképszerződési szabályait. A vezérszónok szükségesnek tartotta, hogy nagyon szigorúan szankcionálják azokat a dohányboltokat, amelyekben kiszolgálják a fiatalkorúakat. A KDNP támogatja a javaslatot - jelentette be.

A Jobbik jó iránynak tartja a komolyabb szankciókat

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) elismerte a nemdohányzók védelmében elért eredményeket. Egyúttal azonban rámutatott, hogy az államnak pusztán a dohánytermékek megvásárlásából éves szinten nagyjából 500 milliárd adóbevétele származik. Ez az áfával együtt több, mint 700 milliárd forintot jelent, egy ilyen gigantikus adóbevétel befolyásolja a kormány döntéseit - jelentette ki. Z. Kárpát Dániel jó iránynak nevezte, hogy komolyabb szankciókat alkalmaznak azokkal szemben, akik a fiatalkorúaknak értékesítenek dohánytermékeket. Az ellenzéki politikus kérte, vegyék ki a javaslatból azt, hogy négyezer főnél több főtt foglalkoztató zárt ipari parkokban vagy munkásszállók környékén is lehessen dohányboltot nyitni.

 

Forrás: mti

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.