Országgyűlés - Súlyos, visszatartó erejű bírságokra van szükség

A parlament lezárta a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényjavaslat tárgyalását november 28-án, kedden. Összefoglaló.

Súlyos, visszatartó erejű bírságokra van szükség

Ágh Péter (Fidesz) az előterjesztő képviseletében hangsúlyozta: a dohányzás kiemelt kockázatot jelent az egészségre, a tüdődaganatok és a dohányzás között ok-okozati összefüggés mutatható ki. A kormány 2010 óta számos lépést tett, például a vendéglátóhelyek és a tömegközlekedés is füstmentessé vált - mondta. Emlékeztetett: míg 2010-ben a magyar lakosság 35-40 százaléka dohányzott, amely mára 20-25 százalékra csökkent. Korábban a dohánytermékek mintegy 40 ezer helyen voltak elérhetőek, most hatezer körüli az elárusítóhelyek száma. Azonban az ellenőrzések tapasztalatai szerint főként a fővárosban és Pest megyében rendszeresen szolgálnak ki 18 éven aluliakat, és a mai bírságolási rendszer nem visszatartó erejű - mutatott rá. Ágh Péter úgy fogalmazott: nem engedhető meg, hogy akárcsak egy trafikos fittyet hányjon a szabályokra, és kiszolgáljon fiatalkorúakat. Ezért szigorításra szorul a szabályozás, súlyos, visszatartó erejű, már az első alkalommal is minimum egymillió forintos pénzbírságot vezetnek be, végső soron pedig a trafik engedélye is rámehet arra, ha fiataloknak értékesítenek - jelezte Ágh Péter.

Kormány: csökkent a dohányzó fiatalok száma

Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára jelezte: a kormány és a tárca is támogatja az előterjesztést. Rámutatott: hogy 2009-ben a 15-17 év közöttiek 16,9 százaléka dohányzott napi szinten, ez az arány mára a felére esett vissza, és 15 százalékpontban nőtt a korosztályban azok száma, akik még egyáltalán nem gyújtottak rá. Fidesz: a szigorú szabályozás a fiatalok érdekében fontos

Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz) kiemelte: a tervezet célja a jogellenes dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység megelőzésére és megakadályozására vonatkozó rendelkezések kiegészítése a piac felügyelete során tapasztaltak alapján. Úgy fogalmazott: a szigorú szankcionálás a fiatalkorúak védelme érdekében fontos. Tájékoztatása szerint az elmúlt időszak ellenőrzései alapján nőtt azok száma, ahol a dohányboltok figyelmen kívül hagyták a fiatalkorúak kiszolgálásának tilalmát. Míg 2022-ben 574 ellenőrzésből 78 esetben összesen 23,4 millió forint bírságot szabtak ki, 2023-ban 805 ellenőrzésből 177 esetben több mint 111 millió forintot - ismertette. A nagyobbik kormánypárt vezérszónoka ezért is támogatásáról biztosította a javaslatot. 

DK: a szigorúbb szankciók támogathatók, a teljes javaslat nem

Arató Gergely (DK) közölte: a javaslat számos elemével egyetértenek, a fiatalkorúaknak dohányterméket eladók szigorúbb szankcionálásával pártjuk egyetért és támogatja azt. A törvényjavaslat azonban szélesíti az illetékes miniszter lehetőségét arra, hogy pályázat nélkül, önhatalmúan osszon ki dohánykoncessziókat. A tervezet emellett tartalmazza azt is, hogy a vendégmunkások munkásszállóin dohánybolt nyílhasson. Mindezek miatt a törvényjavaslat egészét nem tudják támogatni - jelezte az ellenzéki párt vezérszónoka.

KDNP: szigorúan kell szankcionálni a fiatalkorúkat kiszolgáló boltokat

Nacsa Lőrinc (KDNP) súlyos népegészségügyi problémának nevezte a dohányzást, ami kilencven százalékban felelős a tüdőrák kialakulásáért. A felszólaló hozzátette, a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálesetek negyede is a dohányzás következményének tekinthető. A kormány korábbi intézkedéseit felsoroló képviselő hangsúlyozta, ma már elképzelhetetlen, hogy valaki dohányozzon a közintézményekben, a munkahelyeken, az iskolákban, a megállókban, a kocsmákban az éttermekben és egyéb zárt közösségi terekben. A kereszténydemokrata politikus a legnagyobb kihívásnak az új generációs, hevített dohánytermékekkel szembeni fellépést nevezte. Hangsúlyozta, hogy az indítvány pontosítja a dohányboltok termékkihelyezési és polcképszerződési szabályait. A vezérszónok szükségesnek tartotta, hogy nagyon szigorúan szankcionálják azokat a dohányboltokat, amelyekben kiszolgálják a fiatalkorúakat. A KDNP támogatja a javaslatot - jelentette be.

A Jobbik jó iránynak tartja a komolyabb szankciókat

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) elismerte a nemdohányzók védelmében elért eredményeket. Egyúttal azonban rámutatott, hogy az államnak pusztán a dohánytermékek megvásárlásából éves szinten nagyjából 500 milliárd adóbevétele származik. Ez az áfával együtt több, mint 700 milliárd forintot jelent, egy ilyen gigantikus adóbevétel befolyásolja a kormány döntéseit - jelentette ki. Z. Kárpát Dániel jó iránynak nevezte, hogy komolyabb szankciókat alkalmaznak azokkal szemben, akik a fiatalkorúaknak értékesítenek dohánytermékeket. Az ellenzéki politikus kérte, vegyék ki a javaslatból azt, hogy négyezer főnél több főtt foglalkoztató zárt ipari parkokban vagy munkásszállók környékén is lehessen dohányboltot nyitni.

 

Forrás: mti

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2024. február 22.
35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. 

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

2024. február 20.
Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

2024. február 18.
A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

Összesen húsz új, dohányzásellenes intézkedést javasolt a spanyol orvosi kamara, melyek országos szinten érintenék a nyilvános helyeken való dohányzást is.

Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

2024. február 17.
Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

2024. február 17.
Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022