Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Magyarországon 1993 óta április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot, az ideire a Magyar Rákellenes Liga számos érdekes és hasznos előadással készült, a rendezvényen a leggyakoribb daganatos betegségekkel kapcsolatban mutattak be egy-egy újdonságot a szakma vezető szakembereinek előadásaival.

A közlemény idézi Bogos Krisztinát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatóját, aki elmondta, évente tízezer tüdődaganatos megbetegedést regisztrálnak, és nyolcezren halnak bele a betegségbe.

Hozzátette: mivel a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség, így 2019 óta, Hunchest néven állami szűrőprogram is létezik, amivel elsősorban az 50 és 70 év közötti dohányosokat próbálják elérni. A tüdőrákos esetek 80 százalékát a dohányzás okozza, és átlagosan minden 7-8. dohányosnál kialakul a tüdőrák.

A szakember elmondta, a programban részt vevők 5 százalékánál mutatták ki a tüdőrák korai stádiumát, ami nagyban növeli a túlélési esélyeket.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az emlőrák egy új, úgynevezett brachiterápiás sugárkezelését mutatta be. A brachiterápia egy daganatközeli terápia: a sugárzó izotópot vezetik be egy vékony műanyag katéteren át a kritikus helyre.

A brachiterápia kiváltja a 3-5 hetes, de legalább 3 hetes sugárkezelést, helyette négy nap, újabban már csak két kezelés történik. Előnye ennek az eljárásnak a rövidebb kezelési idő, kíméli az ép szöveteket, kevesebb mellékhatása van és az egészségügyi személyzet sem kap sugárterhelést - ismertette.

Az Európai Brachiterápiás Társaság ötéves, spanyol-magyar együttműködésben megvalósított kutatásának eredményei szerint a résztvevők 96 százalékánál öt év után sem újult ki a betegség.

A robotsebészet friss magyarországi eredményeit mutatta be Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa. A robotasszisztált eljárás olyan beavatkozásoknál használható, ahol eddig nyitott vagy laparoszkópos műtét történt. Az eszközök mobilisabbak, kisebb a beteg és az egészségügyi személyzet terhelése, és segítségével olyan helyek is elérhetőek a testben, amelyek eddig nem.

A szakember beszámolt arról, hogy a robotsebészeti beavatkozásokat jellemzően a prosztatadaganatoknál, a hasi, nőgyógyászati és mellkassebészeti beavatkozásoknál alkalmazzák, de hamarosan fej-nyaki műtéteket is végeznek majd ilyen módszerrel.

 

Forrás: mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.