Romániában betiltották az elektromos cigaretták forgalmazását kiskorúaknak

Romániában nagy többséggel - egyetlen ellenszavazattal - elfogadta a képviselőház kedden a dohánytermék-kereskedelemről szóló törvény módosítását, amely betiltja az elektromos cigaretták értékesítését kiskorúaknak.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a jogszabály megtiltja a 18 éven aluliak kiszolgálását elektronikus cigarettákkal, e-cigaretták utántöltőivel és a dohányt felmelegítő termékekkel, valamint ezen termékek automatákból történő értékesítését is.

A törvénymódosítás arra kötelezi az oktatási intézményeket, hogy kényszerítő intézkedéseket alkalmazzanak azokkal a tanulókkal szemben, akik az iskolába dohánytermékeket, elektronikus cigarettákat vagy dohánymelegítő eszközt visznek, akár saját használatra, akár értékesítés céljából. A módosítások egyike tiltja az olyan nikotinos tasakok forgalomba hozatalát is, amelyek nikotintartalma meghaladja a 20 milligrammot tasakonként.

A törvény elfogadásáról szintén beszámoló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi közleményében kiemelte: azért támogatták a tiltás kiterjesztését az elektronikus cigarettákra, mert elsődleges céljuk a gyermekek biztonsága és egészsége, aminek védelmében olyan jogalkotásra van szükség, amely korlátozza a káros termékekhez való hozzáférést kiskorúak számára.

A szövetség tudatta: a törvénymódosítással betiltották az oktatási intézményekben bármilyen típusú cigaretták használatát, valamint az online vásárlást és az önkiszolgáló automatákban való eladást is. Ezentúl csomagautomatákhoz sem engedélyezik a cigarettarendelés kiszállítását, abban az esetben pedig, ha futár szállít ki dohányterméket, a csomagon fel kell tüntetni, hogy mit tartalmaz, és a küldeményt kizárólag nagykorú veheti át.

Ennek az előírásnak a megsértése 500 lejes (39 ezer forint) pénzbírságot von maga után a futár számára. Abban az esetben, ha egy kereskedelmi egység nem tartja be ezt a szabályozást, annak működése 30 napra felfüggeszthető, valamint 20 ezer lejes (1,5 millió forint) pénzbírsággal büntethető - derül ki az RMDSZ közleményéből.

 

Forrás: mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.