Sikerrel zárta afrikai dohánybeszerző útját a Continental Csoport

image_123650291 (11)95.JPG

Tíznapos dohánybeszerző utat zárt a Continental Dohányipari Csoport Afrika jelentős dohánytermelő országaiban. A cég szakértői Tanzániában, Malawiban és Zimbabwéban tárgyaltak a dohánytermesztés helyzetének felmérése és a jövőbeli készletek biztosítása céljából. Malawiból és Tanzániából sikerült a szükséges mennyiségű dohánykészletet lekötni, Zimbabwéban ezt a szokásostól elmaradó minőség részben meghiúsította.

A jelenlegi világpiaci környezetben, ahol a kereslet messze meghaladja a kínálatot, az afrikai dohánytermesztő országok nagy potenciállal bírnak: Tanzánia, Malawi és Zimbabwe mind meghatározó exportőrök, ráadásul az elmúlt két évben e három országban jelentős mértékben emelkedtek a dohányfelvásárlási árak, ami a termelők fokozott motivációját tükrözi. Legnagyobb problémát hosszútávon a fenntarthatóság jelenti, a zömében fával fűtött Virginia dohányszárítók ellátása megújuló termesztett fűtőanyaggal kulcskérdés ezen a területen.

Az időjárási tényezők jelentős hatással lehetnek az adott évek termésmennyiségére, így Zimbabwében az elmúlt évtizedek legkeményebb szárazságát tapasztalták ebben a 2023-2024-es időszakban, ami az árak drasztikus emelkedését és a kínálat csökkenését eredményezte. Az országban jelenleg is zajlik a feldolgozási és felvásárlási szezon, és már elkezdődött a palántanevelés az új termelési ciklusra, amely szeptemberben veszi kezdetét. A Continental rendelkezik innen származó készletekkel, így ezúttal csak a legszükségesebb mennyiség felvásárlása volt szükséges.

Malawi a világ egyik legszegényebb országa, de egyúttal a Burley dohányok egyik legnagyobb exportőre, a 2024-es évjárat pedig különösen jó minőségűnek bizonyul. Az óriási kereslet mellett az elmúlt évihez képest is magasabb áron tudják a termést értékesíteni a termelők és feldolgozók, amelyből a Continental is jelentős mennyiséget kötött le.

A három ország közül ebben az évben talán Tanzánia kínálja a legérdekesebb lehetőségeket a vevők számára. A dohánytermesztést felügyelő szervezetek rögzítik az árakat, így a nagy kereslet ellenére az árak nem emelkedtek olyan mértékben, mint más afrikai országokban. A helyi termelők jelentős, ár-érték arányban is kiemelkedő Virginia-termésmennyiséget állítottak elő, ennek köszönhetően a Continental is kedvező feltételek mellett tudta lekötni a szükséges mennyiséget.

Összességében elmondható, hogy a három említett országon kívül Mozambik, Zambia, Kenya, Uganda és Dél-Afrika is jelentős dohánytermelő országok, így Afrika ma kiemelt szerepet játszik a világ dohánykereskedelmében. A tendenciákat a Continental is figyelemmel követi, a minél kedvezőbb beszerzések, illetve a nemzetközi kapcsolatok ápolása érdekében.

 

Forrás: Continental Dohányipari Csoport

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

2024. július 17.
MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

A dohány feketepiac virágzik, a hazánkban elfogyasztott dohánytermékek egyre nagyobb hányada onnan származik. Az illegális gyártók, a feketekereskedők ellen az állami hatóságok (a NAV és a Rendőrség) lép fel. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi jár a vásárló fejében, amikor egy gyanús alaktól vásárol vagy online rendel magának dohányárut.

Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!

2024. július 04.
Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!


Felhívjuk Tisztelt Trafikos Társaink figyelmét, hogy az üzletekben elhelyezett biztonsági kamerák felvételeit kizárólag azok készítésének céljából (vagyonvédelem, bűnmegelőzés) lehet felhasználni, és azok csak az arra jogosultak számára megismerhetők.

Tisztelt Érdeklődők!

2024. július 01.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

2024. július 01.
Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

Ausztráliában a dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretták (vape) július 1-től csak gyógyszertárban kaphatóak.

A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

2024. július 01.
A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.