Spanyolországban a cigarettagyárak is fizetnek a csikkek eldobásáért

 

A forrás tekintetében nem tudhatunk biztosat, hiszen csak becslésekre lehet alapozni, de állítólag évi 4500 milliárd csikket dobnak el az emberek a strandon, a tereken, az utcán, ahelyett, hogy a kukába dobnák azokat. 

A dohányzás elleni küzdelem új fejezeteként Spanyolországban a gyártó cégeknek kell a jövőben fizetniük az eldobott cigaretták eltakarításáért. Spanyolország új környezetvédelmi szabályozása értelmében a gyártók kötelesek emlékeztetni a fogyasztókat arra, hogy ne dobják el a csikkjüket a közterületeken, miközben áthárítják majd rájuk a költségek egy részét. Egy tanulmány becslése szerint a költségek fejenként évi 12-21 euróra tehetők – így összesen akár 1 milliárd euróra rúghat az összeg, írja a greenfo.hu, az euronews.com-ra hivatkozva.

A lap szerint ugyanakkor a cigarettagyártók valószínűleg a fogyasztókra hárítják át a költségeket az árak emelésével, ami viszont ösztönzőleg hathat a leszokásra.

Nagyjából tíz évbe telik, mire egy csikk lebomlik, és a folyamat során mérgező anyag (leginkább ólom és arzén) szabadul fel. Az Ocean Conservancy nonprofit szervezet szerint a cigarettavég a tengeri szennyezés leggyakoribb típusa, több kerül a vízbe belőle, mint műanyag palackból vagy zacskóból. Egyre több közterületen tiltják meg a bagózást, tavaly nyáron például Barcelona tengerparti strandjain.

A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente körülbelül 4500 milliárd cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón – közölte a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet. A cigarettacsikkek teszik ki az óceánokból összegyűjtött hulladék 20 százalékát. A kimosódó kémiai anyagok eléggé mérgezők ahhoz, hogy ártsanak az édesvízi és tengeri halaknak – állítja a szervezet, az ezzel foglalkozó kísérletekre támaszkodva.

Ami pedig a hevítéses termékek fogyasztóit illeti, vélemények szerint az elektromos cigaretta még környezetszennyezőbb. A környezeti kár dohányzásellenes szervezetek szerint vélhetően még ennél is nagyobb lesz, ahogy az elektromos cigaretták népszerűbbé válnak. Az elektromos eszközök hulladéka ugyanis jóval komolyabb környezeti veszélyt jelent, mint a cigaretta, mivel fémeket, áramköröket, egyszer használatos műanyagpatronokat, akkumulátorokat és a folyadékokban mérgező kémiai anyagokat tartalmaz.

Amellett, hogy károsítja a környezetet, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dohányzás évente 8 millió embert öl meg világszerte, és jelentős egészségügyi költségeket generál.

Forrás: euronew

Kép:pixabay

Legfrissebb híreink

Írország is állami licenszhez köti a dohánytermékek kiskereskedelmét

2023. június 07.
Írország is állami licenszhez köti a dohánytermékek kiskereskedelmét

A Dohány Kiskereskedők Európai Szövetsége (CEDT) útján kaptuk a hírt ír trafikos kollégáinktól, hogy Írország kormánya a múlt héten fogadta el azt a jogszabályt, amely jelentősen átalakítja a dohánytermékek kiskereskedelmi rendszerét és megerősíti a fiatalkorúak védelmét. Az új szabályozást júliusban léptetik életbe.

Mik a leggyakoribb hibák a dohányboltokban?

2023. május 02.
Mik a leggyakoribb hibák a dohányboltokban?

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága tájékoztatót adott ki a dohányboltokban folytatott ellenőrzések során feltárt leggyakoribb hibákról, illetve hiányosságokról. A hatóság a hibák elkerülésére is megfogalmazott néhány javaslatot. 

SZTFH rendelet a kötelező szakmai képzésről

2023. április 21.
SZTFH rendelet a kötelező szakmai képzésről

Megjelent a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személyek országos képzési rendszeréről szóló 8/2023. (IV. 11.) SZTFH rendelet. Erről a hatóság a cikkben található közleményben adott tájékoztatást.

A Continental 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét

2023. április 20.
A Continental 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét

A több mint 500 munkavállalót foglalkoztató Continental Dohányipari Zrt. 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét, a cafeteria keretösszegét 10 százalékkal növelte, és bruttó 214 millió forintnyi jutalmat is szétosztott - közölte  Sátoraljaújhely egyik legnagyobb munkaadója az MTI-vel.