Spanyolországban a cigarettagyárak is fizetnek a csikkek eldobásáért

 

A forrás tekintetében nem tudhatunk biztosat, hiszen csak becslésekre lehet alapozni, de állítólag évi 4500 milliárd csikket dobnak el az emberek a strandon, a tereken, az utcán, ahelyett, hogy a kukába dobnák azokat. 

A dohányzás elleni küzdelem új fejezeteként Spanyolországban a gyártó cégeknek kell a jövőben fizetniük az eldobott cigaretták eltakarításáért. Spanyolország új környezetvédelmi szabályozása értelmében a gyártók kötelesek emlékeztetni a fogyasztókat arra, hogy ne dobják el a csikkjüket a közterületeken, miközben áthárítják majd rájuk a költségek egy részét. Egy tanulmány becslése szerint a költségek fejenként évi 12-21 euróra tehetők – így összesen akár 1 milliárd euróra rúghat az összeg, írja a greenfo.hu, az euronews.com-ra hivatkozva.

A lap szerint ugyanakkor a cigarettagyártók valószínűleg a fogyasztókra hárítják át a költségeket az árak emelésével, ami viszont ösztönzőleg hathat a leszokásra.

Nagyjából tíz évbe telik, mire egy csikk lebomlik, és a folyamat során mérgező anyag (leginkább ólom és arzén) szabadul fel. Az Ocean Conservancy nonprofit szervezet szerint a cigarettavég a tengeri szennyezés leggyakoribb típusa, több kerül a vízbe belőle, mint műanyag palackból vagy zacskóból. Egyre több közterületen tiltják meg a bagózást, tavaly nyáron például Barcelona tengerparti strandjain.

A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente körülbelül 4500 milliárd cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón – közölte a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet. A cigarettacsikkek teszik ki az óceánokból összegyűjtött hulladék 20 százalékát. A kimosódó kémiai anyagok eléggé mérgezők ahhoz, hogy ártsanak az édesvízi és tengeri halaknak – állítja a szervezet, az ezzel foglalkozó kísérletekre támaszkodva.

Ami pedig a hevítéses termékek fogyasztóit illeti, vélemények szerint az elektromos cigaretta még környezetszennyezőbb. A környezeti kár dohányzásellenes szervezetek szerint vélhetően még ennél is nagyobb lesz, ahogy az elektromos cigaretták népszerűbbé válnak. Az elektromos eszközök hulladéka ugyanis jóval komolyabb környezeti veszélyt jelent, mint a cigaretta, mivel fémeket, áramköröket, egyszer használatos műanyagpatronokat, akkumulátorokat és a folyadékokban mérgező kémiai anyagokat tartalmaz.

Amellett, hogy károsítja a környezetet, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dohányzás évente 8 millió embert öl meg világszerte, és jelentős egészségügyi költségeket generál.

Forrás: euronew

Kép:pixabay

Legfrissebb híreink

Fokozott figyelem, közelednek az ünnepek!

2023. november 27.
Fokozott figyelem, közelednek az ünnepek!

Az Országos Rendőr-főkapitányságon 2023. november 13-án zajlott a kereskedelmi egységek biztonságával összefüggő kérdésekre fókuszáló konferencia.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220. számú törvényjavaslatról

2023. november 24.
A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének álláspontja a T/6220.  számú törvényjavaslatról

A T/6220 számú, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban foglalt, a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések kapcsán a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége – figyelembe véve, hogy egyelőre csak a törvényjavaslat benyújtáskori szövege ismert – a jogalkotó számára megfontolásra ajánlja az alábbi szakmai szempontokat.

COPD Világnap - Magyarországon is népbetegségnek számít

2023. november 15.
COPD Világnap - Magyarországon is népbetegségnek számít

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár megelőzhető és kezelhető, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagy másnéven COPD, mégis dobogós helyen szerepel a vezető halálokok között – hangsúlyozta Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója a témában rendezett szakmai konferencián. 

Dániában korlátozzák a fiatalok alkoholvásárlását és emelik a snüssz árát

2023. november 15.
Dániában korlátozzák a fiatalok alkoholvásárlását és emelik a snüssz árát

Dániában korlátozzák a 18 év alattiak alkoholvásárlását és emelik a snus árát - derült ki a dán egészségügyi minisztérium bejelentéséből.

Alternatív nikotintermékek - a Tholos Foundation szakpolitikai tanulmánya

2023. november 10.
Alternatív nikotintermékek - a Tholos Foundation szakpolitikai tanulmánya

A Tholos Foundation a japán székhelyű Pacific Alliance Institute-tal és a svédországi Scantech Strategy Advisors tanácsadó céggel együttműködésben közzétette a Safer Nicotine Works című szakpolitikai tanulmányát arról, hogy hogyan csökkentette sikeresen Svédország és Japán a dohányzási arányt biztonságosabb alternatív nikotintermékek bevezetésével.