Spanyolországban a cigarettagyárak is fizetnek a csikkek eldobásáért

 

A forrás tekintetében nem tudhatunk biztosat, hiszen csak becslésekre lehet alapozni, de állítólag évi 4500 milliárd csikket dobnak el az emberek a strandon, a tereken, az utcán, ahelyett, hogy a kukába dobnák azokat. 

A dohányzás elleni küzdelem új fejezeteként Spanyolországban a gyártó cégeknek kell a jövőben fizetniük az eldobott cigaretták eltakarításáért. Spanyolország új környezetvédelmi szabályozása értelmében a gyártók kötelesek emlékeztetni a fogyasztókat arra, hogy ne dobják el a csikkjüket a közterületeken, miközben áthárítják majd rájuk a költségek egy részét. Egy tanulmány becslése szerint a költségek fejenként évi 12-21 euróra tehetők – így összesen akár 1 milliárd euróra rúghat az összeg, írja a greenfo.hu, az euronews.com-ra hivatkozva.

A lap szerint ugyanakkor a cigarettagyártók valószínűleg a fogyasztókra hárítják át a költségeket az árak emelésével, ami viszont ösztönzőleg hathat a leszokásra.

Nagyjából tíz évbe telik, mire egy csikk lebomlik, és a folyamat során mérgező anyag (leginkább ólom és arzén) szabadul fel. Az Ocean Conservancy nonprofit szervezet szerint a cigarettavég a tengeri szennyezés leggyakoribb típusa, több kerül a vízbe belőle, mint műanyag palackból vagy zacskóból. Egyre több közterületen tiltják meg a bagózást, tavaly nyáron például Barcelona tengerparti strandjain.

A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente körülbelül 4500 milliárd cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón – közölte a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet. A cigarettacsikkek teszik ki az óceánokból összegyűjtött hulladék 20 százalékát. A kimosódó kémiai anyagok eléggé mérgezők ahhoz, hogy ártsanak az édesvízi és tengeri halaknak – állítja a szervezet, az ezzel foglalkozó kísérletekre támaszkodva.

Ami pedig a hevítéses termékek fogyasztóit illeti, vélemények szerint az elektromos cigaretta még környezetszennyezőbb. A környezeti kár dohányzásellenes szervezetek szerint vélhetően még ennél is nagyobb lesz, ahogy az elektromos cigaretták népszerűbbé válnak. Az elektromos eszközök hulladéka ugyanis jóval komolyabb környezeti veszélyt jelent, mint a cigaretta, mivel fémeket, áramköröket, egyszer használatos műanyagpatronokat, akkumulátorokat és a folyadékokban mérgező kémiai anyagokat tartalmaz.

Amellett, hogy károsítja a környezetet, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dohányzás évente 8 millió embert öl meg világszerte, és jelentős egészségügyi költségeket generál.

Forrás: euronew

Kép:pixabay

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.