SZTFH - Tájékoztatás az ünnepi nyitvatartással kapcsolatos tudnivalókról

A közelgő decemberi ünnepnapok vonatkozásában az SZTFH összefoglalta, hogy milyen teendői merülhetnek fel a dohánybolt üzemeltetőjének, ha a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához bejelentett nyitvatartástól eltérően kívánja üzemeltetni dohányboltját, a karácsonyi vagy szilveszteri időszakban.

Mint ismeretes, a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezés és ellenőrzés egyes szabályairól szóló 18/2021. (X. 29.) SZTFH rendelet 7. §-a szerint nem kell bejelenteni a nyitvatartási időtől való eltérést, ha jogszabály állapít meg kötelezően alkalmazandó nyitvatartási szabályokat, vagy az engedély jogosultja jogszabályban kihirdetett ünnepnap vagy munkaszüneti nap miatt eltérő nyitvatartási időt alkalmaz.

A 2023-as év végi időszakban az alábbiak szerint kell eljárni: 

December 24. (vasárnap, szenteste): a bejelentett nyitvatartási rendtől eltérő nyitvatartási időt vagy zárva tartást be kell jelenteni.

December 25-26. (hétfő-kedd, karácsony): ünnepnap, az eltérő nyitvatartást nem kell bejelenteni.

December 27-30. (szerda-szombat): nincs jogszabály által kihirdetett ünnepnap, vagy áthelyezett munkanap, ezért a bejelentett nyitvatartási rend szerint kell működni, eltérő nyitvatartást be kell jelenteni, ha pedig zárva kívánja tartani a dohányboltját, szüneteltetést kell kérnie.

December 31. (vasárnap, szilveszter): a bejelentett nyitvatartási rendtől eltérő nyitvatartási időt vagy zárva tartást be kell jelenteni.

Január 1. (hétfő, újév): ünnepnap, az eltérő nyitvatartást nem kell bejelenteni.

Ha a dohánybolt a bejelentett nyitvatartása szerint, vasárnaponként nyitva tart, azonban december 24-én vagy december 31-én rövidített nyitvatartással működne vagy zárva tartana (tekintettel arra, hogy vasárnapra az ellátási kötelezettség nem terjed ki), azt az SZTFH felé az alábbiak szerint kell bejelentenie: - amennyiben Koncessziós Szerződés és dohánytermék-kiskereskedelmi engedély birtokában üzemelteti a dohányboltot, akkor az SZTFH_200 jelű nyomtatvány Főlap és az „A” pótlap „Ideiglenes nyitva tartás” rovatának kitöltésével és elektronikus úton, Cégkapun/Ügyfélkapun keresztül történő beküldésével; - amennyiben Kijelölési Okirat birtokában üzemeltetik a dohányboltot, akkor az SZTFH_AV01 jelű nyomtatvány kitöltésével és elektronikus úton, Cégkapun/Ügyfélkapun keresztül történő beküldésével.

A Hatóság felhívja a figyelmet továbbá arra, hogy az SZTFH-nál a 2023. december 27-től 2024. január 1-ig terjedő időszakra vonatkozóan igazgatási szünet került elrendelésre. Az igazgatási szünet időtartama alatt az ügyfélfogadás szünetel, továbbá ezen időtartam az eljárási határidőket is érinti.

 

Forrás: SZTFH

Képünk illusztráció!

 

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának közleménye ITT érhető el!

Legfrissebb híreink

35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

2024. február 22.
35 millió szál cigarettát foglalt le a NAV - VIDEÓVAL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóján ütöttek rajta. 

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

2024. február 20.
Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

2024. február 18.
A magyarok kedvelt üdülőhelyén komoly változásokra számíthatnak a dohányosok

Összesen húsz új, dohányzásellenes intézkedést javasolt a spanyol orvosi kamara, melyek országos szinten érintenék a nyilvános helyeken való dohányzást is.

Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

2024. február 17.
Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország

Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója.

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

2024. február 17.
Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022

Dohánytermelés Magyarországon - 1990-2022