SZTFH - Tájékoztatás az ünnepi nyitvatartással kapcsolatos tudnivalókról

A közelgő decemberi ünnepnapok vonatkozásában az SZTFH összefoglalta, hogy milyen teendői merülhetnek fel a dohánybolt üzemeltetőjének, ha a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához bejelentett nyitvatartástól eltérően kívánja üzemeltetni dohányboltját, a karácsonyi vagy szilveszteri időszakban.

Mint ismeretes, a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezés és ellenőrzés egyes szabályairól szóló 18/2021. (X. 29.) SZTFH rendelet 7. §-a szerint nem kell bejelenteni a nyitvatartási időtől való eltérést, ha jogszabály állapít meg kötelezően alkalmazandó nyitvatartási szabályokat, vagy az engedély jogosultja jogszabályban kihirdetett ünnepnap vagy munkaszüneti nap miatt eltérő nyitvatartási időt alkalmaz.

A 2023-as év végi időszakban az alábbiak szerint kell eljárni: 

December 24. (vasárnap, szenteste): a bejelentett nyitvatartási rendtől eltérő nyitvatartási időt vagy zárva tartást be kell jelenteni.

December 25-26. (hétfő-kedd, karácsony): ünnepnap, az eltérő nyitvatartást nem kell bejelenteni.

December 27-30. (szerda-szombat): nincs jogszabály által kihirdetett ünnepnap, vagy áthelyezett munkanap, ezért a bejelentett nyitvatartási rend szerint kell működni, eltérő nyitvatartást be kell jelenteni, ha pedig zárva kívánja tartani a dohányboltját, szüneteltetést kell kérnie.

December 31. (vasárnap, szilveszter): a bejelentett nyitvatartási rendtől eltérő nyitvatartási időt vagy zárva tartást be kell jelenteni.

Január 1. (hétfő, újév): ünnepnap, az eltérő nyitvatartást nem kell bejelenteni.

Ha a dohánybolt a bejelentett nyitvatartása szerint, vasárnaponként nyitva tart, azonban december 24-én vagy december 31-én rövidített nyitvatartással működne vagy zárva tartana (tekintettel arra, hogy vasárnapra az ellátási kötelezettség nem terjed ki), azt az SZTFH felé az alábbiak szerint kell bejelentenie: - amennyiben Koncessziós Szerződés és dohánytermék-kiskereskedelmi engedély birtokában üzemelteti a dohányboltot, akkor az SZTFH_200 jelű nyomtatvány Főlap és az „A” pótlap „Ideiglenes nyitva tartás” rovatának kitöltésével és elektronikus úton, Cégkapun/Ügyfélkapun keresztül történő beküldésével; - amennyiben Kijelölési Okirat birtokában üzemeltetik a dohányboltot, akkor az SZTFH_AV01 jelű nyomtatvány kitöltésével és elektronikus úton, Cégkapun/Ügyfélkapun keresztül történő beküldésével.

A Hatóság felhívja a figyelmet továbbá arra, hogy az SZTFH-nál a 2023. december 27-től 2024. január 1-ig terjedő időszakra vonatkozóan igazgatási szünet került elrendelésre. Az igazgatási szünet időtartama alatt az ügyfélfogadás szünetel, továbbá ezen időtartam az eljárási határidőket is érinti.

 

Forrás: SZTFH

Képünk illusztráció!

 

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának közleménye ITT érhető el!

Legfrissebb híreink

MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

2024. július 17.
MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

A dohány feketepiac virágzik, a hazánkban elfogyasztott dohánytermékek egyre nagyobb hányada onnan származik. Az illegális gyártók, a feketekereskedők ellen az állami hatóságok (a NAV és a Rendőrség) lép fel. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi jár a vásárló fejében, amikor egy gyanús alaktól vásárol vagy online rendel magának dohányárut.

Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!

2024. július 04.
Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!


Felhívjuk Tisztelt Trafikos Társaink figyelmét, hogy az üzletekben elhelyezett biztonsági kamerák felvételeit kizárólag azok készítésének céljából (vagyonvédelem, bűnmegelőzés) lehet felhasználni, és azok csak az arra jogosultak számára megismerhetők.

Tisztelt Érdeklődők!

2024. július 01.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

2024. július 01.
Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

Ausztráliában a dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretták (vape) július 1-től csak gyógyszertárban kaphatóak.

A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

2024. július 01.
A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.