Új-Zélandon betiltják az eldobható e-cigaretták használatát

Betiltják Új-Zélandon az eldobható e-cigaretták (vape) használatát, és megemelik a kiskorúaknak árusítókra kiszabható pénzbüntetés összegét - jelentette be a wellingtoni kormányzat.

A lépés egy hónappal azután történt, hogy a kormány hatályon kívül helyezte az előző kabinet alkotta egyedülálló törvényt, amely megtiltotta volna a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohánytermékeket vásároljanak, szabályozta volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentette volna a dohányértékesítő helyek számát. Casey Costello, a témáért is felelős miniszter szerdán közölte, hogy az e-cigaretta továbbra is kulcsfontosságú eszköz a dohányzásról való leszokásban; az új szabályozás célja a kiskorúak dohányzásának visszaszorítása. "Bár az elektromos cigaretta (vape) használata hozzájárult a dohányzás jelentős mértékű csökkenéséhez, az e-cigaretta használatának rohamos növekedése az ifjúság körében aggodalommal tölti el a szülőket, a tanárokat és az egészségügyi szakembereket" - mondta a miniszter. 

Az új törvénytervezet értelmében 100 ezer új-zélandi dollár (közel 22 millió forint) értékű pénzbüntetéssel sújthatják azokat a kiskereskedőket, akik 18 éven aluliaknak adnak el e-cigarettát. Emellett más szabályozások bevezetésével azt is megakadályoznák, hogy az e-cigaretták dobozára olyan képeket, illetve "csalogató elnevezést" helyezzenek, amelyekkel a termékek megvásárlására ösztönöznék a fiatalokat.

 

Forrás: mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

2024. április 10.
Öt év szabadságvesztésre ítélték a dohánybolti rablót

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásíróság azt a férfit, aki 2023 júliusában rabolt ki egy dohányboltot a zempléni városban - tájékoztatta szerdán a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

2024. április 10.
Rákellenes nap - a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében.

Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

2024. április 08.
Több mint ezer doboz török cigarettát találtak a pénzügyőrök

Több mint ezer doboz török zárjegyes cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú autóban az M7-as autópálya Sormás pihenőhelyén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024. április 05.
Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.