Új-Zélandon betiltják az eldobható e-cigaretták használatát

Betiltják Új-Zélandon az eldobható e-cigaretták (vape) használatát, és megemelik a kiskorúaknak árusítókra kiszabható pénzbüntetés összegét - jelentette be a wellingtoni kormányzat.

A lépés egy hónappal azután történt, hogy a kormány hatályon kívül helyezte az előző kabinet alkotta egyedülálló törvényt, amely megtiltotta volna a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohánytermékeket vásároljanak, szabályozta volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentette volna a dohányértékesítő helyek számát. Casey Costello, a témáért is felelős miniszter szerdán közölte, hogy az e-cigaretta továbbra is kulcsfontosságú eszköz a dohányzásról való leszokásban; az új szabályozás célja a kiskorúak dohányzásának visszaszorítása. "Bár az elektromos cigaretta (vape) használata hozzájárult a dohányzás jelentős mértékű csökkenéséhez, az e-cigaretta használatának rohamos növekedése az ifjúság körében aggodalommal tölti el a szülőket, a tanárokat és az egészségügyi szakembereket" - mondta a miniszter. 

Az új törvénytervezet értelmében 100 ezer új-zélandi dollár (közel 22 millió forint) értékű pénzbüntetéssel sújthatják azokat a kiskereskedőket, akik 18 éven aluliaknak adnak el e-cigarettát. Emellett más szabályozások bevezetésével azt is megakadályoznák, hogy az e-cigaretták dobozára olyan képeket, illetve "csalogató elnevezést" helyezzenek, amelyekkel a termékek megvásárlására ösztönöznék a fiatalokat.

 

Forrás: mti

(Képünk illusztráció!)

Legfrissebb híreink

MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

2024. július 17.
MDKSZ kutatás: Miért vásárolnak a fogyasztók dohányterméket a feketepiacon?

A dohány feketepiac virágzik, a hazánkban elfogyasztott dohánytermékek egyre nagyobb hányada onnan származik. Az illegális gyártók, a feketekereskedők ellen az állami hatóságok (a NAV és a Rendőrség) lép fel. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi jár a vásárló fejében, amikor egy gyanús alaktól vásárol vagy online rendel magának dohányárut.

Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!

2024. július 04.
Ne osszuk meg a biztonsági kamerák képeit!


Felhívjuk Tisztelt Trafikos Társaink figyelmét, hogy az üzletekben elhelyezett biztonsági kamerák felvételeit kizárólag azok készítésének céljából (vagyonvédelem, bűnmegelőzés) lehet felhasználni, és azok csak az arra jogosultak számára megismerhetők.

Tisztelt Érdeklődők!

2024. július 01.
Tisztelt Érdeklődők!

A nyár az MDKSZ-nél is a szabadságok időszaka, így a beérkező leveleket nem tudjuk a megszokott gyorsasággal és naprakészséggel megválaszolni. Előfordulhat néhány nap csúszás, de természetesen továbbra is minden beérkező e-mailre reagálunk.

Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

2024. július 01.
Mostantól csak gyógyszertárban vásárolható elektromos cigaretta Ausztráliában

Ausztráliában a dohányzásra vonatkozó új jogszabályok hatályba lépésével az eldobható elektromos cigaretták (vape) július 1-től csak gyógyszertárban kaphatóak.

A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

2024. július 01.
A NAV az illegális dohánytermékek veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.