Újabb ország fontolgatja a cigaretta betiltását a következő generáció számára

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Rishi Sunak tervezi a cigaretta betiltását a következő generáció számára.

A Guardian információi szerint, a törvény fokozatosan növelheti a dohánytermékek vásárlásának alsó korhatárát, hogy végül teljesen megakadályozza a dohánytermékek értékesítését egy bizonyos év után születettek számára.

Hasonló szabályozással élt az új-zélandi miniszterelnök és kormánya is. Törvényük 2027-es hatályba lépésekor, az akkor 14 éves vagy annál fiatalabb emberek már soha életükben nem vehetnek dohányterméket az országban.

Az új-zélandi dohányzási tilalommal kapcsolatos kérdésre a brit kormány szóvivője azt mondta: „A dohányzás halálos szokás – évente több tízezer ember halálát okozza, és hatalmas terhet ró az egészségügyre és a gazdaságra.”

„Szeretnénk több embert ösztönözni a leszokásra, és teljesíteni azon törekvésünket, hogy 2030-ra dohányzásmentessé váljunk, ezért már tettünk lépéseket a dohányzási arányok csökkentése érdekében. Ebbe beletartozik, hogy Angliában 1 millió dohányosnak biztosítunk ingyenes vape készletet a „swap to stop” programunkon keresztül, utalványprogramot indítunk a várandós nők leszokására ösztönözve.”

Egy, a brit dohányzók érdekeit képviselő szervezet, a (Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco - azaz FOREST) képviselője, a következőket mondta: ,,Ha az állam valóban bevezeti ezt az intézkedést, akkor a „konzervatív kormány csak nevében lesz konzervetív”. A cigaretta eladásának megtiltása nem szünteti meg a dohányzást, az illegalitás a szervezett bűnözés hatókörébe tolja a dohánytermékek kereskedelmét.” tette hozzá Simon Clark, a Forest képviselője.

Forrás: Guardian

Képünk illusztráció!

Legfrissebb híreink

A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

2024. május 24.
A Continental Dohányipari Csoport 16,5 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre

A Continental Dohányipari csoport 16 és félmilliárd forint összértékű ingatlanfejlesztési beruházást hajt végre a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen - közölte a vállalat.

 

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

2024. május 24.
Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását Szikszón

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

2024. május 22.
SZTFH - Tájékoztatás az SZTFH 200 jelű űrlapról

A dohánytermék-kiskereskedelmi ügyek elektronikus ügyintézésének megkönnyítése és kényelmesebbé tétele érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága modern, a 21. századi elvárásokhoz igazodó elektronikus űrlapot vezet be.

 

 

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.